Søk Meny Lukk
Lukk
Av: deichmanmusikk Anmeldelser 23. mai 2024

Plateanmeldelse: José James – «1978»

 

Artist: José James

Album: «1978» (2024)

Plateselskap: Rainbow Blonde

 

Tekst: Jan-Olav Glette

Hva med et stykke følsomt formidlet og velarrangert soul med delikate arrangement? Sosialt engasjement, religiøs tro og en oppløftende stemning.

José James fra Pasadena hører du i levende live på Cosmopolite i Oslo 5. juni. I mellomtiden kan du nyte vokalisten og gitaristen sin dobbel fullengder «1978» som mer enn stadfester hans talent og forståelse av tradisjonen, samtidig som det byr på smektende låter som viderefører og bringer inn elementer av noe nytt og moderne à la J Dilla.

Egentlig er amerikaneren mest en jazzsanger. På «1978», hans ferske dobbeltplate, gjør han og hans utmerkede backing band en slags crossover R&B. Stemningen er ofte sval og forførerisk, låtene midtempo og repeterende i karakter der de maner frem en hypnotisk, deilig atmosfære.

R&B amalgameres med funk, disco, latin, jazz og pop. Det er hans tolvte album (trettende om man tar med det doble livealbumet «New York 2020»). James har også markert seg som en ekspert når det gjelder å covre andres låter, enten det har vært Bill Withers, Billie Holiday eller Erykah Badu.

Nå handler det om egenkomponert materiale inspirert av storheter, som Marvin Gaye, Michael Jackson, Leon Ware, Prince, DeBarge og Rick James, fra det nevnte årstallet som har gitt platen dens tittel. Spesielt kan man dra assosiasjoner til Gaye og Ware-samarbeidet «I Want You». Det er også fødeåret til José James, han er født i Minneapolis. Flere av sangene har lekre strykearrangement.

Alt er imidlertid ikke bare fryd og gammen. Vi får også servert den tragiske historien om Trayvon Martin som ble skutt i Stanford, Florida i 2012. Og en annen låt, «38th & Chicago», har fått navnet fra kvarteret hvor George Floyd ble drept. Det ender altså i samfunnsengasjement og bønn om forandring.

«Place of Worship», med brasilianske Xenia Franca på gjestevokal, tar det hele i en mer åndelig retning, og vinker til artister som José González og Sufjan Stevens med sitt lavmælte, inderlige uttrykk. I tillegg en hyllest til musikalske forfedre som Alice og John Coltrane.

«Saturday Night (Need You Now)» er et annet høydepunkt av helt annen valør med sin groovy hiphop beat og congas. Den drivende låten kan passe i sene nattetimer eller på nattklubb.

Ikke alle låtene sitter like godt ved første lytting. For eksempel opplever jeg den raporienterte singelen «Dark Side of the Sun» med gjestespill fra belgiske Baloji som noe masete.

Total sett er det en fin, velprodusert plate som vokser mer og mer på deg ved gjentatt lytting . En fin avveksling til gamle favoritter. Musikken er tilgjengelig og oppstemt. Samtidig kan du finne underlag av fine jazzharmonier.

 

 

 

Sjekk relaterte saker nederst, klikk «Last inn mer» for å få med deg flere, og klikk «Last inn mer» flere ganger for å få med deg alle.

 

Her kan du søke etter og låne musikk, bøker, tegneserier og noter i Deichmans katalog

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 68 andre abonnenter