Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Victor Josefsen Spillelister 29. februar 2024

Ferske spor uke 9/2024

 

Her er ukas spilleliste! Følg oss gjerne! Hvis du vil sjekke hver enkelt skribent sin liste så bare klikk skribentens navn under. Og hjertelig velkommen til neste runde av Ferske spor live med Damokles 7. mars! Det blir HØYT! Gratis og åpent for alle.

Av: Bodil Aga Aandstad, Geir Qviller, Janne Elen Bjørlo, Martine Nordseth Johannessen, Zeljko Cirikovacki, Eldrid Holje Stjernvang, Knut Akselsen, Per-Otto Oppi Christiansen, Jan-Olav Glette, Ådne Evjen, Victor Josefsen

 

Bodil Aga Aandstad

Disse låtene er nye favoritter hos meg. Rolige og jazzete hip-hop låter å lytte til – under hette og lue (godt gjemt) – mens man strever seg opp bakken til banen. Soulpreget passer at man beholder roen, fokuset, konsentrasjonen, mens man trosser lag med is og snø, men se: der sklei man litt ja, det går bra, musikken er med.

Grim Pil – «Kriger uten Kevlar!» 

Sjekk også:

Grim Pil – «Kong Ødemark – Kapittel I» (Deichman: Årets album 2023, Bodil Aga Aanstad).

 

Ol’ Burger Beats (feat. billy woods & Tha God Fahim)- «Black Sabbath»

Bandcamp.

Sjekk også:

Ol’ Burger Beats – «For the Family» (Ferske spor uke 48/2023) Flere linker under denne låta. Intervju: Ol’ Burger Beats – lyder fra loft.

 

Little Simz – «Mood Swings» og «Torch»

Sjekk også:

Little Simz – «NO THANK YOU» (Deichman: Årets album 2023, Martine Nordseth Johannessen). Konsertanmeldelse: Livgivende Little Simz på Rockefeller. Øyafestivalen 2022: Nubya Garcia, Sons of Kemet, Little Simz: Jazzens dag og R&B-prinsessen. Little Simz – «Introvert» (Ferske spor uke 37/2021).

 

boerd, Boko Yout – «Lavendel»

 

Geir Qviller

Eivind Buene, Poing – Mahler mixtape – «I. A beautiful day»

Gustav Mahler, Dietrich Fischer-Dieskau, Berliner … – Kindertotenlieder: IV. «Oft denk’ ich, sie sind nur ausgegangen

Eivind Buene har omgjort «Oft denk’ ich, sie sind nur ausgegangen» av Mahler fra et Lied til en slækk musikal-låt med smak av Weill. Det har blitt et hyggelig og intimt kammerspill for sax, bass, trekkspill og selvfølgelig vokal. Vokalen har fått et moderne, distansert og desinteressert uttrykk og jeg savner den hjerte og smerte som bodde i den originale komposisjonen. Framføringen av Poing er luftig, varm og myk. Fra den nye utgivelsen til Poing  «Almost Classic», ute på Lawo Classics. Tar med en innspilling basert på den originale komposisjonen av Mahler.

Sjekk også:

Kaveh feat Newkid – «Börja Om» (Strykeensemblet er dirigert og arrangert av Eivind Buene).

Poing – «Working Class Hero» (Ferske spor uke 18/2020). Mer relatert til POING.

 

Joanna Sternberg – «I will be with you»

En var og sår kjærlighetssang i americana-land med saloon-piano, fele, gitar og vokal. Det er varmt, organisk og behagelig gammeldags. Stemmen minner litt om hennes navnesøster Joanna Newsom. Fra andreplata «I’ve got me» som har flere fine låter og personlige tekster. Anbefalt! Den kom ut på Fat Possum Records i 2023 bandcamp

 

Donato Dozzy – «Franca»

Beatsbasert, ambient elektronika fra alltid givende Donato Dozzy. Det er repetitivt, med små variasjoner, drivende og hypnotisk. Fra den nye skiva «Magda», ute på Spazio Mobile. bandcamp

Sjekk også:

Donato Dozzy – «Mai» (Ferske spor uke 4/2021). Flere linker under denne låta.

 

Brutalismus 3000 – «Je n’ exitste pas»

Brutalismus 3000 – «Die Liebe kommt nicht aus Berlin»

Streng, men poppete eurotekno møter Crystal Castles på tidlig 90-tallet. Party ispedd en dose desperat tristesse. Det er morsomt, fengende og småpønkete. Fra»ULTRAKUNST» som ble gitt ut på Live from Earth i 2023 bandcamp

 

Carrier – «Ten by ten»

Varm og luftig tekno. dempede, tørre og kornete beats i myke, mettede omgivelser. Carrier ga ut tre fine utgivelser i fjor. Denne er fra tapen «Lazy Mechanics», som kom ut på The Trilogy Tapes. bandcamp

 

Janne Elen Bjørlo

Waxahatchee – «Right Back to It» (feat. MJ Lenderman)

Bak navnet på dette musikalske prosjektet befinner den svært talentfulle Katie Crutchfield seg. Hun vokste opp nettopp nær Waxahatchee Creek i Alabama, derav artistnavnet. Låten er en av smakebitene fra hennes kommende plate «Tigers Blood» som slippes 22. mars. Lydbildet forener både indierock og country og hun har en aldeles nydelig stemme. Bak seg har hun en rekke utgivelser og er i stadig utvikling, blant annet sammen med sin vel så talentfulle partner Kevin Morby. Paret har flyttet på landet, i Kansas, og begge operer derfra. Det er bare å glede seg til den nye plateutgivelsen.

Sjekk også:

Bedouine, Waxahatchee & Hurray for the Riff Raff – «Thirteen» (Ferske spor uke 38/2020). Flere linker under denne låta.

Waxahatchee – «Never Been Wrong» (1 av låtene  Mattias Krohn-Nielsen forbinder med Beezewax, fra intervjuet: Beezewax: Finslepen indierock med tagger). Waxahatchee – «Saint Cloud» (Deichman: Årets album 2020, Jan-Olav Glette). Plains – «Problem With It» (Ferske spor uke 35/2022).

 

Brown Horse – «Bloodstain»

Se opp for dette bandet, som til tross for sitt britiske opphav, er i ferd med å ta plass som en ny og flunkende stjerne på americana-himmelen med sin debutplate «Reservoir». De sammenliknes med en rekke store band innenfor denne sjangeren, og i enkelte anmeldelser hevder man å høre klar inspirasjon fra selveste Neil Young, noe gitarspillet på denne låten og flere kan vitne om. Blandingen av blant annet sjangere som indierock, alt-country og syttitalls folk-rock beskrives som unik og samklangen mellom instrumenter som trekkspill, fele og gitar og den melankolske vibratoren i vokalen fungerer svært godt.

Bandet kom til John Dee 26. februar og hvis kritikere får rett, vil de neste gang trenge et større konsertlokale. (Konsertanmeldelse kommer, red.anm.)

 

Fay Wildhagen – «wet pants»

Rykende fersk plate, «Let’s keep it in the family», fra denne norske pop-rock/singer-songwriter artisten, som i forbindelse med utgivelsen har fortalt at hun har vært gjennom en periode der hun har bearbeidet sin egen historie. Resultatet er sterkt og gripende og musikalsk, et norsk høydepunkt hittil i år. På platen medvirker en rekke ulike musikere med ulike instrumenter og koring og flere sjangere blandes.

Wildhagen kommer til Rockefeller 15. mars og skal opptre på hovedscenen under Øyafestivalen. Dette må man få med seg.

Sjekk også:

Øya 2019 – Fay Wildhagen. Fay Wildhagen på Rockefeller – fantastisk konsert (Flere linker i ingressen til denne saken). Fay Wildhagen – «New Again» (Ferske spor uke 35/2018). Fay Wildhagen – «Different» (Skeive spor)

To andre Ferske spor-bidragytere har også med en låt hver fra Wildhagens plate «Let’s keep it in the family» (red.anm.).

 

Martine Nordseth Johannessen

Fangst – «Kunstneren» og «Spinner»

Mine favoritter fra deres nye album, «Fangst Sinatra». Bandcamp.

 

Hantropa, txhr! – «BARSZN»

‘Høres ut som nittennittifire’, ifølge ham selv. Ja takk til mer 1994 i 2024!

 

Ghetts – «Double Standards» (feat. Sampha)

Låtas første vers et av de beste jeg har hørt så langt i år. (Samphas stemme er selvfølgelig også like fin som før!).

Sjekk også:

Sampha – «Spirit 2.02 (Deichman: Årets album 2023, Jan-Olav Glette). Actress, Sampha «Many seas, many rivers» (Ferske spor uke 45/2020).

Øya 2017 – Sampha. Sampha – «Process» (5 plater som har inspirert Arthur Kay). Sampha – «Incomplete kisses» (Øya 2017 – «Partylus» og andre Øya-bøker. Del 2: Torsdag).

 

Skepta, ODUMODUBLVCK & Idris Elba – Jangrova (feat. Tribal Mark)

Låta jeg har hatt på hjernen siden den kom ut 19. januar. Utgitt i forbindelse med Tribal Mark, Skepta sin debut som filmregissør. Musikkvideo fra filmsettet:

Sjekk også:

Øya 2016 – Skepta.

Gorillaz – «How Far? (Ferske spor uke 49/2020).

 

AURORA – «The Conflict of the Mind»

Sjekk også:

«The Endless Coloured Ways» – The Songs of Nick Drake (AURORA bidrar). (Deichman: Årets album 2023, Tomas Kinck Wold). (Deichman: Årets album 2018, Roberto Joly). Aurora – «Quendom» (Skeive spor).

Konsertanmeldelse: Besnærende Aurora, Sentrum Scene. AURORA – «Infections of a Different Kind».  Elvefestivalen i Drammen (inkludert AURORA). Øya 2014: Aurora Aksnes – kommet for å bli Aurora Gut Feelings #5.

 

Hit-Boy & The Alchemist – «DON’T BE GONE»

Sjekk også:

Earl Sweatshirt & The Alchemist – «VOIR DIRE» og Nas – «Magic 3». For en avslutning på samarbeidet med Hit-Boy! (Deichman: Årets album 2023, Martine Nordseth Johannessen).

 

Hallesby – «It’s OK»

 

The Reytons – «Nineteen Crimes»

 

Zeljko Cirikovack

Her er en hel del spennende låter 🙂

Co-Pilot – «Move To It»

Synes du at Moon Safaris enkle og effektive låtstruktur burde bli en uunngåelig del i læreplanen og dissekeres i alle musikkskoler i verden? Tenker du på Sarah, Pete og Bob og ikke på den franske byen når Saint Etienne omtales? Felte du en tåre da Trish Keenan forlot oss i 2011? Da har du ingen unnskyldning om du ennå ikke har hørt på platen «Rotate» av den britiske duoen Co-Pilot fra 2023. Dette er bare én av de ni sinnrike låtene på albumet. All thriller, no filler.

 

Low Flying Owls – «Pushed»

Halvdistansesamarbeid mellom syv musikere, som har bidratt med instrumenter så ulike som klarinett, xylofon, klassiske synther, trommer, gitar, vibrafon og et halvt dusin andre dingser som neppe blir knyttet til begrepet musikk. Likevel klarer de å skape et usedvanlig skjørt og vakkert lydbilde der kildene til de musikalske krusedullene er lite viktige.

 

Ariel Kalma, Jeremiah Chiu, Marta Sofia Honer – «Breathing in Three Orbits»

Sirisser- og myggetterlignende treblåsere og strykere i hjernedans med diverse elektronikk. Har man ikke hørt det før og fått nok? Ja, men det er få som gjør det like inspirerende og fint som den improviserende trioen. Jazz, not jazz. Det er lett å lene seg tilbake, lytte på enhver lille detalj helt til man mister omfanget av rom og tid.

 

Ryuichi Sakamoto – «20220214» 

Sjekk også:

Ryuichi Sakamoto & Akiko Yano – «I’ll be there» (Snikinnføring: City Pop). Ryuichi Sakamoto – «Merry Christmas, Mr. Lawrence» (Musikalske julespor 2020). David Sylvian & Ryuichi Sakamoto – «Forbidden Colours» (Skeive spor).

‘David Sylvian & Ryuichi Sakamoto – «Forbidden Colours» klatret uforberedt inn i sjelen min første gang jeg så filmen «Merry Christmas Mr. Lawrence» (1983). Det temaet kan fortsette i det uendelige for min del’. (Fra intervjuet: Benjamin Finger: Melankolsk tonal utforskning).

 

James Holden – «Common Land»

Sjekk også:

James Holden – «Contains multitudes» (Deichman: Årets album 2023, Bodil Aga Aandstad).

 

Purelink – «Pinned»

 

Tara Clerkin Trio – «Brigstow»

 

MM/KM – «Demolitions on my Block»

 

Zeljko hadde opprinnelig listet flere låter, her er låtene som ikke kom med på vår Ferske spor-spilleliste: The Orielles – «Tableau 003», Lia Kohl – «the moment a zipper», Kirk Barley – «Courtyard», Hana Stretton – «Can I», One Million Eyes – «Kettlesoul», Astrid Sonne – «Staying here», Bella Technika – «Solid State», Pet Shop Boys – «Through you» – extended mix, Helado Negro – «Wish You Could Be Here», Richard Norris – «Lightning Version», Sedibus – «Purgatory». (Vi anbefaler absolutt å lytte på disse også).

 

Eldrid Holje Stjernvang

Louien – «Please»

Bandcamp.

Sjekk også:

The Northern Belle, Louien & Signe Marie Rustad – «Silver Bows & Bells» (Musikalske julespor 2023). The Northern Belle m/ Signe Marie Rustad, Darling West, Malin Pettersen, Louien, Ida Jenshus – «Chicago» (Ferske spor uke 37/2021).

Louien – «Better woman» (Deichman: Årets album 2021, Katrine Judit). Urke. Louien – «Deep Within» (Ferske spor uke 16/2021). Flere linker under denne låta.

 

The Smile – «Friend of a Friend»

The Smile – «A Light for Attracting Attention» (Deichman: Årets album 2023, Stian Bjørnsson Hope, Katrine Judit Urke, Brage Tuflåt Bjerke).

 

Adrienne Lenker – «Sadness As a Gift»

Sjekk også:

Adrianne Lenker – «Anything» (Ferske spor uke 36/2020).

‘Har hørt utrolig mye på musikken til denne rå dama, både soloprosjektet hennes og med bandet Big Thief. Elsker dette albumet!’, sier Thea Marie Kvam  i intervjuet: Sliteneliten: Jovial revolusjon i røff folkedrakt.

 

Yellowroots – «Peanut»

 

Brittany Howard – «Samson»

 

Knut Akselsen

Seigmen – «Elskhat»

Sjekk også:

Seigmen – «Berlin» (Ferske spor uke 48/2023). Flere linker under denne låta.

 

Rambow + Blizzy – «Til Toppen»

Som vanlig: Imponerende flow og energi!

Sjekk også:

Oscar Blesson x Rambow – «Monique». (Deichman: Årets album 2023, Deichman Bjørvikas Ungdomsråd). Rambow (by:Larm: Deichman musikk anbefaler). HILLARI og Rambow live på Deichman Bjørvika.

 

The Clumps – «Citizens»

Nytt rockeband som lager skitten og fengende rock, hurra!

 

Fay Wildhagen – «ohmygod»

All Aboard The Fay Train!

To andre Ferske spor-bidragytere har også med en låt hver fra Wildhagens rykende ferske plate «Let’s keep it in the family» (red.anm.).

 

Bokassa – «Let’s Storm the Capitol»

Dette er bra!

Bandcamp.

En annen Ferske spor-bidragsyter har også med en låt fra albumet «All Out of Dreams» (red.anm.).

Sjekk også:

Bokassa – «War on Everything» (Ferske spor uke 20/2023). Flere linker under denne låta.

 

girl in red – «Too Much»

Bandcamp.

Sjekk også:

girl in red – «summer depression» (Sommerspor). girl in red – «i wanna be your girlfriend» & «Serotonin» (Skeive spor). girl in red – «serotonin (Deichman: Årets album 2021, Victor Josefsen, Jan-Olav Glette).  girl in red – «Serotonin» (Ferske spor uke 18/2021). Flere linker under denne låta.

 

Chelsea Wolfe – «Whispers in the Echo Chamber»

Sjekk også:

Chelsea Wolfe – «Dusk» (Deichman: Årets album 2023, Jan-Olav Glette). Chelsea Wolfe & Emma Ruth Rundle – «Anhedonia» (Deichman: Årets album 2021, Jan-Olav Glette).

Converge & Chelsea Wolfe – «Blood Moon» (Ferske spor uke 4/2021). Flere linker under denne låta.

 

El Cuero – «How To Dance (in the light)»

Sjekk også:

El Cuero – «Dream It Up Again» (Ferske spor uke 48/2023).

 

Ingenting – «Plan

 

Per-Otto Oppi Christiansen.

5 norske låter  fra meg 😎

Norske:

Mon Goose – «I Feel Goose» og – «I Feel Goose» (Lindstrøm Remix)

Sjekk også:

Øya 2018 – Lindstrøm. EP-anmeldelse: Lindstrøm «Windings». Maya Vik & Lindstrøm. Beatpop: Lindstrøm remix. Lindstrøm – «Smalhans» (5 plater som har inspirert Drongo). Lindstrøm – «Little Drummer Boy» (Musikalske julespor 2020). Lindstrøm –» Windings» EP (Deichman: Årets album 2016, Victor Josefsen).

 

Heave Blood & Die – «Stress City»

Heave Blood & Die – «Mjelle» (Deichman: Årets album 2023, Jan-Olav Glette). Heave Blood & Die – «Things that hurt» (Ferske spor uke 42/2023). Flere linker under denne låta.

 

Golden Core – «De Dødes Hær»

Bandcamp.

Sjekk også:

Golden Core – «Kosmos Brenner» (Ferske spor uke 48/2023). Flere linker under denne låta.

 

Hill Bomb – «Clay»

Bandcamp.

 

KROKODILES – «Sick»

 

Per-Otto hadde opprinnelig listet 11 låter, her er låtene (utenlandske) som ikke kom med på vår Ferske spor-spilleliste: Alvah – «Multiflexer», Ghost Woman – «Yoko», Claw – «Chalk», The Last Dinner Party – «Burn Alive», JOHN (TIMESTWO)- «Trauma Mosaic», YUNGBLUD, Lil Yachty – «When We Die (Can We Still Get High?)». (Vi anbefaler absolutt å lytte på disse også).

 

Ådne Evjen

Ane Bjerkan – «rage of light»

Ane Bjerkan er fra Inderøy i Trøndelag. Hun har kalt opp sitt siste albumet etter stedet hun er fra, Eynni Idri. «rage of light» er en låt til å drømme seg bort i. Akustisk gitar og synther følger Bjerkan sin sjelfulle og svært sterke vokal. Det er jordnært og svevende på samme tid, og så vakkert at man nesten får vondt. Les anmeldelse av plata her. Bandcamp.

Sjekk også:

Ane Bjerkan – «Still» (Ferske spor uke 18/2021). Singel: Østfrost – «True» (Ane Bjerkan har skrevet låta).

 

Hanne Kolstø – «Ei gate i Monopol»

Denne låten har jeg dilla på! Det er Hanne Kolstø fra Sykkylven som er ute med en smakebit fra den kommende plata (1. mars). Aldeles strålende – og fengende – elektro-/synthpop fra det som blir det niende albumet fra Kolstø.

«Ej treng ikkje alkohol/Du og ej e lynol/løys mej sakte/løys mej.»

PS. I mai er Hanne Kolstø aktuell med bokutgivelse.

Bandcamp.

Se videoen her.

Sjekk også:

Video: Hanne Kolstø – «Greinene». Singel: Hanne Kolstø – «To rom». Plateanmeldelse: Hanne Kolstø «Live at Tøyenkirken». Øya 2014: Kolstø / Atlanter / Frøkedal – Kjente takter fra nye konstellasjoner. Hanne Kolstøs nye singel «La-la-la-la Lovesong».

Hanne Kolstø – «Is» (Deichman: Årets album 2017, Bent Inge Hvitstein). Hanne Kolstø – «While We Still Have Light» (Deichman: Årets album 2015, Katrine Judit Urke). Hanne Kolstø – Låt: «Is» (Musikalske sidespor – uke 23/2017).

Erik Lukashaugen – «Skogblues» (låten ble skrevet etter oppfordring fra Hanne Kolstøl). Plateanmeldelse: Norsk Tiger «Kjærlighetsarkitekter» (Hanne Kolstø har produsert).

 

Sara Fjeldvær – «Indulge Me

Singer/songwriter Sara Fjeldvær er ute med albumet «Stars». Vi sakser fra presseskrivet, og kan bare si oss enige: ‘Hennes kombinasjon av folk, jazz, pop, rock og americana kan være vanskelig å plassere, men låtskrivingen er nyansert, modig og intim, karakterisert med varm instrumentering av hennes distinkte band.’ Fra albumet har vi plukket fine «Indulge Me». Bandcamp.

 

Feber – «Elephants»

Feber er en norsk duo bestående av Inge Bremnes og Helle Larsen. Debutplata har blitt ei flott plate i pop-/americanaland. «Elephants» er en strålende inngang til både plate og konsert. Låten gir meg assosiasjoner til norske Kings of Convenience og islandske Ásgeir sånn i starten. Inge Bremnes sitt fine fingerspill og relativt lyse stemme starter det hele, før bass, trommer og Helle Larsens vokalprakt kommer til sin rett. Les konsertanmeldelse her.

Bel Canto – «Grass Mint Crisp»

22 år etter at det forrige albumet til Tromsø-bandet Bel Canto ble utgitt, er duoen snart klar med nytt album. De har sluppet første smakebit fra albumet, låten «Grass Mint Crisp.» Og «crisp» kan være et stikkord for både låten og lydbildet. Det er skarpe, rene toner og gode klanger som ligger i bunn her. Stemmen til Anneli Drecker er, heldigvis, svært gjenkjennelig. Det er rett og slett godt å ha Bel Canto tilbake i god form. Bandcamp.

Sjekk også:

Bel Canto – «Summer» (Sommerspor). Bel Canto – «Blank Sheets» og «Baltic: Ice Breaker» (Ferske spor uke 28/2022). Flere linker under denne låta.

Bel Canto: «White Out Conditions» (en av Bernt Erik Pedersens ti favoritt elektroniske album, fra intervjuet: Biosphere & «Patashnik» i nytt lys.

 

Nadine Shah – «Greatest Dancer»

Engelske Nadine Shah, som har norske aner, er ute med nytt album. Fra albumet «Filthy Underneath» har vi valgt ut singelen «Greatest Dancer.» Fremtredende trommebeat og dvelende synther følger Shah sine malende og varierte vokalklanger. Sjekk videoen her.

Sjekk også:

Nadine Shah – «Ladies for Babies (Goats for Love)» (Ferske spor uke 22/2020). Nadine Shah – Album: «Holiday Destination» (Musikalske sidespor – uke 38/2017).

 

Michael Head & the Red Elastic Band – «Ciao Ciao Bambino»

Vi fortsetter med engelsk musikk. Denne gang i form av Liverpool-artist Michael Head og hans Red Elastic Band. Låten heter «Shirl’s Ghost,» og er en singel før det nye albumet kommer. Head fortsetter med å lage strålende låter bl.a. inspirert av bandet Love.

Mick Head sier dette om låten: “Shirl was a neighbour of mine, living in the flat above me. She was a collector, with sequinned dresses from her dancing days around the world hanging around the place. Amongst these piles of stuff was her mum’s ashes, but she couldn’t find them. Before getting evicted, she asked me to find them. I did that, handed them to her and shortly after weird things started happening around the flat. My son, Arlo’s theory was that I’d disturbed her, and we were living in a Toxteth ghost story.”

Sjekk også:

Michael Head & the Red Elastic Band: «Dear Scott» (Deichman: Årets album 2023, Tor Åge Naper). Michael Head & The Red Elastic Band – «Kismet» (Ferske spor uke 23/2022).

Bill Ryder-Jones – «Mither». (I låten gir han et lite nikk til Liverpool-artisten og ordsmeden Michael Head) (Ferske spor uke 49/2018).

 

Jan-Olav Glette

 

The Soundtrack of Our Lives – «Jehovah Sunrise» og «Instant Repeater ’99»

Göteborgs rockesupergruppe med røtter i blant andre Union Carbide Productions og Nymphet Noodlers gjorde et mye feiret comeback på Øyafestivalen i fjor sommer (les anmeldelse). Så god var mottakelsen at de nå gjør klubbkonserter. Til Oslo og Rockefeller kommer de 13. og 14. mars. Det finnes fortsatt billetter til den førstnevnte. Det anbefales sterkt for tilhengere av klassisk rock. Hvorfor ikke benytte sjansen til et gjensyn med den karismatiske sangeren og det tighte orkestret?

Sjekk også:

Øyafestivalen 2023: Skandinavisk rock i revy: The Soundtrack of Our Lives. The Soundtrack of Our Lives: «Sister Surround». The Soundtrack of Our Lives – «Jingle Hell (Stuck in the Chimney)» (Musikalske julespor 2021).

 

Nymphet Noodlers – «Beautiful day»

På tale om Martin Hederos og Mattias Bärjed og deres tidligere band sammen med Mattias Hellberg er det på sin plass  å ta med en av deres låter fra deres finfine album «Going abroad» fra 1994.

 

Poison Ruïn – «Härvest»

Det tok meg litt tid før jeg fikk med meg det flotte andre albumet til Philadelphia-bandet, men når jeg først fikk plata i hende var det lett å la seg fascinere over hvordan de benytter fantasibilder til å fortelle om fellesskapets utfordringer og samtidens virkelighet. Ikke minst er tittelsporet et herlig oppgjør med pengegriske herrefolk – med et lydspor  som består av en blanding av post-punk og hardcorepunk.

 

Pernice Brothers featuring Neko Case – «I Don’t Need That Anymore»

Et morsomt hook og en fin melodi karakteriserer den ferskeste forsmaken på det kommende Pernice Brothers-albumet «Who Will You Believe». Slippes 5. april på New West Records.

Sjekk også:

Neko Case – «Fox Confessor Brings the Flood» (15 lys på bursdagskaken – Et sonisk nedslag i 2006).

 

Tindersticks – «Tiny Tears»

Heltene fra Nottingham kommer endelig tilbake til landet. De spiller på Rockefeller 10. oktober. Vi feirer med et av deres beste låter fra deres andre album utgitt i 1995.

Sjekk også:

Tindersticks – «Distractions (Deichman: Årets album 2021, Tor Åge Naper, Jan-Olav Glette). Tindersticks –» A Man needs a Maid» og  «Kathleen» (Ferske spor uke 8/2021). Tindersticks – «You’ll Have to Scream Louder & Man Alone (Can’t Stop the Fadin’)» (Ferske spor uke 3/2021). Tindersticks – «Across Six Leap Years».

 

The The – «Heartland»

En annen 1980-talls helt kommer til Sentrum Scene 11. september. Vi finner frem den første singelen fra albumet «Infected» om USAs 51. stat.

 

The Tubs «Round the Bend»

Onsdag er det klart for klassisk jangly indie med klingende gitarer langs Akerselva når London-bandet med ex-Joanna Gruesome-medlemmer gjestet Blå. (Konsertanmeldelse kommer, red.anm.) Video.

Sjekk også:

The Tubs – «Dead Meat» (Deichman: Årets album 2023, Jan-Olav Glette). The Tubs – «Wretched Lie» og «I Don’t Know How It Works» (Ferske spor uke 7/2023).

 

 Brown Horse –  «Sunfisher»

Det var beskjedent med country og americana på menyen under mitt gjesteår på UEA i Norwich . En av 2024s mest spennende albumdebutanter kommer derfra. Mandag kunne du få med deg Brown Horse på John Dee. (Konsertanmeldelse kommer, red.anm.) Video.

 

Dead Boys – «Sonic Reducer» og «(I Don’t Wanna Be No) Catholic Boy»

De fleste sentrale bandmedlemmer er døde, men Cheetah Chrome (les konsertanmeldelse av Cheetah Chromes på Gamla i 2016, red.anm.) fører bandarven videre. 2.mars er de på John Dee. Vi må sjekke ut hva de har å by på. Det amerikanske bandet med røtter i Rocket from the Tombs – som også igangsatte Pere Ubu – ble helt sentrale for den tidlige amerikanske punken når de kom til New York.

Sjekk også:

Dead Boys – «Sonic Reducer» (Ferske spor uke 2/2018). Veislakt – «Sonic Reducer» (Ferske spor uke 33/2019). Reatards covrer  Dead Boys’ «Down in Flames» (Reatards – rufsete, rått og skittent).

På Kosmik Boogie Tribes plate «Let’s Rock The Fuck Out!! Vol. 2»  har de bl.a. covret   Rocket from the Tombs’/Dead Boys’ låt «What Love Is», som er på albumene «The Day the Earth Met the Rocket From the Tombs»(les anmeldelse av platen her) og Dead Boys’ debutplate. (Fra Deichman: Årets album 2022, Victor Josefsen).

 

Øyvind Holm – «Between Stations»

Helt på slutten av 2023 kom Trondheims melodisnekker-veteranen Øyvind Holm med det fjerde soloalbumet «Paradox of Laughing». Det er bare å kose seg med de flotte harmoniene. Denne gang med røtter i 1960-talls pop og kosmisk americana. Video.

Sjekk også:

Øyvind Holm – «The Stranger» (Deichman: Årets album 2022, Victor Josefsen). Øyvind Holm – «The Stranger» (Ferske spor uke 33/2021). Flere linker under denne låta.

 

Sâver – «All in Dissaray»

Sludgemetalltrioen henter inn elementer av synth og scifi på det mektige albumet «From Ember and Rust» som nok hadde sneket seg med på årsbestelista for 2023 om vi hadde fått skiva i tide.

Sjekk også:

Sâver – «Primal One» (Deichman: Årets album 2023, Victor Josefsen, Jan-Olav Glette). Sâver – «Primal One» (Ferske spor uke 42/2023). Flere linker under denne låta.

 

Fay Wildhagen – «Echoes»

Wildhagen gjør det intimt og nært på albumet «Let’s keep it in the family». Svært overbevisende og gripende låter det.

To andre Ferske spor-bidragytere har også med en låt hver fra Wildhagens rykende ferske plate «Let’s keep it in the family» ( (red.anm.).

 

Sovereign – «Altered Reality»

Fornyelse og tradisjon går hånd i hånd når Oslo-kvartetten gir seg alternative stadier og death- og thrash metallen i vold. Resultatet er sylskarpt.

 

Leatherface – «Dead Industrial Atmosphere 2»

Sunderlands beste punkband om hjembyen på 1991s mektige «Mush».

Sjekk også:

Leatherface – ‘I Want the Moon’ og ‘Springtime’ (Ferske spor uke 41/2019).

Konsertanmeldelse: Frankie Stubbs: Rebelsk umiddelbarhet. Se flere Leatherface-linker under konsertanmeldelsen.

 

The Dahlmanns – «Dumb Me Down»

The Dahlmanns oppsummerer karrieren hittil med den fine doble samlingen «All Dahled Up» (albumet med samme navn og en rekke singlekutt). Mye gøyalt gjenhør. Denne låten gir meg også assosiasjoner til Vibeke Saugestad. Video. Bandcamp.

Sjekk også:

The Dahlmanns – «Party Girl» (Ferske spor uke 12/2020). The Dahlmanns: Fengende powerpop.

 

Hulbækmo & Jacobsen familieorkester – «Hans sin vals»

Hva med fersk ny folkemusikk fra en familie som er helt sentrale både for norsk folkemusikk og jazz?

 

Office Dog – «Big Air»

Lo-fi fra New Zealand, en trio ledet av Kane Strang, her med en av de mer oppstemte låtene med en tydelig melodifølsomhet fra en ellers ganske angstfylt affære med røtter i Flying Nun Records. Video.

 

Ducks Ltd. – «Heavy Bag»

Mer fremifrå janglepop med røtter i 1980-talls indie som Felt og Orange Juice. Ducks Ltd. har funnet formelen og virker å ha nok en fin plate med «Harm’s Way», den er foreløpig ikke observert i norske butikker, i likhet med Chelsea Wolfe og The Last Dinner Party sine plater. Video.

Sjekk også:

Ducks Ltd. –» Sheets of Grey» (Ferske spor uke 6/2022). Flere linker under denne låta.

 

J Mascis – «Old Friends»

Ingenting nytt under solen når Dinosaur Jr.sjefen slipper nytt soloalbum, men det trenger det kanskje heller ikke være? Video.

Sjekk også:

J Mascis – «Elastic Days» (Deichman: Årets album 2018, Tor Åge Naper). J Mascis – «See You at the Movies» (Ferske spor uke 38/2018).

 

Ty Segall – «My Best Friend»

Angivelig er platen «Three Bells» preget av T. Rex– og Marc Bolan-fascinasjonen til Ty Segall. Liker ihvertfall denne singelen. Video.

Sjekk også:

Ty Segall – «My Room» (Deichman: Årets album 2023, Jan-Olav Glette). Ty Segall – «Hello, Hi!» (Ferske spor uke 17/2022). Flere linker under denne låta.

 

Heave Blood & Die –  «Dog Days«

Det tunge, deilige groovet er på plass på albumet som er enda litt bedre enn forgjengeren «Post People». Video.

En annen Ferske spor-bidragsyter har også med en låt fra albumet (red.anm.).

 

Sprints – «Shadow of a Doubt» og «Modern Job»

Den rå stemmen til Karla Chubb er en viktig del av sjarmen til Dublins ferskeste alternativ rock-tilskudd. Plukker en låt fra det siste albumet og en fra singelsamlingen. Video.

Sjekk også:

Sprints – «The Cheek» (Ferske spor uke 40/2020).

 

Bror Forsgren – «Life Is But a Dream»

En av de norske feinschmeckerne innen orkestrert pop er aktuell med sitt andre soloalbum «I Dreamt I Was Dreaming». Video. Bandcamp.

Sjekk også:

Bror Forsgren – «Narcissius» (Musikkfest Oslo 2016 – vi anbefaler disse utøverne). Bror Forsgren – «Narcissius» (Deichman: Årets album 2015, Victor Josefsen). 

 

Bokassa featuring Aaron Beam – «Bradford Death Squadron»

De Oslobaserte trønderne låter tøffere enn noen gang. Her med et gjestespill fra Red Fangs Aaron Beam. Video.

En annen Ferske spor-bidragsyter har også med en låt fra albumet «All Out of Dreams (red.anm.).

 

Barren Womb – «D-Beatles»

Støyrockens riddere har det moro med The Fab Four. Bandcamp.

Sjekk også:

Barren Womb  –» Squat Walker» (Deichman: Årets album 2023, Victor Josefsen). Barren Womb  – «Squat Walker» (Ferske spor uke 48/2023). Flere linker under denne låta.

 

Drahla – «Second Rhythm»

De eksperimentelle kunstpunkerne fra Leeds annonserer det nye albumet «angeltape» med denne passe fortryllende stakkato post-punken. Video.

 

Hjerteslag – «Krystallpallasset»

Klart det må finnes plass til både Kristi Brud og Hjerteslag mellom de sju fjellene i den vestlandske hovedstaden. Ihvertfall er det noe musikk å gripe tak i begge steder, og publikum sier ‘ja takk, begge dele'». Hjerteslag har solgt ut Parkteatret i Oslo 1 .mars. Bandcamp.

Sjekk også:

Hjerteslag – «Nattseileren» (Deichman: Årets album 2018, Stian Bjørnsson Hope). Hjerteslag – «Vannmann86» (Deichman: Årets album 2016, Stian Bjørnsson Hope). Hjerteslag – «Møhlenpris motell» (Deichman: Årets album 2015, Silje Ramleth, Stian Bjørnsson Hope).

Hjerteslag – Låt: «Møhlenpris Motell» (Musikalske sidespor – uke 26/2018). Øya 2017 – Hjerteslag. Øya 2017 – «Få måkene til å tie» og andre Øya-bøker. Del 1: Onsdag (inkludert Hjerteslag). Singelanmeldelse: Hjerteslag – «Sang til Sonja».

 

Kristi Brud – «En gang til»

De tidligere bandkollegaene florerte på årsbeste-kåringene og er booket til Øyafestivalen i august.

Sjekk også:

Kristi Brud – «Alt er nytt» og «En gang til» (Deichman: Årets album 2023, Stian Bjørnsson Hope, Jan-Olav Glette). Kristi Brud – «Bare dråper»  (Ferske spor uke 42/2023). En link til under denne låta.

 

English Teacher – «Albert Road»

I Tøyenparken finner man også det fremadstormende Leeds-bandet som har sluppet en rekke gode singler på vei mot debutplaten, Video.

 

Flight Mode – «Hyperventilate»

Sjur Lyseids talent som tekstforfatter har vi vært kjent med i mange år. Når han nå flytter fokus til minner og steder han selv har eller har hatt tilknytning til på album- og EP-samlingen «The Three Times «og den siste Tøyen-delen blir det ekstra lytteverdig.

(Jeg har også med 2 låter av Flight fra samleplata, Victor Josefsen).

 

Final Gasp – «Mourning Moon»

Mer post-punk eller death rock fra Relapse Records, som også gir ut Poison Ruïn. Her er det nærmere Sisters of Mercy og stadionrock. Bandet kan du faktisk oppleve live på Vaterland 7. april. Det er fristende. Video.

 

The Hellacopters – «The Devil Stole the Beat From the Lord»

«Grande Rock2 fra 1999 har blitt remastret og revisited – det vil si at de har også har sett på hvordan albumet ville hørtes ut om Dregen var med på gitar på det albumet. Morsomt gjenhør av en noe undervurdert plate som nå har en ny miks som kler låtene. Dregen-versjonene har jeg ikke fått tatt meg tid til enda.

Sjekk også:

The Hellacopters – «So Sorry I Could Die» (Ferske spor uke 9/2022). Flere linker under denne låta.

‘Vidar Skeie drog meg med på Hellacopters‘ første gigg i Norge på John Dee. Det rysta meg kraftig, for noko så heftig, høgt og så inni helvete tøft hadde eg ikkje sett før, forteller Jan Magnar Hatlemark i intervjuet: White Trash Blues Band: Svett garasjesoul fra Oslo-bygda.

The Hellacopters har også påvirket Norsk Råkk, Allergic To Humans, Hayeminol, Tape Trash, Hot Nuns, Hard Luck Street og mange andre.

 

Mary Timony – «The Guest»

Fin sang om ensomhet, gjesten som alltid vender tilbake til dama, vi kjenner fra blant andre Autoclave,  The Spells, Wild Flag, Ex Hex og Helium. Ny fullengder Untame the Tiger kommer 23 februar.

 

Victor Josefsen

Damokles – «Something’s Amiss at the Hive» og «Downpour for Lifetimes»

Tusen takk til alle som kom på Ferske spor live med Hilma Nikolaisen, Flight Mode, og FLTY BRGR GRL i Bjørvika! Og hjertelig velkommen til neste runde av Ferske spor live med DAMOKLES 7. mars! Det blir HØYT! Gratis og åpent for alle.

Damokles’ siste album «Swing, Pendulum, Swing» (2023) fortsetter å vokse, man opplever noe nytt for hver avspilling, det er et musikalsk mangfoldig utrykk der rå punk, post-hardcore, post-punk og stemningsladet og melodiøse passasjer sømløst  føres sammen. Tekstene består av apokalyptisk samtidsfilosofi både på det personlige og samfunnsmessige plan.

Se videoene til de to låtene jeg har valgt fra albumet ved å klikke på låtittitlene øverst. Vi har skrevet en god del om Damokles, følg linkene under for å lese.

Sjekk også:

Damokles – «Marks VS. Wounds» Deichman: Årets album 2023, Victor Josefsen).

Damokles – «Swing, Pendulum, Swing» (Ferske spor uke 48/2023). Flere linker under denne låta.

 

Neighboring Sounds – «No Commons» og «Holiday palaces»

‘Da Norman Brannon nylig satte i gang med Anti-Matter fanzinen på Substack, etter mer enn tjue år, og la ut spillelisten AM Radio på Spotify, fikk jeg virkelig øynene opp for at det er en ny vår for både hardcore og emo på alle kontinenter’, sier Neighboring Sounds’ vokalist og gitarist Arild Eriksen i vårt intervju: Neighboring Sounds: Catchy emo.

Neighboring Sounds’ viser til gangs selv at det er en ny vår for emo med fjorårsalbumet ‘Cold in the Smart City’, som burde vært med på min Årets norske album-liste i fjor, men jeg lyttet først skikkelig på skiva i år. 2 av låtene fra skiva må med i Ferske spor. Bandcamp.

Sjekk også:

Neighboring Sounds – «Cold in the Smart City» (Deichman: Årets album 2023, Jan-Olav Glette). Neighboring Sounds – «Spolia» (Ferske spor uke 11/2021).

 

Flight Mode – «Thirtysomething» og «Surprised at All»

Et annet norsk emo-band som viser til gangs at det er en ny vår for emo er Flight Mode. De har vært med på årslistene våre de 3 siste åra. I november i fjor gjestet de Ferske spor live i tredje etasje i Bjørvika. I februar i år slapp labelen Tiny Engines plata «The Three Times» på vinyl. Den  inneholder de to første EP’ene pluss deres tredje titulert «Tøyen, ‘13′».

Her 2 låter fra «Tøyen, ‘13′», som altså er på vinylplata «The Three Times» også. Anbefaler å lese anmeldelsene av plata i The Indy Review og Rosy Overdrive, skrevet av folk som virkelig har kjennskap til utrykket (og en påminnelse om hvorfor jeg alltid har hatt stor sans for fanziner). Bandcamp.

Sjekk også:

Torsdag 16. november 2023 gjestet Flight Mode Ferske spor live. Se også Ferske spor live: Flight Mode. Flight Mode – «Blinks» og «Dö Yoü Rëmëmbër» (Ferske spor uke 39/2022). Flight Mode – «Fossil Fuel» (Klubbdagen Øya 2022 – anbefalinger). Flere linker under Klubbdagen Øya 2022).

Flight Mode – «Hyperventilate» (Deichman: Årets album 2023, Victor Josefsen). Flight Mode – «Thorsov, ’05» (Deichman: Årets album 2022, Victor Josefsen). Flight Mode – «TX, ’98» (Deichman: Årets album 2021, Victor).

 

Hilma Nikolaisen – «You Pt III» 

Og torsdag 18. januar i gjestet Hilma Nikolaisen Ferske spor live. Dagen etter slapp hun hennes fjerde album «Social Works». Vi har allerede tatt med 2 av låtene fra albumet i tidligere utgaver av Ferske spor. Om åpningslåten «Red Flag» skriver Brage Tuflåt Bjerke: ‘Hilma i et psych rock- og synthlandskap som fenger.’ Og om låta som følger på albumet skriver jeg: «One Two Three Four» sender tankene i retning Kim Gordons attitude.

‘Nå er det befriende å være på nye, elektriske veier’, sier Hilma om plata, og befriende og gitar-skurrende er nüdelige «You Pt III». De to andre versjonene er på de foregående albumene «Heritage» (2021) og «Mjusic» (2018), sjekk særlig versjonen på sistnevnte album.

Sjekk også:

Hilma Nikolaisen – «Hør Hør» (Musikalske julespor 2023).

Hilma Nikolaisen – «Red Flag» (Singles Club Version) (Ferske spor uke 42/2023). Hilma Nikolaisen – «One Two Three Four» (Ferske spor uke 28/2022 ). Flere linker under denne låta.

 

Ambrosius – «Shadow Logic»

Oslokvintetten Ambrosius signerte kontrakt med plateselskapet FAJo Music våren 2023 og slapp sitt debutalbum «Pathways» i januar. I likhet med flere andre norske utøvere har de fått oppmerksomhet på utenlandske bloggerog nettsteder. Jeg har valgt ut den spretne åpningslåten «Shadow Logic» (som ble ugitt på single i fjor) – den mest utprega poplåta på albumet. Fin-fint refreng her. Ellers er spennvidden i det musikalske  uttrykket deres stor – og avslutningslåten «Anach Cuain» er en nytolkning av en gammel irsk folkesang. (Vi gjør dere oppmerksom på at et av medlemmene i Ambrosius, Ivan Lubo Ambrosius, jobber på Deichman).

 

nonne – «Ikke normal» (Mental Overdrive Remix)

‘Tromsø har en tradisjon for elektronisk med Röyksopp, Mental Overdrive, Bjørn Torske, Insomniafestivalen, Charlotte Bendiks osv. I tillegg til å være rockere har vi alltid hørt på elektronisk musikk’ , sier bandet nonne i intervjuet: Nonne: Heftig elektronisk rock. I april i fjor ga de ut albumet ‘Omf!’, som ble kåret til et av årets beste album av oss. I oktober i fjor år ga de også ut «Omf! (Remixed)» med remixer av 4 låtene på albumet. En av remixene står Mental Overdrive for, og den så sterk at den må med i ukas Ferske spor. Bandcamp.

Sjekk også:

nonne- «Ikke normal» (Ferske spor uke 24/2023).

Aggie Frost – «Stille Mental Overdrive remix» (Ferske spor uke 48/2023). Mental Overdrive – «Lockdown» (Ferske spor uke 16/2020). Øya 2017 – «Et hus tømt for kjærlighet: jeg baker kokosboller» og andre Øya-bøker. Del 4: Lørdag (inkludert Mental Overdrive).

 

Göttemia – «Dickpick/ picknic»

Rastløse rytmer og buldrende bass pisker det hele av gårde i kompani med en bittersøt gitarlinje i det skurrende lydbildet som det nesten lukter svidd av. Göttemia innehar intensitet og (ur)kraft få band her hjemme toucher, for å sitere min egen beskrivelse av Bodø-gruppa Kollwitz‘ utrykk. Ikke minst takket være den inderlige, smått desperate vokalfraseringen.

Låttittelen kunne ha stupt rett inn på australske Hard-Ons‘ album «Dickcheese» (eller andre utgivelser av dem). Omslaget kunne vært den ultimate cover-oppfølgingen til Anal Babes‘ debutsingel «Fear And Loathing With The Anal Babes». «Dickpick/ picknic» (historien bak låttittelen kan du lese på fjesboka deres) er første singel fra Eidsberg/Halden-bandets kommende album «Eternal Sunshine of a Rotten Mind!». 9. mars spiller Göttemia på John Dee sammen med Dudes og og Yesterdaze.

Sjekk også:

Göttemia – «Other Uplifting Music About Noble Men (Deichman: Årets album 2023, Victor Josefsen, Jan-Olav Glette).

Göttemia – «Neurotic» (Ferske spor uke 46/2022). Flere linker til plateanmeldelse, intervjuer m.m. under denne låta.

 

Sunshine Reverberation – «Four Weeks»

«What is Real? er tittelen på Tromsøbandet Sunshine Reverberation sitt nye album. Hva er så ekte? Akkurat det smågrublet jeg på i en omtale av en Göttemia-låt og albumet deres «Other Uplifting Music About Noble Men» fra i fjor. Konklusjonen var vel noe slik som at hvis du blir truffet noe udefinerbart, noe som rører innerst i hjertet, er det ekte, tja, har ikke tenkt å hobby-filosofere mer om det her.

Jeg har iallfall blitt truffet av Sunshine Reverberation tidligere, flere ganger, sist av singlen «Light Rays», utgitt i fjor, som er det siste sporet på albumet til SR. Og av «Four Weeks», også utgitt i fjor, og siden den ikke har vært med i Ferske spor tidligere, tar jeg den med nå. En rytmisk fengslende og duvende, stemningsfull psych pop låt. Du har fortsatt rytmen bankende i blodet etter å ha lyttet på den. Ellers har Sunshine Reverberation utvidet den musikalske paletten på deres nye sterke album, deres beste så langt.

Sjekk også:

Sunshine Reverberation – «Light Rays» (Deichman: Årets album 2023, Victor Josefsen). Sunshine Reverberation – «Sun King II» (Sommerspor).

Sunshine Reverberation – «Light Rays» (Ferske spor uke 24/2023). Flere linker under denne låta.

 

Fashion Victims – «Try It Again»

Göttemia sin singel «Dickpick/ picknic» er utgitt på Fücking North Pole Records (og Tonehjulet Kräftpest), det er også Fashion Victims fra Trøndelag sin selvtitulerte albumdebut (og flere andre utgivelser i denne utgaven av Ferske spor). Disse gutta har teft for melodier og hooks, som på «Try It Again». En drivende, melodiøs sak med fine overganger. Ellers mye annet bra på denne plata. Godt produsert.

Fücking North Pole Records har for øvrig  også gitt ut debutalbumet til bandet Daman Shurek, et overskuddsprosjekt fra tre av medlemmene i bandet Drongo (Sjekk: 5 plater som har inspirert Drongo), men det har jeg ikke fått lyttet på.

 

The Basement Brats – «It’s Not the Right Time»

‘Når vi begynte å spille på tidlig 90-tall var det bare drittband i Halden. Et unntak var de eminente Rovers. Men ellers var det mye rosa Ibanez-gitarer, pastellfargede mikrofonstativ med en håndfull skjerf i sterke farger rundt og ikke minst store tanker om sine egne ferdigheter og muligheter til bli størst i verden på gitarsoloer. Det luktet mye hårspray i øvingslokalene på den tiden. Det var ikke helt vår kopp te og med god hjelp av den lokale rock n’ roll-helten Thrond Asker våknet miljøet rundt punk-, garage- og alternativ rock opp, forteller The Basement Brats-trommis Mads Husvik i intervjuet: The Basement Brats samler powerpop, punk og garasjerock fra fortiden.

Bandet er aktuelle med samleplaten «I Just Wanna Be a Brat! (The Best of The Basement Brats)» på Pure Lust Production, og fra den velger jeg «It’s Not the Right Time» fra singlen «Shining Down» utgitt på Sneakers Records 1996.

Sjekk også.

Se flere linker under The Basement Brats samler powerpop, punk og garasjerock fra fortiden.

 

Midtlivskrise – «Jeg vil ikke dra på IKEA»

Vi mottar mange pressemeldinger med ny musikk fra dere, noe vi selvsagt setter stor pris på. Av disse mottar vi noen presseskriv som skiller seg ut positivt, som f.eks. av/om Sleep Kicks, Flop Machine, Chemtrails Oslo, for å ta noen eksempler, og Midtlivskrises presseskriv blir vi i skikkelig godlune av. Les pressemeldingen her.

Midltiviskrise består av folk fra Mohammed, Shirleys Temple/Revolver/Backstreet Girls, Exploding Head Syndrome, Forgetaboutit, Pryl/Salvation Circus og Masterpiece of Cake. 

Midtlivskrise sin «Jeg vil ikke dra på IKEA» blir garantert en party banger på Deichman, for noen av oss iallfall. Videoen må ses og høres.

 

Major Maraccas – «Spring-Time Baby» og «Please Miss M»

26. desember 2023 ble alle innspilte studiospor med Major Maraccas  tilgjengelig online. Den digitale utgivelsen inkluderer to tidligere uutgitte spor.

Det har gått 34 år siden That’s Entertainment Records slapp 4-spors vinylsingelen «Shake!» (inkludert «Spring-Time Baby»). Nå er låtene remastret og utgitt for første gang digitalt, og i tillegg er det tre ekstra låter tilgjengelig hvorav to låter aldri har vært utgitt før. Totalt syv spor remastret. That’s Entertainment Records fant faktisk to studioopptak i hvelvet deres; «Please Miss M» og «Such is Life» er nå tilgjengelig for første gang siden de ble spilt inn, sannsynligvis i 1988 eller 1989 på «For a Wonder!» økt.

Major Maraccas turnerte Norge 1988-1991, og gjorde gjenforeningsshow i 1995, 2015 (med The Nomads) og 2019. Den originale line-upen (1987) inkluderte Morten Henriksen på gitar. Han dro til The Cosmic Dropouts, erstattet av Lars Albrecht (1988). Øvrige medlemmer var Jørn Johansen (vokal, akustisk gitar, nå Kommunikasjonsdirektør på Deichman), Håvard Eidsaunet (bass, backing vokal) & Rune B. Johnsen (trommer, perkusjon, backing vokal).

 

The Kwyet Kings – «I Say Yeah»

That’s Entertainment Records har dessuten re-utgitt  førstealbumet til The Kwyet Kings fra 1994, «Firebeat2, digitalt, og med det feirer 30-års jubileum for utgivelsen. Herlig å få denne utgivelsen også på strømmetjenestene. Albumet er remastret. Originalt ble albumet sluppet på LP på det tyske plateselskapet Screaming Apple Records og på CD av  That’s Entertainment Records.

Sjekk Intervju med, Arne Thelin, mannen bak That’s Entertainment Records: The Lust-O-Rama: Fuzz og skranglete beats. Dang!!!: Mørk garasjerock innspilt på iPhone.

 

Sleepyard – «Diamonds»

Sleepyard – brødrene Oliver og Svein Kersbergen – er også ute med en utgivele som første gang slippes digitalt. Det er 25 år siden denne psych rockeren ble gitt ut på minialbumet «Intersounds».

I intervjuet vi gjorde med brødrene i 2022 forteller de: ‘«Intersounds» var hovedsakelig to lange låter på 14 minutter pluss en «kort» låt på seks minutter. Det er en psykedelisk plate som kanskje har en del til felles med datidens post-rock. Vi var nok mer inspirert av krautrock, dog. Tittelkuttet er en sakte oppbygd låt, mens siste låt «Diamonds» er det mest rocka vi gjorde. Den ble også innøvd i en tid hvor vi var en kvartett. Så her er det mer følelse av et band som spiller. Her er alt spilt inn i nedlagte Manson Studio i Stavanger som var det vi brukte fra 1994 til 2004′.

Riktig, Diamonds» er en vellykket sammensmelting av psych rock/krautrock, en forrykende låt som har tålt tidens tann svært bra.

Sjekk også:

Sleepyard – «Rust and Stardust» og «Head Values» (Deichman: Årets album 2022, Victor Josefsen, Jan-Olav Glette). Sleepyard – «Rust and Stardust» (Ferske spor uke 46/2022). Flere linker under denne låta.

 

Dirty Oppland – «Limmo»

Apropos pressemeldinger, jeg avslutter like så godt med å kjøre hele pressemeldingen, forfattet av Jaa9, til Dirty Opplands «Limmo». Fordi: Morsom historie, og herlig video/(rap)låt.

Ok, det er sommern 2004. Dirty Oppland har gitt ut sin debut album «Greatest Hits», singelen «Er Så Yo» er B-listet på P3 og guttene har levert en forholdsvis sagnomsust konsert på Øyafestivalen som gikk så bra at ingen av de involverte rapperne har blitt booket dit igjen, uansett gruppenavn eller konstellasjon.

Sammenlignet med i dag, var ikke hyrene for norske rapartister så mye å skryte av på den tiden, dog ramlet det likevel litt penger inn på felleskontoen etter spillejobber. Men det å fordele penger var blitt et litt komplisert regnestykke i og med at de var så mange, og noe rappende blåruss hadde de ikke inkludert i kollektivet. Det hele kulminerte med at de med blandet dømmekraft og dollartegn i øynene dro til Hamar og kjøpte en ødelagt limousin for fellespengene.

Planen var å pimpe den opp, bruke den som turnébil og starte business, men bilen var i fryktelig dårlig stand og noen bilmekanikere hadde de heller ikke i gjengen, så med dette ebbet det hele mer eller mindre ut. Både drømmen om å bli rik på Limousin utleie og det å skulle operere ei rapgruppe med så mange medlemmer. Limousinen ble på en måte et slags symbol på starten av slutten.

Men nå i dag, 20 år senere, har de endelig greid å riste av seg skammen over bomkjøpet, og innsett at dette faktisk er en ganske god historie, om de bare tør å eie den selv. Limmo er produsert av Dirty Opplands gamle sitatmaskin Eddie Torres, som egenhendig har byttet batteri på laptopen og slipper sin første beat på 20 år. Musikkvideoen, som faktisk er den første Dirty Oppland har gjort, ble laget av Pål Ivar Finnkroken (Pi) produsent/regi og Marius Sørgjerd foto/regi.

Sjekk også:

Jaa9 – Hillbilly’n snakker ut. OnklP: SLEKTA LIFE!. Jaa9 & OnklP – «Glir forbi» (Sommerspor). Jokke med Herreløse og OnklPNational Cypher 2011 Del 2 – Norge Rundt (Kriss, Joddski, Jaa9 & OnklP), Mer OnklP.

 

 

 

Her kan du søke etter og låne musikk, bøker, tegneserier og noter i Deichmans katalog

 

Sjekk også:

Tidligere utgaver av Ferske spor

ps Under relaterte saker har vi bare tatt med noen av de siste utgavene av Ferske spor, så klikk på lenken over eller Spillelister øverst for å sjekke alle.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 72 andre abonnenter