Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Victor Josefsen Spillelister 11. april 2024

Ferske spor uke 15/2024

 

Her er ukas spilleliste! Følg oss gjerne! Hvis du vil sjekke hver enkelt skribent sin liste så bare klikk skribentens navn under.

Av: Victor Josefsen, Geir Qviller, Martine Smedegård, Ådne Evjen, Martine Nordseth Johannessen, Eldrid Holje Stjernvang, Tor Åge Naper, Zeljko Cirikovacki, Knut Akselsen, Per-Otto Oppi Christiansen, Jan-Olav Glette

 

Victor Josefsen

The Good the Bad and the Zugly – «Before and After» og «D.I.S.E.»

Norges smarteste band (ikke et snev av ironi her) er ute med en ny (gammel) plate: «Decade of Regression». Plata inneholder 6 låter som er blitt kassert til alle platene de har laget i løpet av de 10 siste åra, 5 plater i alt. Det betyr ikke at dette er B-vare, kruttet fra alle 5 albumene er alltid til stede, og disse låtene er mer i GBZ-hardcore-hjørnet – med tidvis halsbrekkende gitarsoloer.

Selv stiller de disse spørsmålene relatert til plata: Hvorfor prioriterer legenden Euroboy byplanlegging foran sin Gibson SG? Hvorfor neglisjerer kongen av rock, Biff Malibu, sin majestetiske stemme til fordel for politiske analyser? Hvorfor har Happy Tom begynt å bruke briller?

Jeg følger opp med spørsmålet: Hvorfor er GBZ så himla bra? Fasiten, vel, rettere min fasit, kan du lese her: Plateanmeldelse: The Good The Bad And The Zugly – «Algorithm & Blues». Bandcamp.

(Per-Otto Oppi Christiansen har også med «Before and After»» i ukas Ferske spor, red.anm.).

Sjekk også:

The Good The Bad And The Zugly: – Vi kan pønk! Flere linker og relaterte saker under intervjuet.

 

The Yum Yums – «Got Me Good» og «Baby Doll»

Wow! The Yum Yums har alltid vært bra, men deres nye album «Poppin’ Up Again» lever virkelig opp til albumtittelen, et album spekket med 3-minutters superfengende låter og tekster om alskens jenter ved navn «Baby». «Poppin’ Up Again» er et av The Yum Yums‘ beste album, og det sier ikke så rent lite! Herlig powerpop med en dæsj girlgroup +++

Sjekk også:

The Yum Yums – «A Little Bit of Everything» (Deichman: Årets album 2021, Jan-Olav Glette). The Yum Yums – «Here Comes Summer» (Sommerspor).

The Yum Yums – «Baby Baby» (Ferske spor uke 35/2021). Flere linker under denne låta.

 

Michael Krohn – «Jeg tror jeg er noe»

‘Hei folkens. Da er jeg tilbake igjen. Med låter fra «Blaff», «Perler For Svin» og «Faktor X» har jeg satt sammen et album som tekstmessig kretser rundt temaene illusjoner og knuste drømmer. Hele herligheten er spilt inn i hjemmestudioet mitt og mikset av meg og Geir Bratland. Mitt faste backingband The Fantasy Friends står for kompet, pluss litt krydder fra gitarist Eivind Staxrud‘, forteller Michael Krohn.

Den nye versjonen av «Jeg tror jeg er noe» på det nye albumet «Stjerneliv» er fra Raga Rockers-albumet «Perler for svin». Og her har Krohn truffet blink. Det spretne tempoet på originalen er skrudd ned og erstattet med skikkelig driv med røff-hektende gitarspill signert Eivind Staxrud, de melodiske vel fremtredende «snuttene» er tonet ned, og det hele er nå helt riktig balansert i forhold til resten. Og vokalen til Michael Krohn er slik den skal være: Nonsjalant. Det er nesten som å få en helt ny Michael Krohn/Raga Rockers-låt i fanget, og på en måte er den jo akkurat det, ny, og ikke minst: God.

Sjekk også:

Michael Krohn – «Verden brenner» (Deichman: Årets album 2021, Jan-Olav Glette). Michael Krohn, «Ride On», «Survival of the Fittest» (Ferske spor uke 42/2021). Flere linker under disse låtene.

 

Casiokids – «Brunsniggelen»

Noen år etter utgivelsen av det siste albumet – «Aabenbaringen over aaskammen» – tok Casiokids en pause. Etter å ha snekret på ny musikk gjennom flere år i både hjemme- og bortestudioer er bergenserne Casiokids tilbake! Det gledes! Særlig når de snekrer sammen låter av dette kaliberet. I Casiokids-pausen har bandmedlemmene utforsket andre musikalske prosjekter. Vokalist Fredrik Vogsborg har blant annet vært bandleder for Aurora og har vunnet 3 Spellemannpriser med henholdsvis The Megaphonic Thrift, Silja Sol og Young Dreams. «Brunsniggelen» er rytmisk fengslende med et snev av melankoli, dessuten vrir og vender Casikids på knottene, smarte arrangement og Casiokids-egenartet – jeg hører for øvrig forvrengte ekko av bl.a. New Order i noen sekvenser, men det er kanskje bare meg. Bandcamp.

Sjekk også:

Casiokids _«Skip i natten». Casiokids – «Dresinen»- video.

 

Midtlivskrise – «Jeg vil ikke dra på IKEA»

Fredag 22. mars  kom album nr. 10 i «Pønk i Norge»-serien via Fücking North Pole Records. Høydaren på den er Midtlivskrises «Jeg vil ikke dra på IKEA». Var med i forrige Ferske spor, men tar den med siden den er med på denne Pønk i Norge-samleren. Video.

 

The Thelin-Dahlmann Exploitation – «Cant Take It anymore» og «Dragging Me Down»

Westergaard Records har inngått samarbeid med legendariske That’s Entertainment Records og første utgivelse derfra er en  vinylsingel med sjefen sjøl; Arne Thelin i to-spann med Andre Dahlmann – i The Thelin-Dahlmann Exploitation.

Arne Thelin har tidligere vært med i The Cosmic Dropouts, The Lust-O-Rama, Kwyet Kings og nå Bithammer! og DANG!!! mfl., han driver også labelen That’s Entertainment Records. André Dahlmann, hærfører i det herlige powerpunkpop-bandet The Dahlmanns. André trakterer gitar, bass og mer gitar, spilt inn i oppgangen hjemme i Moss. Arne står for vokal, sampling, mix og produksjon gjort på barnerommet hjemme i Podgorica, Montenegro. Vi har omtalt alle disse bandene, bare klikk på lenkene eller søk i Deichman musikk.

De siste årene har vært forrykende (med positivt fortegn) med hensyn til musikk for Arne Thelin, med DANG!!!, Bithammer! (i januar kom videoen til «Fucked Up and Stupid», og kanskje kommer et nytt album. Det samme med André Dahlmann, som har stayer evne som få andre, intervju med The Dahlmanns kommer.

The Thelin-Dahlmann Exploitations 3 låter på vinylsingelen er å betrakte som essensen av hva de to har holdt på med alle disse åra. Glødende, rå garsjerock. Forrykende bra! Er foreløpig ikke på Spotify.

 

Hill Bomb – «Loser»

Apropos fuzz, sjekk ut av Oslo-baserte Hill Bomb. Medlemmene har lenge vært aktive med både norske og engelske band og artister som Future Nostalgia (er også med i ukas Ferske spor), Catnip Cloud, Shaku, Temporary og Daragh. «Loser» er fuzz som knirker i ørene (på en god måte). For et driv Hill Bomb har skapt her! Bandcamp.

Sjekk også:

Hill Bomb – «Clay» (Ferske spor uke 24/2023).

 

Caddy – «Why Worry»

‘Det her høres weird ut men helt sant! I 2018 møtte jeg Kurt Cobain i en drøm. I en sliten gate med sprukken asfalt kom den en fyr med fett hår og gigbag gående mot meg. Det tok kjempelang tid, men i det han kom nærmere tenkte jeg; hva faen det der er Kurt Cobain! Så jævlig sliten han ser ut. Plutselig passerer vi hverandre og blikkene våre møtes. I det øyeblikket våkner jeg med riffet til denne låta i hodet. True story! Jeg fant ingen plass å bruke det, men viste seg å fungere veldig bra med et klassisk Caddy-refreng på denne skiva’, forteller Tomas Dahl.

‘Du kan alltid sette din lit til Tomas Dahl og hans meloditeft’, skriver tidligere Deichman-kollega David Jønsson (han bidrar fortsatt i Deichman musikk av og til), og meloditeften hans er utsøkt denne gang også, det er rart med det, mange får aldri til å lage skikkelig pop, men så har du personer som Thomas Dahl som triller ut pop-perler hver gang han lager en låt, her i combo med et hektende riff.

Sjekk også:

Caddy – «Everblue» (Deichman: Årets album 2022, Victor Josefsen). Caddy – «Everblue» (Ferske spor uke 23/2022). Flere linker under denne låta.

 

Rancho Relaxo – «Echoes of the Unknown»

Rancho Relaxo er tilbake i fuzz-støy-rock sporet. De to gitarene er spilt inn gjennom to forskjellige Shin-Ei Fuzz Wha, og det gnistrer og spraker ut av høytalerne akkompagnert av fult rytme-trøkk. Låta er ikke på Spotify, men du kan lytte på den her. Dette Møre og Romsdal-bandet er som gjentatt en del ganger av undertegnende en skjult skatt av et band for flere her hjemme, i utlandet derimot har de en veldig dedikert tilhengerskare! Klikk videre på linkene under for å bli bedre kjent med dem. Bandcamp.

Sjekk også:

Rancho Relaxo – «Spirit of Ecstacy» (Deichman: Årets album 2022, Victor Josefsen). Rancho Relaxo – «The Sky Felt Down og «Alone With You» (Ferske spor uke 13/2022). Flere linker under disse to låtene.

 

The Jesus and Mary Chain – «Cracking Up»

«Crackin Up» var en av låtene The Jesus and Mary Chain spilte på Rockefeller i Oslo fredag 5. april, les konsertanmeldelsen: The Jesus and Mary Chain: Nostalgitripp med en vri. «Cracking Up» er på The Jesus and Mary Chain sitt album «Munki», opprinnelig gitt ut i 1998, nå reutgitt, les om det her. For en låt!

Sjekk også:

Konsertanmeldelse: The Jesus and Mary Chain på Rockefeller.

 

The Del Fuegos – «Have You Forgotten»

En perle av en låt som nok mange har glemt (no pun intended). Fyller 40 år i 2024. På albumet «The Longest Day». Flere fine låter der.

 

En forsinket gratulasjon med kvinnedagen 8. mars med låter sluppet på kvinnedagen pluss andre favoritter.

Witch Club Satan – «Fresh Blood, Fresh Pussy» og «Black Metal is Krieg»

Witch Club Satan slapp sitt selvtitulerte debutalbum  8. mars. Trioens debutalbum er spilt inn på en gammel gård på Tomb, i studioet til Anders Odden (Celtic Frost, Satyricon, Cadaver), en kjent fyr innenfor metalsjangeren. Odden er også medprodusent på plata, sammen med Vetle Junker (Aurora, Sondre Lerche) og Sindre Nicolaisen. Platen er ment som et manifest av feminin kraft, og det viser de to låtene «Fresh Blood, Fresh Pussy» og «Black Metal is Krieg» til gangs. Bandcamp.

Sjekk også:

Whitch Club Satan – «Solace Sisters» (Ferske spor uke 7/2023). Flere linker under denne låta.

 

Kajsa Balto – «Jeđđenluothi»

Kajsa Balto slapp singelen «Jeđđenluothi» fredag 8. mars, en smakebit fra hennes kommende album «Rájás», som gis ut som en viktig politisk markering på selveste 17. mai. Her tar Kajsa Balto et modig oppgjør med et av Norgeshistoriens mørkeste kapitler i moderne tid: fornorskningen av samene. «Jeđđenluothi» kommer som en styrkende og motiverende klapp på skulderen til alle som har måttet kjempe for sine rettigheter, enten man er samisk, kvinne eller en minoritet. Kajsa Balto slipper en til smakebit fra den kommende plata fredag 12. april; singelen «Stuorát go don». Vi legger den inn i spillelista da.

Kajsa Balto forteller:

‘Samiske rettigheter handler jo også om likestilling. Og i samisk historie har vi en lang rekke med kvinner som gjennom tidene har gått i spissen, tatt kampen og stått støtt i stormen. Vi har også mange sterke damer i front fortsatt i dag. Jeg blir både ydmyk, takknemlig og fylt med styrke og håp når jeg ser hva de får til. De har en stor betydning på tvers av generasjoner, ikke minst som forbilder for barna mine som vokser opp i dag’.

«Jeđđenluothi» består av innbydende stemninger inkludert Kajsa Baltos egenartede vokal, akkompagnert av fengslende beats. En nytelse å lytte på.

Sjekk også:

Kajsa Balto – «Buot eallá » (Deichman: Årets album 2020, Ådne Evjen). Kajsa Balto – «Vulgot dál goađi lusa» (live), «Min máttuid rávvagat», «Buot eallá», «Rájás» (Samisk spilleliste). Kajsa Balto & KORK – «Mun…sakka illudan» (Musikalske julespor 2022). Kajsa Balto – «Stuorámus skeanka – The Greatest Gift» (Ferske spor uke 45/2021). Se en til link under den siste låta.

 

Sigrun Loe Sparboe – «Stå ikkje i veien» og «For våre døtre»

Sigrun Loe Sparboe fra Harstad slapp plata «Blåskjær» 8. mars. Den handler om reaksjoner på samfunnets dundrende tempo og hvordan skillet mellom falsk og ekte stadig blir mindre. Det handler om å lengte seg tilbake til naturen og om å ikke stå i veien for seg selv. «Blåskjær» inneholder blant annet låten «For våre døtre» som er høyaktuell 8. mars, så vel som alle andre dager i året. Ren melodiøs pop er det du får fra Sigrun på denne plata, med fyldig og flott produksjon, fin vokal med litt snert og tankevekkende tekster. Produsert av Mattias Krohn Nielsen (Beezewax, Pelicat, Local Store, Valleypolicella). De foreløpige høydepunktene fra «Blåskjær» er nevnte «For våre døtre», «Vi e fler» og «Stå ikkje i veien». Låter med varm innpakning framført med omtanke, som jeg skriver om låta «Ho» fra  plata «Labyrint» (2018), og brodd der det passer.

Sjekk også:

Sigrun Loe Sparboe – «Holdeplass» (Ferske spor uke 16/2021). Sigrun Loe Sparboe – «Ho» (Ferske spor uke 52/2018).

 

The Northern Belle – «Merchant Navy hotel» og «Treat Yourself Better»

The Northern Belle slapp sitt femte studioalbum «Bats in the Attic» 8. mars. Jeg har alltid vært en sucker for god pop, som jeg skriver i anmeldelsen av Hiawata!s «Backs to the Future» (2011), så jeg velger naturlig nok to av de mest poppa låtene på albumet til spillelista. Og den første, «Merchant Navy hotel» (først sluppet på singel i fjor), demonstrerer popteften til låtskriver Stine Andreassen: Med harmonier som setter seg i ryggmargen. Produsert av Marcus Forsgren og co-produsert av bandet selv. Dessuten er teksten og tematikken rett og slett rørende. Låten tar utgangspunkt Stine Andreassens besteforeldre, som bodde mange uker i Middlesbrough, England i 1969, før bestefaren skulle ut på sjøen. «Treat Yourself Better» er også en brillefin popåt, skrevet av Stine Andreassen, sammen med Thea Glenton Raknes/Thea & The Wild. Bandcamp.

Sjekk også:

The Northern Belle, Louien & Signe Marie Rustad – «Silver Bows & Bells» (Musikalske julespor 2023). The Northern Belle m/ Signe Marie Rustad, Darling West, Malin Pettersen, Louien, Ida Jenshus – «Chicago« (Ferske spor uke 37/2021). The Northern Belle – «Kaleidoscope Dream» (Ferske spor uke 33/2021). Flere linker under den siste låta.

 

Das Body – «Ordah» og «You look so pretty when you’re on your knees»

Das Body – med Ellie Linden – andre album, «True Vulture», produsert av Erlend Mokkelbost, ble sluppet 26. januar. ‘Jeg hadde ikke lyttet på albumet før jeg desket intervjuet, og ble helt bergtatt’, skriver jeg i en annen utgave av Ferske spor om debutalbumet «Peregrine» (2020). Og jeg er like bergtatt, kanskje mer. Låta «You look so pretty when you’re on your knees» (en av 3 singler på albumet som kom i fjor, har vært med i en tidligere utgave av Ferske spor). Jeg kicker på den nonchalante framferden på denne låta; både det musikalske og vokalfraseringen. «Ordah» er en hektende sak, med en dose twisted humor ‘a la tekststrofen «And when I look down I’m pretty sure that my legs are longer than others». For ikke å snakke om hvordan hun predikerer til kidsa i nevnte «You look so pretty when you’re on your knees». Das Body spiller på Øyafestivalen i august. Bandcamp.

Sjekk også:

Das Body – «Against the Glass» og Das Body – «Peregrine» (Deichman: Årets album 2020, Victor Josefsen, Jan-Olav Glette).

Das Body: Sanselig elektropop med mørke undertoner. Das Body – «Taller Than the Average Man» (Ferske spor uke 4/2021).

 

Mari Boine – «Dánsso fal mu váhkaran»

15. mars delte hun en ny og inspirert låt med tittelen «Dánsso fal mu váhkaran» («Fortsett å danse, mitt yngste barn»), i følge med en fin musikkvideo som du kan se her. Mari Boine er noe helt for seg selv.

‘På sangene «Dánsso fal mu váhkaran» har jeg nok engang samarbeidet med Kerttu Vuolab om teksten. Jeg vil at denne sangen skal oppmuntre oss alle, men spesielt våre unge jenter, til å ha tro på seg sjøl. Oppmuntre de til å frigjøre seg fra alt det som holdt våre formødre og forfedre nede, til å være stolt over sin egen arv’, forteller Mari Boine. Bandcamp.

Sjekk også:

Mari Boine – «Goaskinviellja / Ørnebror / Eagle Brother2 (Oslo Opera House 2009) og «Gula Gula» av Mari Boine (Samisk spilleliste).  Flere linker under spillelista.

 

Tidstyv – «Tidstyv» og «Ingenting»

Vokalist Hanne Rye Hanssen i Tidstyv  vrenger ut sjela si på nynorsk med full innlevelse på albumet «Det blir bra til slutt» (sluppet 1. mars). Jeg har hatt med 3 av låtene i Ferske spor tidligere; «Bånn», «Til vi dør» (klikk på linkene under for å lese). Denne gang velger jeg selve «Tidstyv»-låta – her er det punk-metal-trøkk over hele linja.

Tidstyv har laget video til «Ingenting», sparker i fra seg gjør den også, se den her. Kreativiteten utfolder seg på hel maskin rent tekstmessig også. I en kommentar til denne Damokles-posten på fjesboka i anledning at gruppa dagen før kvinnedagen gjestet Ferske spor live skriver jeg: ‘Damokles er et av disse banda som har den berømmelige x-faktoren som fenger folk’. Det samme har definitivt Tidstyv, og jeg har ikke en gang sett dem live.

Sjekk også:

Tidstyv – «Bånn» og «Til vi dør»  (Ferske spor uke 20/2023). Tidstyv – «Fasade» (Ferske spor uke 46/2022).

 

Louien – «Let It Got

Louien (Live Miranda Solberg) sitt tredje album, «Every Dream I Ever Had», ble sluppet 16. februar. Eldrid Holje Stjernvang valgte «Please» (ugitt på singel i september i fjor) i forrige Ferske spor, og jeg velger en annen singel, som ble utgitt på singel i fjor: «Let It Go». En bittersøt pop-novelle, muligens med en lykkelig slutt, får vi håpe. Bandcamp.

Sjekk også:

The Northern Belle, Louien & Signe Marie Rustad – «Silver Bows & Bells» (Musikalske julespor 2023). The Northern Belle m/ Signe Marie Rustad, Darling West, Malin Pettersen, Louien, Ida Jenshus – «Chicago» (Ferske spor uke 37/2021).

Louien – «Better woman» (Deichman: Årets album 2021, Katrine Judit Urke). Louien – «Deep Within» (Ferske spor uke 16/2021). Flere linker under denne låta.

 

SKAAR feat. Emilie Nicolas – «Mad Women»

SKAARs «Mad Women» feat. Emilie Nicolas ble sluppet 8. mars, og var den første singelen fra EP-en «Mad Women». «Mad Women» er ny versjon av tittellåta på albumet «Mad Woman», som kom ut i september i fjor. Janne Elen Bjørlo beskriver albumet i en annen utgave av Ferske spor: På platen «Mad Woman» tempoet skrudd opp. SKAAR viser seg her som en ekte popartist med et knippe fengende låter.

Sjekk også:

SKAAR – «Rock the Boat» (Ferske spor uke 42/2023). Skaar – «Two of Us» (Deichman: Årets album 2017, Bent Inge Hvitstein). Skaar – «Two of Us» (Musikalske sidespor – uke 42/2017).

Daniel Herskedal & Emilie Nicolas – «Out of the Blue» (Norske spor 2022). Björk – «Allow» – med Emilie Nicolas på vokal – (Ferske spor uke 46/2022). Bendik Brænne & Emilie Nicolas – «White Highway» (Musikalske julespor 2021). Emilie Nicolas – «Dark Matter» (Ferske spor – uke 23/2018). GURLS (feat. Emilie Nicolas) – «Dis Boy» (Ferske spor uke 2/2018).

Øya 2015: Emilie Nicolas – sort-hvit coolness. Emilie Nicolas – «Like I Am A Warrior» (Deichman: Årets album 2014, Victor Josefsen, Stian Bjørnsson Hope). Øya 2014: Emilie Nicolas – en diamant blant stjerner. by:Larm 2014: Emilie Nicolas – vakkert-mystisk. Spirit Studio Sessions presenterer Emilie Nicolas.

Emilie Nicolas – «Wild One» (En av låtene som har inspirert Tara Nome Doyle som låtskriver, fra intervjuet: Tara Nome Doyle: Forføreriske skadedyr og vakker pianomusikk).

 

Thea & The Wild – «Listening to men talking»

Ble sluppet 1. mars. Slentrende harmonipop men bl.a. godeste Kenneth Ishak med på laget. Fint spilt og sunget. Bandcamp.

Thea & The Wild forteller:

‘Åpningssetninga på denne låta var en setning jeg sang høyt for meg selv på vei hjem til hotellrommet etter en konsert og etterfest høsten ‘22, jeg hadde vært med en gjeng musikerkarer og var litt frustrert og irritert over å ikke slippe til i samtalen. Setningen ble et slags sinna-mantra hele veien til hotellet, og i tillegg måtte jeg gå alene gjennom noen mørke gater med fulle menn som hang på hjørnene, så jeg brukte på et eller annet vis den setningen til å bygge opp et sinne, en slags kraft som gjorde at jeg følte meg litt mektigere og tryggere. Så tok jeg et opptak av det på telefonen og lot det marinere. I tillegg til å være en frustrasjon over en helt konkret og ganske uskyldig situasjon går dette bildet litt igjen i flere av låtene jeg har skrevet, i ulike former. Det at små grupper med makt, oftest menn, bestemmer og holder på, og vi andre må stå og se på galskapen som utfolder seg. Når jeg året seinere skulle i gang med ny skive var dette en sånn låt som bare datt ut av meg på et kvarter’.

Sjekk også:

Thea & The Wild – «Little sister» (Ferske spor uke 17/2022). Flere linker under denne låta.

 

Göttemia – «Working Class»

Göttemias «Working Class» ble sluppet på kvinnedagen 8. mars, og Karine Brække fra eminente Lucky Malice er med med på knakende god vokal på låta. 12. april kommer et nytt album av Göttemia på Fucking North Pole Records, titulert «Eternal Sunshine of a Rotten Mind»! I GBZ-Ferske spor-omtalen øverst stiller jeg spørsmålet: Hvorfor er GBZ så bra? Jeg følger opp med spørsmålet: Hvorfor er Göttemia så bra? Fasiten, vel, rettere sagt min fasit, kan du lese ved å klikke på linken under og så videre på linkene under «Dickpick/ picknic»låta.

Sjekk også:

Göttemia – «Dickpick/ picknic» (Ferske spor uke 9/2024). Flere linker under denne låta.

 

Future Nostalgia  – «Ode To Andy Brennan»

Oslo-bandet Future Nostalgias «Ode To Andy Brennan» er den siste singelen deres før slippet av debutalbumet. Sluppet 8. mars. Bandnavnet Future Nostalgia oppsummerer låta perfekt. De trekker ut det beste fra dream pop og shoegaze og lager sin egen greie som peker fremover. Kremfin singel. Bandcamp.

Sjekk også:

Future Nostalgia – «Today and Then Tomorrow» (Ferske spor uke 39/2022).

 

Thea Grant – «Far From Face»

Thea Grant (JUNO, j00, Caramel 11, «The Sky Opens Twice» med Alpaca Ensemble og Eirik Hegdal) slapp «Far From Face» 5. mars. Det var  tredje og siste singel fra Grant sitt debutalbum «Water and Dreams», som ble sluppet 22. mars på plateselskapet Shadow World i samarbeid med Hot Salvation. «Far From Face» drives av et orgel-liknende sample av Thea Grant sin stemme. Minimalistisk og effektfullt. Albumet «Water and Dreams», altså inkludert «Far From Face», er komponert og produsert med utgangspunkt i Theas stemme som pitches, vrenges og harmoniseres, som et «korverk» bestående av en myriade av stemmer. Effektfullt dette også, som når det bygger seg opp. En fengslende komposisjon. Bandcamp.

 

Sliteneliten – «Sliteneliten»

Det var feministisk trippelkonsert i Kulturkirken Jakob i Oslo der der Sosialistisk Kor, Sliteneliten og det legendariske 70-tallsfeministbandet Halvsøstra, de to sistnevnte med kun kvinner spilte 8. mars. Og i fjor på samme dato slapp Sliteneliten albumet «Me kan’kje sei nei te da» på Plateselskapet No. 13. I 2020 slapp de låta «Sliteneliten», også på kvinnedagen, så tar den med på spillelista – enda en himla bra låt av bandet, den er også med på deres selvtitulerte debutalbum som kom året senere. Sliteneliten spiller på Roskildefestivalen i år. Bandcamp.

Sjekk også:

Sliteneliten – «Minst 7,5» (Deichman: Årets album 2023, Victor Josefsen). Sliteneliten – «Minst 7,5» og «6-timers arbeidsdag» (Ferske spor uke 11/2023). Flere linker under de to låtene, inkludert intervjuet: Sliteneliten: Jovial revolusjon i røff folkedrakt.

 

 

Skriver lite eller ikke noe om låtene som følger under, men det betyr ikke at de er mindre verdt! 

Heave Blood & Die – «HEATWAVE 3000»

Slagkraftig og heftig fra Tromsøbandet nye album «Burnout Codes», et sterkt album. Bandcamp.

Sjekk også:

Heave Blood & Die – «Stress City» (Ferske spor uke 9/2024). Flere linker under denne låta.

 

Ludvig The band – «The Solstice Sun’s Rising»

Igjen detaljrikt og ambisiøst fra låtskriver Truls Ludvig Johnsen og resten av Ludvig The band. Bandcamp.

Sjekk også:

Ludvig The Band – «Descendant» (Deichman: Årets album 2018, Victor Josefsen).

 

Valleypolicella feat. Kaja Gunnufsen – «Sad before I was sad»

På «Sad before I was sad» har Oslo-baserte Valleypolicella skrudd ned tempoet, uten å gi slipp på melodien eller Valleypolicella-vibben. Kaja Gunnufsens vokal passer fint inn.

Sjekk også: 

Valleypolicella – «Easily» (Deichman: Årets album 2023, Victor Josefsen). Valleypolicella – «Easily» (Ferske spor uke 24/2023). Flere linker under denne låta.

brenn. & Kaja Gunnufsen – «Mystisk» (Ferske spor uke 40/2019). Øya 2017 – Kaja Gunnufsen. Øya 2017 – «Balladen om en lovlydig sofistikert» og andre Øya-bøker. Del 3: FredagKaja Gunnufsen – 5 om bøker og musikk. Kaja Gunnufsen på Blå – eksklusive bilder. God påske fra Kaja Gunnufsen som gir vekk «Faen Ta» remix av Rytmeklubben. Musikkfest Oslo 2013: Kaja Gunnufsen. Kaja er desp!. Au da, Kaja.

 

Joyless – «Old Shoes»

Fengende, melodisk og spretten poppunk fra Oslo-bandet. Tight. Bandcamp.

Sjekk også:

Joyless – «Shades in the Sun» (Ferske spor uke 46/2022). Flere linker under denne låta.

 

Nothing Personal – «100 baby»

Singel nummer 2 fra albumet «The Diary of Nothing Personal», som slippes 24. mai på Braveheart Records. Enda en gjennomført og spennende låt fra Nothing Personal.

Sjekk også:

Nothing Personal – «Still Aging» (Deichman: Årets album 2022, Victor Josefsen). Nothing Personal Ft. Doglover95 – «Stop Making Noise» (Ferske spor uke 23/2022). En til link under denne låta.

 

Razorbats – «All Dressed Up (Nowhere to Go)»

Knut Aslaksen har med denne, og jeg fronter den også, en av de beste låtene signert Razorbats så langt, herlig latent driv og melodilinje. (Et av medlemmene i bandet er Asle Tangen, Deichman-kollega, som har bidratt i Deichman musikk, så da vet dere det for ordens skyld). Bandcamp.

 

Anna Lille – «Susan»

19-årige Anna Naustdal fra Nordfjordeid er med på Musikknyheters «Mest tro på disse norske debutantene i 2024». Hun kaprer 2.plassen på lista, ja, Anna Lille er lovende. For øvrig, Deichman musikks «utsendte» til årets kåring var Daniele Jessen Aguilar.

 

Geir Qviller

Jlin – «Auset»

Intervalltrening med Footwork. Det er dansbart, perkussivt og givende. Fra den nye og varierte skiva «Akoma» som har innslag av b.la. minimalisme, nymusikk og dancehall. Ute på Planet Mu. bandcamp

Sjekk også:

Jlin: «Black origami» / Planet Mu (Deichman: Årets album 2017, Geir Qviller). Jlin: «Dark energy (Deichman: Årets album 2015, Geir Qviller).

 

Container – «Eraser»

Støyende, skarp og fascinerende techno. Det er som vanlig svingende og svimmelt, på grensen til ulyttbart og svært syntetisk. Fra den nye skiva «Yacker», ute på Alter. bandcamp 

Sjekk også:

Container – «Sniffers» (Ferske spor uke 37/2021). Flere linker under denne låta. Container –» LP» (Deichman: Årets album 2018, Geir Qviller).

 

Brutalismus 3000 – «9mm»

Dansbar og drivende som bare det. Eurotechno møter poppunk. Spiss, digital og uforståelig vokal på topp og maskinell dunking i bånn. Ny singel ute.

Sjekk også:

Brutalismus 3000 – «Je n’ exitste pas» og Brutalismus 3000 – «Die Liebe kommt nicht aus Berlin» (Ferske spor uke 9/2024).

 

Ben Frost – «The River of light and radiation»

Elektronisk dekonstruksjon eller rekonstruksjon av rock. Skarpe og presise, men også kornete riff driver låta fram sammen med en matt, innadvendt og digital trommelyd. I sentrum er det mykt flytende syntstrenger som skaper en fin kontrast. Fra den nye skiva «Scope Neglect», bandcamp

Sjekk også:

Ben Frost: «The centre cannot hold» / Mute (Deichman: Årets album 2017, Geir Qviller). «Aurora» / Ben Frost (Deichman: Årets album 2014, Geir Qviller).

 

Pan American, Kramer – «For GW»

Deilig flytende og luftig ambient med skimrende bølger og en svak underliggende puls. Fra samarbeidsprosjektet «Reverberations of non-stop traffic on Redding road», ute på Shimmy-Disc. bandcamp

Sjekk også:

Anjou: «Epithymía» / Kranky (Deichman: Årets album 2017, Geir Qviller).

 

Martine Smedegård

Musikken jeg har hørt på den siste tiden har i stor grad vært dominert av mainstream-sanger som klatrer i topplistene på Spotify. Jeg liker spesielt de låtene som gjør comeback flere år senere.

Natasha Bedingfield – «Unwritten»

I 2004 kom Bedingfield ut med låten og albumet «Unwritten», som ble en stor pop-hit. 20 år senere topper den listene internasjonalt. Sangen opptrådte i filmen «Anyone but you» som kom ut i slutten av desember 2023. Interessen for filmen spredte seg som brann etter massiv promotering fra fansen, med sangen «Unwritten» i bakgrunn. Dette resulterte at ikke bare filmen solgte bra, men også at Bedingfield topper listene 20 år senere.

 

Djo – «End of Beginning»

 

Benson Boone – «Beautiful Things»

Mektig sang med et refreng som gir gåsehud!

 

Lord Huron – «The Night We Met»

 

Undergrunn – «Michelin stjerner»

Undergrunn er en rapgruppe med røtter i Oslo. Guttene i tidlig 20-årene har holdt sammen siden 2017 og i 2022 fikk de sitt store gjennombrudd med fem Spellemann-nominasjoner, og vant prisen for «årets gjennombrudd». Låten «Michelin stjerner» var nominert til årets låt 2023 under Spellemann. «Michelin stjerner» stod på repeat hele våren og sommeren i fjor, og den skal jeg spille mye nå når vi går inn i lysere tider! Bandcamp.

 

Ådne Evjen

Lovise AK – «Psyken er på anbud igjen»

Lovise AK er ute med sitt andre album. Det har tittelen «Selveste Du», og er en samling låter som er en hyllest til de som sliter eller har slitt med psykiske utfordringer, ofte som følge av overgrep og generelt dårlige oppvekstsvilkår. For å sitere henne selv, så handler «Psyken er på anbud igjen» om «dagens helse- og sosialvesen der topptunge økonomiske modeller overført fra privat næringsliv, bl.a. bilindustrien, styrer stadig mer av omsorgstjenestene.» Låten er en fin reggae-/dublåt, med et kritisk blikk på vår nye hverdag basert på «New Public Managment.» Se videoen her.

Sjekk også:

Lovise AK – «Under radaren» (Ferske spor uke 18/2021).

 

trueandtrue – «Lay Down»

Oslo-bandet trueandtrue er ute med sin debut-EP «Back into Quiet». Det er en veldig fin debut av bandet, og av de fem sporene på EP’en, har vi valgt låten «Lay Down». Den starter rolig og innadvendt, går etter hvert over i et mer voldsomt parti, før det roer seg ned mot slutten igjen. Sjekk ut låten, sjekk ut EPen! Anmeldelse av EP.

Sjekk også

trueandtrue – «Blindfold» (Ferske spor uke 48/2023). En til link under denne låta.

 

Susanna & KORK – «The Enemy»

For ikke lenge siden markerte Susanna avslutningen (muligens) på sitt Baudelaire-prosjekt med å spille konsert på Munchmuseet. Hun har også gitt ut en EP med låter inspirert av Baudelaire-tekster. Fra EP’en har vi valgt den vakre åpningslåten «Elevation». Les om konserten på Munchmuseet her. Bandcamp.

Sjekk også:

Susanna – «Baudelaire & Orchestra» (Deichman: Årets album 2023, Jan-Olav Glette). Intervju: Susanna med orkestrert Baudelaire. Susanna  – «Destruction» (Ferske spor uke 17/2022). Flere linker under denne låta.

 

Martine Nordseth Johannessen

To norske:

Mia Berg – «Summer»

Goofy Geese – «Upon a Star»

Bandcamp.

 

Eldrid Holje Stjernvang

Waxahatchee – «365»

(Jan-Olav Glette har også med «365» i ukas Ferske spor, red.anm.)

Sjekk også:

Waxahatchee – «Right Back to It» (feat. MJ Lenderman) (Ferske spor uke 9/2024). Flere linker under denne låta.

 

Adrianne Lenker – «Already Lost»

Sjekk også:

Adrienne Lenker – «Sadness As a Gift» (Ferske spor uke 9/2024). Flere linker under denne låta.

 

Iron & Wine og Fiona Apple – «All in Good Time»

Sjekk også:

Calexico & Iron & Wine – «Follow the Water» (Ferske spor uke 25/2019). Sam Beam & Jesca Hoop – «Love Letter for Fire» (Musikalske sidespor – uke 17/2016).

Iron & Wine – «Autumn Town Leaves» (En av låtskriverne som har påvirket Oskar Nordbø, fra intervjuet: Oskar Nordbø: Sårbar Indiefolk om synd og gjenfødelse. Iron & Wine – «Boy With a Coin» (En av låtene som har påvirket Jarle Skavhellen som musiker, fra intervjuet: Jarle Skavhellen: Varm indiefolk fra Bergen.

Phoebe Bridgers (featuring Fiona Apple and Matt Berninger) – «7 O’Clock News» / «Silent Night» (Musikalske julespor 2020). Fiona Apple – «Fetch the Bolt Cutters» (En av låten som har inspirert Ylva Gulpinar i Sliteneliten, fra intervjuet: Sliteneliten: Jovial revolusjon i røff folkedrakt.

 

Tor Åge Naper

The Libertines – «I Have a Friend»

Fra The Libertines nye album «All Quiet on the Eastern Esplanade». «I Have a Friend» høres ut som Pete Doherty i god form med Carl Barât. Det nye albumet er overraskende bra!

Sjekk også:

The Libertines – «Death on the Stairs» (Ferske spor uke 9/2022).

 

Zeljko Cirikovacki

Julia Holter – «Evening Mood»

Sjekk også:

Piknik i Parken 2019 – New Order, The Charlatans, Kurt Vile, Julia Holter ++.  Øya 2016 – Julia Holter. Julia Holter. «Have You In My Wilderness» (Deichman: Årets album 2015, Lars Junge).

 

Air – «Remember» (David Whitaker Version)

Sjekk også:

Air – «Moon Safari» (5 plater som har inspirert Aggie Frost). Air – «Moon Safari» (5 plater som har inspirert Paper Crown). Air – «La femme d’argent» (Sommerspor).

 

Broadcast –  «Follow the Light»

Sjekk også:

Broadcast – «America’s Boy» (En av låtene som har vært til inspirasjon for The High Water Marks).  Broadcast – «I Found the F» (5 låter som har inspirert Wauwatosa).

‘Trish Keenan fra Broadcast var en av mine absolutte favorittvokalister, og vi har hørt veldig mye på dette bandet’ (Misty Coast: Melodiøse mareritt). ‘Sist, men IKKE minst, er det Trish Keenan, fra Broadcast, jeg vil trekke frem på denne HVIS DU MÅTTE VELGE listen over vokalister!’ (Ti låter som har inspirert Ole & Silje Huleboer. ‘Jeg elsker alle skivene til Broadcast’ (Tusmørke: Vidsynt gyngene prog). ‘Eirik Asker Pettersen i Closing Eyes er inspirert av Broadcast‘.

 

Rafael Toral – «Spectral Evolution»

Sjekk også:

‘Et vendepunkt var da jeg hørte gitarbaserte eksperimentalister som Rafael Toral…’ (5 plater som har inspirert Asle H. Kiran i Fungal).

 

Discovery Zone – «Test»

 

Knut Akselsen

Razorbats – «All Dressed Up (Nowhere to Go)»

Drivende og melodiøs!

(For ordens skyld må det nevnes at gitarist Asle Tangen er Deichman-kollega og  skriver i Deichman musikk nå og da», red.anm.).

(Victor Josefsen har også med «All Dressed Up (Nowhere to Go)» i ukas Ferske spor. red.anm.).

Sjekk også:

Razorbats – «Sister Siberia» (Ferske spor uke 6/2018). Razorbats – Låt: «Social Rejects» (Musikalske sidespor – uke 50/2017).

 

Senjahopen – «Onsdagsrenn»

Første låt ut fra Senjahopens nye album! Slippes i slutten av august!

Sjekk også:

Senjahopen – «Drømmefanger» (En av favorittlåtene til Robert Dyrnes).

‘The Ronkes er jo enmannsbandet til Kent-Remi Hexeberg Gabrielsen, som spiller trommer i Senjahopen’. (Polardegos: Samplepønk med brodd).

 

Qemists Scores – «Elevator»

Fra albumet «Qemists Scores presents Epic Electronic». Albumtittelen lyver ikke.

 

Cigarettes After Sex – «K.»

 

Åge Aleksandersen (feat. Jørgen Nordeng) – «Ugress og villskudd»

Sjekk også:

Åge Aleksandersen – «Ramp» (1980 – starten på det gylne tiåret). Åge Aleksandersen – «Ramp» (Frem med dongerien!).

Jørgen Nordeng. Polardegos. Tungtvann. Joddski. Hålogalandslaget.

 

Klovner i kamp – «Vinger»

Sjekk også:

Klovner i Kamp på Rockefeller: Eksklusiv “One Night Only”- konsert.

 

Danielle Ponder – «Egún (Theme from ‘Manhunt’)»

 

AURORA – «Some Type Of Skin»

Sjekk også:

AURORA – «The Conflict of the Mind» –  (Ferske spor uke 9/2024). Flere linker under denne låta.

 

Per-Otto Oppi Christiansen

Heave Blood & Die – «Things that hurt»

(Var også med i Ferske spor i oktober 2023, red.anm.)

 

Bel Canto – «Lake Ice»

Bandcamp.

Sjekk også:

Bel Canto – «Grass Mint Crisp» (Ferske spor uke 9/2024). Flere linker under denne låta.

 

Fucales (Jonas Særsten Remix) – «Translate Time»

Bandcamp.

Sjekk også:

‘I Bergen er det en raskt voksende rockescene med kvalitetsmusikk og kvalitetsmusikere, som jeg ikke synes noen annen norsk by kan matche, og som er veldig inspirerende for oss å være en del av. Folk burde sjekke ut og følge band som Kryptograf, Shaman Elephant, Bismarck, Psykopath, Romskip, Howlin’ Sun og Fucales. Rocken som forhåpentligvis kommer til å dominere Bergen og nasjonalt i årene fremover’, sier Benjamin Berdous i Slomosa, fra dette intervjuet fra 2020.

 

Black Grouse – «Fridge Full of Bear»

Bandcamp.

Black Grouse- «Fuck Off» (Ferske spor uke 48/2023).

 

Astroburger – «Moon»

Sjekk også:

Astroburger – «Send Her to Me» & «Calling the Sun» (Sommerspor). Astroburger – «I Used To Be Mod» & «Fight Everybody» & «Send Her To Me» (Ferske spor uke 21/2018). Astroburger – «Lightyears Behind» (Deichman: Årets album 2013, Victor Josefsen, Stian Bjørnsson Hope). Astroburgers julenummer fra 1994.

Astroburger – «Inferno in Fano» (5 plater som har inspirert Family Values). Astroburger – «Finally Arrives» (1991) (Platecover: Art imitating art). Astroburger ‎– «Inferno in Fano» (1999) (Dyr på platecoveret).

Mer Astroburger.

 

Castaway Hounds – «Toxic Touch»

Bandcamp.

Sjekk også:

Castaway Hounds – «Wherever We Are» (Ferske spor uke 13/2021). Flere linker under denne låta.

 

The Good the Bad and the Zugly – «Before and After»

Bandcamp.

(Victor Josefsen har også med «Before and After»» i ukas Ferske spor, red.anm.).

 

Tomorrow’s Rain feat. Attila of Mayhem – «Muaka»

Sjekk også:

Mayhem (2000). «A Grand Declaration of War». Grand Declaration of War (En av Helge Kaasins favorittlåter, fra intervjuet: Helge Kaasin om svartmetallens raseri og opposisjon).

Mayhem / Infernofestivalen / Rockefeller /2004.

 

1234! – «More Speeds»

Sjekk også:

1234! – «Spit It Out» (Klubbdagen Øya 2022 – anbefalinger).

‘1234! fra Halden, Klæbus Sun In Sound og hovedstadens Detdusa lager også kule tunes!’ (Fra intervjuet: Bokassa: Ti år med fete riff).

Sjekk også:

Her er låtene (utenlandske) som ikke kom med på vår Ferske spor-spilleliste: Ufomammut – «Kismet», The Limiñanas – «Primitivism», Porno for Pyros – «Fingernail», Girls In Synthesis – «Deceit», Les Big Byrd – «Curved Light», A Place to Bury Strangers – «I Can Never Be As Great As You», Cloud Nothings – «I’d Get Along», Les Savy Fav – «Legendary Tippers», System Olympia feat Working Men’s Club – «Sanctified», The KVB – «Words», Hentrenamientoh, Manu Chao – «Remanecer», Wine Lips – «Fried IV».

 

Jan-Olav Glette

Shadow Show – «Aunt Maizie» og On a Cloud»

Herlig ny oppdagelse – ute med sitt andre album på Little Cloud Records – som jeg håper at norske platebutikker og konsertarrangører tar tak i. Trioen gjør herlig garasjerock med sixties klanger. Klikk på låtene øverst for video.

 

Glass Beams – «Mahal»

Maskekledd Melbourne-trio. De lager hypnotiserende psykedelisk musikk som inkorporerer surf og tradisjonelle indiske toner. Allerede booket til Way Out West i Göteborg. Får vi også se dem på Øyafestivalen?

 

Nation of Language  – «This Fractured Mind»

En annen Way Out West-booking vi svært gjerne ser på Øyafestivalens program. Amerikanerne henter frem 1980-talls synthpop, og bør glede både OMD- og The Magnetic Fields fans. Video.

Sjekk også:

Nation of Language – «Sole Obsession» «(Ferske spor uke 11/2023). Flere linker under denne låta.

 

Real Estate – «Water Underground»

Jeg plukker igjen frem Real Estate med albumet «Daniel» etter å ha vært noe avmålt til de siste albumene. Låtene deres er rett og slett for gode til å ikke få plass på stereoen. Smittende janglepop. Video.

Sjekk også:

Real Estate – «Paper Cup» (Ferske spor uke 3/2020).

 

Waxahatchee – «Wolves» og «365»

Vi hadde «Right Back At It», min personlige favoritt i forrige Ferske spor. Albumet «Tigers Blood» lever opp til forhåndshypen, og er et bevis på hvor mye hun har utviklet seg siden jeg først så henne i Berlin (2012). Hun kommer til Europa i sommer. Forhåpentligvis har også norske promotører kjent sin besøkelsestid og annonserer opptreden snart. Video:«365».

(Eldrid Holje Stjernvang har også med «365» i ukas Ferske spor. red.anm.).

 

Jessica Pratt – «Life Is» og «World on a string«

Albumet «Here In the Pitch» utgis 3. mai på Mexican Summer. Vi gleder oss storveis. «World on a String» indikerer mer atmosfærisk folk av høyt kaliber. Klikk på låtene øverst for video.

Sjekk også:

Jessica Pratt – «Quiet Signs» (Deichman: Årets album 2019, Ådne Evjen). Jessica Pratt – «On Your Own Love Again» (Deichman: Årets album 2015, Lars Junge). Jessica Pratt – «Crossing» (Ferske spor uke 8/2019).

Jessica Pratt – «Night Faces» (En låt som har hatt betydning for Mats Mentzen, fra intervjuet: Mats Wawa: Jovial referanserock). Jessica Pratt – «Quiet Signs» (5 plater som har inspirert Soft Ride).

 

Beachwood Sparks – «Torn In Two»

Så kommer da endelig albumet som Brent Rademaker nevnte da vi intervjuet ham for noen år siden. Det låter søtt og ektefølt. Bandet spiller også konserter i statene. Når kommer de hit? Video.

Sjekk også:

Beachwood Sparks – «By Your Side» og «Forget the Song» (Ferske spor uke 18/2021). Flere linker under låtene.

 

Gospelbeach – «Hang Thyme»

Rademaker er også aktuell med denne Petty-ske perlen fra det kommende albumet «Wiggle Your Fingers». Video.

Sjekk også:

GospelbeacH – «Albatross Baby» (Ferske spor uke 9/2021). GospelbeacH – «Another Summer Of Love» (Deichman: Årets album 2017, David Jønsson).

 

Killer Kid Mozart   -«Destroyer»

Emo indierockerne innlemmer powerpop ‘a la Popsicle og Brainpool på sitt nye album «Crying in Overdrive». Resultatet er svært fengende. 18. april kan dere se dem på John Dee sammen med Neighboring Sound og Law of All. Litt av en aften!

Sjekk også:

Killer Kid Mozart – «Wish» (Skeive spor). Killer Kid Mozart – «Late Night Doubting» (Ferske spor uke 9/2021). Flere linker under denne låta.

Killer Kid Mozart – «There Is Nothing I Want More» (Klubbdagen Øya 2019 – anbefalinger). Killer Kid Mozart – «Closure» (Deichman: Årets album 2016, Victor Josefsen).

 

Haust –  «I’m Not Here for You»

«Negative Music»-albumet, som slippes 19. april, er nær sagt som forventet oppsiktsvekkende bra. En opplagt kandidat til Spellemannprisen for rock neste år.

Sjekk også:

Haust, Ivar Nikolaisen – «Dead Ringer» (Deichman: Årets album 2023, Jan-Olav Glette). Haust / Okkultokrati – «No Christmas» / «All I Want for Christmas is Glue» (Musikalske julespor 2023). Haust – «White Trash Extravaganza» (Ferske spor – uke 23/2018).

Haust – «Anti-Reproductive» (En av låtene som har inspirert Jonas Jansen Ramsfjell, fra intervjuet: Bakrus: Pønkrock fra hjerterota). Haust – «Ride the Relapse» (En av Ken-Robert Jacobsen favorittalbum, fra: Ampmandens Døtre – 5 om bøker og musikk). Haust: Rå, katarsisk punk .

 

The Good The Bad and Zugly – «Walk Around the Porridge»

De får kalle det oppsop og B-sider hvor mye de vil. Oslo-rockerne underholder.

 

Rural Tapes – «Waves»

Arne Kjelsrud Mathisen fortsetter å levere overbevisende album under Rural Tapes-monikeren. Analoge synther, opptak funnet og krautstemning par excellence. Opplev dem live rundt om i landet i disse dager.

Sjekk også:

Rural Tapes – «Inner Space Music» (Deichman: Årets album 2022, Jan-Olav Glette). Rural Tapes – «Rural Tapes»(Deichman: Årets album 2021, Jan-Olav Glette). Rural Tapes – «The Observer» (Ferske spor uke 28/2021). Flere linker under denne låta.

 

Kollapse – «Død»

Eksistensiell støyrock som går gjennom rygg og bein fra den danske trioen som er aktuelle med albumet «Ar» på Fysisk Format. Video.

 

Daman Shurek – «Dog Doggy Dogs»

Joda, noiserocken som motvekt til gubbeveldet har også sine norske forkjempere. Her tas humor og brutale riff til hjelp.

 

Barren Womb- «Bug Out Bag»

Og en av noiserock-mesterne her hjemme er kanskje kraftduoen Barren Womb, som hadde releasefest på Vaterland 5. april. Dessverre kolliderte det med The Jesus and Mary Chain, men vi håper det blir flere muligheter til å se dem i Tigerstaden.

Sjekk også:

Barren Womb – «D-Beatles» (Ferske spor uke 9/2024). Flere linker unde denne låta.

 

Les Big Byrd – «Mareld» 

Samtidskraut av fineste valør fra Stockholm-kvartetten. Video.

Sjekk også:

Plateanmeldelse: Les Big Byrd – «Diamonds, Rhinestones and Hard Rain». Flere linker og relaterte saker under denne anmeldelsen.

 

Bror Forsgren – «Row Gently Down the Stream»

Den sofistikerte, delikate arrangerte popen til Marcus Forsgren fortjener mer oppmersomhet. Video. Bandcamp.

Sjekk også:

Bror Forsgren – «Life Is But a Dream» (Ferske spor uke 9/2024). Flere linker under denne låta.

 

Ducks Ltd. – «Train Full of Gasoline»

Flying Nun- og C86-vibrasjonene er fremdeles styrende på canadiernes finslepne album «Harm’s Way». Når skal noen hente disse til en lokal Scene? Video.

Sjekk også:

Ducks Ltd. – «Heavy Bag» (Ferske spor uke 9/2024).

 

Felt  – «The World Is as Soft as Lace», «Primitive Painters» og «Ballad of the Band»

Nå kommer snart en gammel janglepop og ekte indielegende & kultfigur til våre farvann når Lyse Netter i Moss henter Mozart Estate. På tide å hente frem tre låter fra en av mine absolutte 1980-tallsfavoritter fra det britiske øyriket.

Sjekk også:

Felt – «Whirlpool Vision of Shame» og «Ballad of the Band» (Ferske spor uke 7/202).

 

Mozart  Estate – «Relative Poverty»

Her er altså Lawrences nåværende prosjekt, som kommer til Møllebyen.

 

The Jesus and Mary Chain – «The Eagles and the Beatles»

Et av sporene fra det nye albumet «Glasgow Eyes» som har festet seg mest.

 

Pink Nun – «Quirky Time»

Spenstig ny new wave-trio med veteranene Annette Gil og Mattias Hellberg i front og Ole Tom Torjussen som stødig batterist. Video.

 

Antenna – «Cubes»

Stein Vegusdal frå Planet Rockall, Sony Music osv. tipsa meg om denne på Robin et i forkant av The Jesus and Mary Chain. Hvilken glede å ha Tim «Shogun» Wall tilbake. Hans hissige vokal og evne til å amalgere det melodiske fra powerpop, punk og garasje er nærmest uslåelig.

 

Royal Headache – «Carolina» og «Another World»

Vi kan ikke snakke om et så fint band uten å gi eksempler. De har en uvøren sjarm som minner om The Replacements og en herlig meloditeft. Video: «Carolina».

 

Hurray for the Riff Raff – «Alibi»

Sjelfullt fra Segarra om de som faller utenfor på nok en fremragende Bill Cook-produsert plate. Video. (Anmeldelse av platen «The Past Is Still Alive» kommer, red.anm.)

Sjekk også:

Bedouine, Waxahatchee & Hurray for the Riff Raff – «Thirteen» (Ferske spor uke 38/2020). Hurray for the Riff Raff – «The Navigator» (Deichman: Årets album 2017, Bent Inge Hvitstein). Øya 2017 – «Balladen om en lovlydig sofistikert» og andre Øya-bøker. Del 3: Fredag (inkludert Hurray for the Riff Raff). Hurray for the Riff Raff – «Hungry Ghost» og «Rican Beach» (Musikalske sidespor – uke 3/2017).

 

Nick Cave & the Bad Seeds – «Wild Gods»

Singelen lover godt både for det kommende albumet og høstens konserter. Det kan virke som australieneren har funnet groovet og livsgleden igjen.

Sjekk også:

Nick Cave & The Bad Seeds – «City Of Refuge» og «Higgs Boson Blues». (Ferske spor uke 35/2022). Flere linker under denne låta.

 

Les Savy Fav – «Limo Scene»

Det er også en glede å ønske Tim Harrington, Syd Butler, Seth Jabour, Harrison Haynes og nykomling Andrew Reuland velkommen tilbake med konserter og nytt album 10. mai. Deres arty indierock har vært savnet. Video.

Sjekk også:

Damokles om Les Savy Fav (Fra intervjuet: Damokles: Dommedagsposthardcore med postpunkrøtter). Les Savy Fav ‎– «The Cat and the Cobra» (1999) (Dyr på platecoveret). Les Savy Fav – «Go Forth» (Frenchkiss) (Thomas Bratlie Haugland – 5 om bøker og musikk).

 

The Messthetics & James Brandon – «Lewis Emergence»

Har du lyst til å høre hvordan Fugazi  høres ut som jazzband? Dette er vel omtrent så nærme du kan komme med flere bandmedlemmer – Joe Lally og Brendan Canty – involverte i fint samspill med jazzsaksofonist. I tillegg er Antony Pirog med på gitar . Video.

 

 

 

Her kan du søke etter og låne musikk, bøker, tegneserier og noter i Deichmans katalog

 

Sjekk også:

Tidligere utgaver av Ferske spor

ps Under relaterte saker har vi bare tatt med noen av de siste utgavene av Ferske spor, så klikk på lenken over eller Spillelister øverst for å sjekke alle.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 66 andre abonnenter