Søk Meny Lukk
Lukk
Av: deichmanmusikk Anmeldelser 24. mai 2024

Negative Approach: Intens, aggressiv renselse

Negative Approach ga de tilstedeværende på et velfylt Goldie aggressivt momentum onsdag 22. mai. Rasende og intenst, en musikalsk renselse. John Brannon er fremdeles en fryktinngytende, intens frontmann, selv om stemmen ikke er helt den samme som i glansdagene, men den fungerer.

Tekst og foto: Jan-Olav Glette

‘Negative Approach, var på sitt første Oslobesøk på nesten ni år. Detroit har gitt verden tre store band: The Stooges (fra Ann Arbor, red.anm.), MC5 (fra Lincoln Park, red.anm.) og Negative Approach, og onsdag 22. mai spilte sistnevnte på Goldie i Oslo. Vær der og pass på så tattisene dine ikke smelter, for stemmen til frontmann John Brannon alene er nok til å brenne bort trynet ditt’, meldte Thomas Seltzer i forkant. Kvelertaks Marvin Nygaard varmet publikum opp med Turbonegros «All My Friends Are Dead» fra sin medbragte MacBook.

Sammen med thrashpunkerne fra Maumee, Ohio, Necros, og moromennene i The Meatmen fra Lansing var Negative Approach ubestridte ledere i Midtvesten av scenen på midten av 1980-tallet, og inspirerte etterfølgere som Fucked Up, Integrity, Poison Idea, Pissed Jeans, norske Haust og Okkultokrati samt Pantera, Sonic Youth, Los Crudos og Hatebreed.

Dagens utgave er i praksis den samme som bandet Easy Action, med kun sanger John Brannon igjen, etter at også Chris «Opie» Moore har gitt seg. 21. oktober 2015 spilte de på Blå. 23. oktober 2012 var de igjen i Oslo, da på John Dee.

Aller først hadde de norske oppvarmerne Problems skapt ville tilstander og perfekt stemning. Om en måneds tid kommer den nye skiva, lovet de, før de overlot podiet til heltene.

En særdeles lang kjøretur fra Hamburg, Negative Approach spilte der kvelden i forveien, hadde ikke berøvet dem fra all energi og krefter, selv om de er et langt mer statisk skue enn de lokale oppvarmerne. Lydbildet er aggressivt, konfronterende og voldsomt.

John Brannon – i tillegg kjent fra Laughing Hyenas, er i sentrum av begivenhetene, han skriker, roper og uler frem uhumskheter over en lav sko, hengende nedoverlent, eller så intens stirrende at han kan skremme fanden på flatmark.  Blikket, og noe av fremtoningen, kan faktisk minne om en infernalsk Nick Cave. Vokalen er slagkraftig med reverb og en del delay. Brannon bærer en MC5 T-skjorte til ære for de lokale Detroit forbildene, Adolescents-jakken har han tatt av på scenen.

Gitaristen Harold Richardson står med ryggen vendt mot publikum mens han titter på forsterkeren, og kaster ut tunge, heftige riff uten unødvendig staffasje. Den mildt utseende bassisten Ron Sakowski, med flettet nisseskjegg, leverer backing vokal ved siden av. Matt Becker slår så det synger aggressivt i veggene. Det er ikke så mange som kan matche grusomhetene, volden og ondskapen i tonene, den dag i dag.

Med låtlengder på 40 sekund, eller halvannet minutt, rekker man fort over mye. Kvartetten er innom store deler av både den første selvtitulerte sjutommer EP-en (med ti låter!) fra 1982 og det klassiske albumet «Tied Down» fra 1983. Atmosfæren er god ute i lokalet. Nihilismen i tekstene til tross. 62-åringen satte ord på frustrasjonene til mange.

Musikalsk kombinerte de protopunken til sine bysbrødre med britisk hardcorepunk som Discharge, og Oi!-en til Blitz, Sham 69, Cock Sparer, The 4 Skins osv. Negative Approach var enda mer aggressive og brutale. Røft og kaotisk, dessuten vennlig og broderlig. Her var alle inkludert og tok vare på hverandre.

Når de drar en cover av inspirasjonskilden Sham 69s «Borstal Breakout», møtes det med jubel. Også den tar form som om det var en av deres egne. «Tied Down» får de fleste til å gå amok i piten eller foran scenen. Også «Nothing», «Evacuate» og «Ready to Fight» sitter spesielt godt blant oss som lytter til disse på Osloklubben. Bandet spilte igjen store deler av diskografien. Det er hardt og hurtig.

De drar et ekstranummer fra deres andre band Easy Action med Friends of Rock and Roll». Det er mer plain rock ‘n’ roll. Så er det ubønnhørlig slutt. For enkelte var dette litt for mye. Andre krevde fånyttes mer.

Publikum spenner forholdsvis vidt i alder, fra et par ungdommer, som er her med verge, til ca. seksti år gamle personer. Det som forener, er kjærlighet til old school hardcore/punk. T-skjorter kan ses med Chain of strength, Void, og Discharge samt GG Allin, Nirvana, Viagra Boys og Laarhöne.

Folk sang med, veivet med henda og kastet seg ut i moshdans, et øyeblikk var det sogar ringdans. Publikum fikk hva de kom for. De som hadde sett Negative Approach før, mente det var bedre enn forrige gang.

It’s all no use. It’s all worth Nothing.

 

Sjekk også relaterte saker nederst, klikk «Last inn mer», og du må muligens klikke «Last inn mer» flere ganger for å få med deg alle.

 

Her kan du søke etter og låne musikk, bøker, tegneserier og noter i Deichmans katalog

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 68 andre abonnenter