Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Victor Josefsen Intervjuer 2. mai 2024

5 plater som har inspirert Sid Hart

Da er endelig dagen her! Ferske spor live: Sid Hart i Musikkavdelingen i Deichman Bjørvika. Tid: Kl. 19:00-19:30. Gratis og åpent for alle. På sin nyeste utgivelse «Boys in Love» deler han fortellinger om utfordringene han møtte som skeiv ungdom. Nylig har Sid gitt ut sangen «Back into the Dancefloor», en dansbar house-inspirert låt han lagde i samarbeid med broren sin, Dj og produsent Alpaca Beats. Han forbereder også sin neste EP, noen av disse sangene blir presentert Ferske Spor Live i dag torsdag 2. mai. Velkommen!

Av: Victor Josefsen / Foto: Sunniva Hestenes

– Alt jeg skriver er sant, forteller Sid, og fortsetter:

– Jeg skriver veldig mye, men jeg velger bare å dele de sangene jeg føler kommer fra en sannhet.

Bevis på dette finner man i hans nyeste utgivelse, «Boys in Love», der han altså deler fortellinger om utfordringene han møtte som skeiv ungdom. Tekstene er sårbare og intime, men de svever over sprudlende og energiske arrangementer.

Sid Hart vokste opp i Norge og Nicaragua, i en familie av artister og musikkelskere. Moren Katia Cardenal er en av de fremste visesangerne i Latin-Amerika, og hadde gjennombrudd i Norge på 2000-tallet med hennes oversettelser av Prøysen på spansk. Som et resultat av å ha vært omgitt av musikere under oppveksten, begynte Sid å skrive sine egne sanger når han var fjorten år gammel. Musikken hans bærer preg av folk- og singer/songwriter-tradisjonen, i tillegg vever han inn både moderne og nostalgiske referanser fra elektronisk musikk, pop og RnB.

Nylig har Sid, som nevnt i innledningen, gitt ut sangen «Back into the Dancefloor», en dansbar house-inspirert låt han lagde i samarbeid med broren sin, DJ og produsent Alpaca Beats, og forbereder også sin neste EP, hvor han utforsker nye retninger. Noen av disse sangene presenterer han på Deichmann under Ferske Spor live: Sid Hart i dag torsdag 2. mai.

Sid Hart. Foto: Sunniva Hestenes

Sid Hart forteller oss om noen av albumene som har påvirket ham mest mens han vokste opp:

– Jeg er veldig glad i å høre på skiver og har begynt å samle på vinyl. Jeg følger med på sosiale medier og streaming at vi har blitt altfor besatt av  å bare høre på singler og playlister. Å høre på et helt album fra start til slutt krever tålmodighet og oppmerksomhet, som er sjeldent disse dagene.

5 plater som har inspirert Sid Hart

Duo Guardabarranco – «Si Buscabas»

Jeg kunne ikke lagd en liste av album som inspirerte meg uten å nevne moren min, fordi hun er min første og viktigste kilde. Denne plata spilte hun inn lenge før jeg var født, når hun begynte å fremføre med broren hennes som duo. Etter revolusjonen i Nicaragua på 80-tallet fikk nicaraguansk musikk stor internasjonal oppmerksomhet. Moren min turnerte over hele USA på folkemusikk-festivaler, og dette albumet ble spilt inn av den amerikanske legenden Jackson Browne. Det er fortsatt en av mine favoritter, og en fantastisk intro til nicaraguansk musikk.

 

The Beatles – «A Hard Days Night»

Faren min har en av de største platesamlingene jeg noensinne har sett, og musikken han spilte mens jeg vokste opp har absolutt formet smaken min. Når jeg var rundt tretten år, satt han meg ned og tvang meg til å gå gjennom det han kalte for en ‘crash course i rockmusikk-historie’. I det øyeblikket syntes jeg nok det var litt kleint, men jeg er veldig takknemlig for det i etterkant. Som konsekvens ble jeg helt besatt av band som Beatles, Queen og Led Zeppelin. Når jeg først begynte å spille musikk fikk jeg en bok med akkordene til Beatles-sanger, og det er derfra jeg begynte å skrive mine egne låter. Hvis man vil lære å skrive en bra melodi så trenger man bare å gå gjennom Beatles-katalogen!

 

Jeff Buckley – «Grace»

Det er noen album som transporterer deg umiddelbart til et spesifikt sted eller tidspunkt. Jeg hørte veldig mye på «Grace» når jeg gikk gjennom en av de vanskeligste periodene i livet mitt, og derfor er det veldig utfordrende å høre på den nå. Allikevel er det et av de viktigste og mest inspirerende albumene jeg noensinne har hørt. Dette er det eneste albumet som Jeff noensinne spilte inn fordi han døde veldig ung. Han druknet mens han svømte i en elv midt på natten… Det er slags mystisk energi som gjennomsyrer hele platen. Den har også noen av de vakreste kjærlighetssangene noensinne skrevet, som «Lover, You Should’ve Come Over» og «Last Goodbye».

Frank Ocean – «Channel Orange»

Som tenåring var jeg veldig innadvendt og tilbrakte mye tid på nettsider som Tumblr. Jeg husker fortsatt når Frank Ocean delte et brev der han tilsto at han hadde vært forelsket i en gutt. Det var den første gangen en artist fra min generasjon hadde kommet ut av skapet, og det betydde så mye for meg som en ung forvirret kid. De fleste skeive musikerne skrev sanger med nøytralt kjønn, men på sangen «Thinkin Bout You» synger Frank «My eyes don’t shed tears, but boy, they pour when I’m thinking bout you». Å bruke begrepet «boy» så åpent, å ikke skjule hva eller hvem sangen handler om var veldig inspirerende når jeg skrev prosjektet mitt «Boys in Love».

 

Kylie Minogue – «Fever»

I bunn og grunn er jeg en ekte elsker- og forsvarer av popmusikk. Når jeg var barn måtte jeg late som at jeg ikke hørte på pop fordi det ikke var maskulint. Det er egentlig veldig synd fordi det var på 2000-tallet at popmusikk var på sitt aller beste! Heldigvis hadde søsteren min alle de beste popskivene, og jeg pleide å stjele hennes Discman for å høre på ikoniske kvinner som Beyoncé, Mariah Carey, Britney Spears og ikke minst Kylie Minogue. «Fever»-albumet gjorde et stort inntrykk på meg, og den forblir en av mine favoritter. Måten hun vever sammen det beste av elektronisk musikk med sterke pop hooks har fortsatt ikke blitt gjenskapt! Hvis vi skulle sende musikk ut i verdensrommet, synes jeg «Can’t Get You Out of My Head» viser det aller beste av menneskeheten 🙂

 

Flere utøvere som har inspirert Sid Hart

Silvio Rodriguez, Caetano Veloso, Joanna NewsomAphex TwinJorge DrexlerSZA, Pharrell, BjörkJoni MitchellSolangeFleet FoxesJames BlakeBeyoncéJamie xx, Tears for FearsDuran Duran, Timbaland.

 

Sjekk også relaterte saker nederst, klikk «Last inn mer» for å få med deg flere, og klikk «Last inn mer» flere ganger for å få med deg alle.

 

Her kan du søke etter og låne musikk, bøker, tegneserier og noter i Deichmans katalog

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 68 andre abonnenter