Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Victor Josefsen Anmeldelser 5. februar 2024

Konsertanmeldelse: Julie Byrne: Blendende indiefolk på Parkteatret

Det ble en riktig så fin kveld i selskap med den amerikanske singer/songwriteren Julie Byrne på Parkteatret søndag 4. februar. Slående vakkert og inntagende var også oppvarmingen til Nailah Hunter som imponerte med harpe og sjelfull, ru stemme.

Tekst og foto: Jan-Olav Glette

Julie Byrne på Parkteatret. Foto: Jan-Olav Glette

Med skjønnhet, ynde og en god dose innadvendt sjarm vant 33-åringen Julie Byrne publikum over i sitt timelange sett. Hun er jordnær og inderlig til stede. Man føler en slags ro og velbehag i hennes selskap. Det er intimt og kjennes oppriktig. Varierende mellom akustisk og elektrisk gitar – som hun fingernemt plukker stemt med capo – og backet av Jake Faltby på fiolin eller Nord Stage piano og ved et tilfelle akustisk gitar. Atmosfærisk elektronikk tilfører enda flere lag til den delikate indiefolken.

Allerede med fjerde sang «Summer Glass» nås et herlig klimaks. Elegant og boblende av overjordisk skjønnhet samtidig deilig melankolsk. Elegisk smerte og nyanserte følelser står på menyen. Musikken er sart og svøpende. Tekstene åpner for sorg og lengsel på en og samme tid. Takknemlighet og smerte. Livsvisdom og determinasjon.

Nailah Hunter på Parkteatret. Foto: Jan-Olav Glette

Sentralt er hennes resonante, hviskende vokal med likheter til Cat Power. Dødsfallet til hennes tidligere produsent og partner Eric Littmann – som brått gikk ut av tiden i 2021 når de arbeidet med albumet – og andre nære hun har mistet (moren døde da hun var 22) er et underliggende bakteppe for det fabelaktige tredjealbumet ‘The Greater Wings’ som er i fokus i aften.

Låten «Natural Blue» fra gjennombruddsplaten ‘Not Even Happiness’ (2017) blir møtt med jubel, og sangerinnen uttrykker oppriktig glede over det. Hun fremfører også en helt ny uutgitt sang i form av «22». Byrne takker foreldrene til den norske fotografen Tonje Thilesen – som har tatt bildet til albumomslaget – for at de har kommet.

«Sleepwalker» fra andrealbumet er den siste låten før dama fra Buffalo, New York går bak scenen. På den er hun alene med den 50 år gamle kassegitaren – som hun forteller at hun arvet av sin far. Julie Byrne avsluttet kvelden med en cover av Jackson Brownes «These Days». Av mange også kjent med Nico fra hennes ‘Chelsea Girl’-album.

 

Sjekk også andre konserter fra Parkteatret under, klikk «Last inn mer», og du må muligens klikke «Last inn mer» flere ganger for å få med deg alle.

 

Her kan du søke etter og låne musikk, bøker, tegneserier og noter i Deichmans katalog

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 72 andre abonnenter