Søk Meny Lukk
Lukk
Av: deichmanmusikk Spillelister 1. juni 2024

Ferske spor uke 22/2024

Her er ukas spilleliste! Følg oss gjerne! Hvis du vil sjekke hver enkelt skribent sin liste så bare klikk på skribentens navn under.

Av: Victor Josefsen, Geir Qviller, Martine Smedegård, Ådne Evjen, Knut Akselsen, Stian Bjørnsson HopeKaia Nilsen Kjøs, Zeljko Cirikovacki, Tor Åge NaperRoberto Joly, Brage Tuflåt Bjerke, Jan-Olav Glette

 

Victor Josefsen

Mayflower Madame – «A Foretold Ecstasy»

Mulig tittelen på låta, «A Foretold Ecstasy», hinter om hva vi har i vente på det kommende albumet, den pulserende bassen/rytmen huker ihvertfall tak i deg fra første sekund, omfavnet av et atmosfærisk, melankolsk og melodisk slør, skimrende gitarer utfyller det hele. Og låta bygger seg opp smekkert underveis – dette er igjen overbevisende fra Mayflower Madame.

Bandet mixer det lyse/varme med det mørke/kjølige, følelser som speiler selve livet. Dette er post-punk med aner i gamle storheter og post-punk etterfølgerne deres, men det som gjør det så vellykket, er at Mayflower Madame ikke kun henfaller til tradisjonelle post-punk-oppskrifter, joda, selve basisen er der, men måten de smelter sammen fragmenter av shoegaze, psych noir med mere er snasent. Bandcamp.

Sjekk mer:

Singelanmeldelse: Mayflower Madame – «A Foretold Ecstasy». Sjekk relaterte saker og linker under singelanmeldelsen.

 

The IV – «I am the moon, you are the sun»

Mer norsk post-punk. The IV består av Ingvild Nærum (Are You Having Fun Yet, Ē). Med seg har Nærum Per Åsmund Reymert (Dead Movie Animals, Despereaux) og Peter Hiley (Are You Having Fun Yet, Gold Celeste, Mats Wawa, The Wit). «I am the moon, you are the sun» er herlig selvutleverende og nærverende.

 

Short Skirts – «Fat Stacks» og «Blue Eyed Baby»

Etter fem års opphold har Trondheimsbandet gjort comeback, og annonsert at nytt album (selvtitulert) slippes 3. januar neste år. For ikke så lenge siden slapp de sin andre singel fra det kommende plata, den slepne rockeren «Fat Stacks». Cool, morsom video, temaet er tydeligvis pengetrøbbel. Hekter på Short Skirts’ «Blue Eyed Baby» (2017), den ble, og er, en stor favoritt for undertegnede. Video. Les mer: Singelanmeldelse: Short Skirts – «Fat Stacks».  Sjekk relaterte saker og linker under singelanmeldelsen. Bandcamp.

 

HEDSSMON – «Introverthuset» og «SHTLND»

HEDSSMON ble grunnlagt for et par år siden av Jon-Are Masternes (KLISH) og Erling Ramskjell (tidligere Æ), og er fortsatt aktuell med sitt andre album «Selvtitulert». HEDSSMON står egentlig for Hva er det som spiser meg om natten (to av låtene deres er med i tidligere utgaver av Ferske spor, klikk på linkene under for å lese). I april kom nyheten om at HEDSSMON har gitt seg som band i denne formen.

På albumet er det jobbet nøysomt med låter og innspilling, de blander visesang, rap og rock som om det er den naturligste ting i verden, noe det jo er, iallfall når HEDSSMON styrer spakene. Og at det virkelig har vært god stemning under samarbeidet vitner det ferdige resultatet om. Alle elementene får sin tilmålte plass, og hever det hele. Strøkent. Dette albumet burde vært anbefalt tidligere, men bedre sent enn aldri. HEDSSMON avslutter med stil! Les kollega Ådne sin anmeldelse av «Selvtitulert»

Sjekk også:

Hva er det som spiser meg om natten – «Plottet» (Ferske spor uke 35/2022). Flere linker under denne låta.  Hva er det som spiser meg om natten – «Sso» (Sånne som oss) (Ferske spor uke 46/2022).

Jon-Are Masternes om autisme-diagnose. Flere linker og relaterte saker under intervjuet: Kliss, Erling Ramskjell & Klish feat. MiNensemblet.

Aktiv Dödshjelp – «Send Dudes»

Aktiv  Dödshjelp fikk sin spede start blant kompisene Jakob Schøyen Andersen (trommer), Stephan Lyngved (bass), Mattis Mandt (vokal) og Anders Bergh (gitar) på Elvebakken videregående i Oslo i 2007. På den tiden spilte de utelukkende rockecovers på revyfester og levde ut guttedrømmen. Etter jevn respons over tid forstod tenåringene at det muligens var liv laga i hobbyen. Og siden kom Jørgen Lundstad Sparre-Enger (Fights/Lundstad) på banen.

Aktiv Dödshjelp fremfører mer musikk med humoristisk gloser, som på åpningslåten «Send Dudes», tittelsporet på den nye skiva. Musikken oser av sterkt engasjement, en miks av energisk, fengende (pop)punk, metal-elementer og snertne gitarløp (soloer, snutter, riff). Alt i alt: Full av trøkk og melodisk. Aktiv Dödshjelp er et band for å alvor å regne med!

Sjekk også:

Aktiv Dödshjelp – «Voi and Destroy» (Ferske spor uke 35/2021).

 

Oberst – «Invisible Hands» 

‘All over the place’ er jo egentlig et negativt ladet utrykk, men ikke når det kommer Oberst, som jeg sa i en annen utgave av Ferske spor, om låten «Mules on a Mountain» (sjekk link under), de kombinerer sømløst elementer fra hardcore, post-metal, rock m.m. Et eksempel på det er «Invisible Hands»: Melodiøs på sin egen måte, screamo-utbrudd, progressive passasjer og koringer. Strålende! Lyric video. Bandcamp.

Sjekk også:

Oberst – «Mules on a Mountain» (Ferske spor uke 48/2023).

 

Sigh & Explode – «The Van Gogh Sky Shrinks the City» og «Circle Perform Square»

Apropos screamo-utbrudd! Hardcore-Oslo-bandet Sigh & Explodes plate «These Seem Like Tarantulas» feirer 15-års jubileum i år, så da plukker jeg enda en gang frem låta «The Van Gogh Sky Shrinks the City», en låt som nesten har gått på repeat siden den ble utgitt i 2009. Det har andre låter på plata også gjort, b.la. «Circle Perform Square». Hardcore full av, glød, inderlighet og punchlines! Bandcamp.

Sjekk også:

Plateanmeldelse: Sigh &Explode – «These Seem Like Tarantulas» & EP-anmeldelse: «!O Bailan Todos O No Baila Nadie!». Sigh & Explode – «The Van Gogh Sky Shrinks the City» (Ferske spor uke 18/2019).

 

Poor Bambi – «Unbreakable»

Poor Bambi fra Stavanger sin låt er kraftig og full av energi. Det gnistrer og spruter fra alle i bandet med den rå vokalisten og frontfiguren Sarah Hestness i front. «Unbreakable» er hyper-intens med sterke karakteristika: Hesebesende – i ordets positive betydning – taktskifter, pumpende bass, og engasjert og insisterende vokal. Fremført presist – på millimeteren – med spontaniteten inntakt. Det virker også som de koser storveis på scenen på de YouTube-klippene jeg har sett. Bandcamp. Video.

 

SYL – «rose»

Det københavnske hardcore-bandet SYL har kommet med sin andre singel «rose» fra EP’en «afmagt!, ute 7. juni via Audible Records. På «rose» er Thomas Burø, fra de danske bandene Lack og Tvivler, gjestevokalist. I tråd med Burøs velkjente politiske engasjement går han og SYL til angrep på det moralske forfallet til de danske sosialdemokratene. SYLs fusion av punk, hardcore og metal sparker godt i fra seg.

 

Tvivler – «Der er for få borgerlige i det her land»

Må minne om denne låten av Tvivler også, fra deres andre album «Kilogram», utgitt i 2020, samme år som de signerte med Fysisk Format. Tvivler er et band med høy standard, alt ned til minste detalj er utsøkt, den rumlende bassen for eksempel. Det er dynamisk, rått og inspirert, ikke så ulikt The Jesus Lizard og Shellac, og kvalitativt like bra. «Der er for få borgerlige i det her land» er bokstavelig talt en musikalske tungvekter av en komposisjon. Bandcamp.

Sjekk mer om Tvivler og denne låta her.

 

fucales – «I Was Decided»

En komposisjon for nye og gamle lyttere fra bergensbandet fucales. Det skjer noe hele tiden underveis, og gir assosiasjoner til: Dream pop, Cranes (i mine ører), shoegaze med skikkelig skurr (slik det låt i begynnelsen), psykedelika-vibber m.m. Samspillet/klangen mellom instrumentene, resten av uttrykket og vokalen er fin-fint justert. fucales ville lage noe eget basert på alt dette, de lykkes godt. fucales spiller på Musikkfest 2024, lørdag. 1. juni Blå, kl. 17:40. Bandcamp.

Sjekk også:

fucales (Jonas Særsten Remix) – «Translate Time» (Ferske spor uke 15/2024).

 

The Essential Ether – «Lost and Found»

Mer Bergen, her shoegaze slash indie. Fint. Bandcamp.

 

Future Nostalgia – «Celestial»

I konsert-eventer står det at Future Nostalgia henter inspirasjon fra  sjanger-pionerer som Slowdive og Ride, og førstnevnte er de tydelig inspirert av. Også av Ride samt My Bloody Valentine. Spindelvev-mystikken fra Cocteau Twins‘ (4AD) første album kan også skimtes på «Celestial». Fra plata «Imaginary Conversation». Et av flere norske shoegaze-influert band som har mye godis å by på (se over og under). Future Nostalgia spiller på Musikkfest 2024, lørdag. 1. juni Becco, kl. 20:30.  Bandcamp.

Sjekk også:

Future Nostalgia  – «Ode To Andy Brennan» (Ferske spor uke 15/2024).

 

Astronomies – «After I Fall Asleep»

Per-Otto Oppi Christiansen introduserte en låt med Oslo/Halden-bandet i Ferske spor i fjor (sjekk link under). «After I Fall Asleep» er estetisk shoegaze. Bandcamp.

Sjekk også:

Astronomies – «Water Song» (Ferske spor uke 48/2023).

 

Ai Phoenix – «If You Ever Saw Her Name»

Ai Phoenixs album «The Driver is Dead», opprinnelig utgitt på CD i 2000 – det første albumet noensinne utgitt på Racing Junior og deretter gjenutgitt internasjonalt på Glitterhouse Records og Autonomy Recordings – er nå utgitt på vinyl på Apollon Records. ‘Platas kanskje beste spor er en vakker, smygende melodi med noe skummelt og urovekkende ulmende i bakgrunnen. «If You Ever Saw Her Name» har en egen pondus over seg. Her kommer virkelig Mona Mørks stemme til sin rett. Låta smyger seg fremover mot den uunngåelige utløsningen’, skriver vår anmelder. En lekker slowcore-låt. Liner notes er for øvrig skrevet av Pedro Carmona-Alvarez. Bandcamp.

Sjekk også:

Ai Phoenix er faktisk bedre enn jeg minnes. Og jeg har altså riktige fine minner. Mer Ai Phoenix-relatert.

 

Ai Phoenix – «See the Sky»

Ai Phoenix har ikke glemt gamle kunster. Igjen kommer Mona Mørks stemme virkelig til sin rett.

 

The Yums Yums – «Baby Oh Baby» og «Sweeter Than You»

Jeg gjentar (Ferske spor uke 15/2024): The Yum Yums nye album «Poppin’ Up Again» lever virkelig opp til albumtittelen, et album spekket med 3-minutters superfengende låter og tekster om alskens jenter ved navn «Baby». ‘Mye tull og tøys, og ting som rimer på «Baby», men også små linjer om eget liv og situasjoner’, slik kommenterer Morten Henriksen tekstene i Popklikk. Her er to til Powerpop-heaven-låter fra plata. Intervju kommer. Flere linker under The Yum Yums – «Got Me Good» og «Baby Doll» (Ferske spor uke 15/2024).

 

The Dahlmanns – «This Time» og «I Want You Around»

Mer Powerpop-heaven. I likhet med The Yum Yums er duoen The Dahlmanns – frontes av ekteparet Line og André Dahlmann – powerpop-veteraner. De har sluppet den doble skiva «All Dahled Up» som består av de opprinnelige albumet fra 2012 +13 låter. Utgitt på svenske Beluga Records. Tar med den uimotståelig poppern «This Time» og Ramoneske «I Want You Around» fra plata. «Her er der flust av melodiøst driv og harmonier!

Sjekk også:

Intervju: The Dahlmanns samler hitene. Flere linker og relaterte saker under intervjuet.

 

Arne Thelin – I Can’t Take It Anymore»

Arne Thelin er aktiv for tiden, og bra er det! I forrige Ferske spor anbefalte jeg Thelin-Dahlmann Exploitation, Arne Thelin i to-spann med Andre Dahlmann. Arne Thelin har tidligere vært med i The Cosmic Dropouts, The Lust-O-Rama, Kwyet Kings og nå Bithammer! og DANG!!! mfl., han driver også den sagnomsuste labelen That’s Entertainment Records. Nå er han ute med albumet «Podgorica 2023», et album som oppsummerer det av musikk han har jobbet med den siste tiden. Albumet er skrevet, satt sammen, samplet, klippet og limt, mixet og produsert på barnerommet i Podgorica, Montenegro.

‘Året 2023 tilbragte jeg i Podgorica, Montenegro. Jeg var knapt utenfor bygrensa hele året, det var rett og slett ikke mitt år. Det var en endeløs og meningsløs bekmørk nedtur jeg ikke visste eller så pågikk og i retrospekt en virkelighetssjekk på hvem jeg egentlig er’. Om selve albumet sier han: ‘Det er soundtracket til min egen påbegynte undergang, men er forhåpentligvis i ettertid en slags nullstilling av mine egne eksistensielle demoner. Mange er ikke så heldige å komme dit’.

Ja, han vrenger ut sine indre demoner på plata, som på «I Can’t Take It Anymore», her er det følelser og innlevelse, forrykende og rivende garasjerock/garasjepunk med klassisk 60s feel – dokumentert på samlealbum fra Crypt, Nuggets, Back from the Grave og Teenage Shutdown-serien.

 

The Mondos – «Reign Fall»

Labelen That’s Entertainment Records, nevnt over, har gitt ut The Mondos 7” vinyl. Bandet er nær sagt selvfølgelig fra Moss. Jeg rapper litt fra omtalen av 2 låter av greske The Frantic Five, utgitt på den coole bergenske labelen Back to Beat Records, for å beskrive The Mondos’ «Reign Fall», selv om uttrykket er forskjellig. The Mondos spiller ikke den ubehøvla, rå versjonen garasjerock som flere av inspirasjonskildene gjorde så vanvittig bra på 60-tallet. De holder først tilbake for så å gi rom til det melodiske uten at det går på bekostning av grooven, det låter slepent og stemningsladet, samtidig energisk. Etter hvert hiver de på noe køl med skarp, raspegitar og fuzz. Kremsingel.

 

Sunshine Reverberation – «The Monarch»

Tromsøbandet Sunshine Reverberation slapp live-EP’n «Live in Kysten Studio» 16. mai. «The Monarch» og «Ants» er fra deres siste sterke album, deres beste så langt. Det samme med tredjelåta «Crawling». Det er tydelig at Sunshine Reverberation hadde bestemt seg for å gi jernet denne kvelden, og sikkert på alle livekonsertene deres. De får opp temperaturen i åpningslåten «The Monarch», og står løpet ut. Dette er lyden av intens og slående psychrock fremført fortreffelig live.

Sjekk også:

Sunshine Reverberation – «Four Weeks» (Ferske spor uke 9/2024). Flere linker under denne låta.

 

Quarter Wolf – «Kochanie» fra «Live At Last Train

Quarter Wolf har også sluppet liveplate. Albumet «Live At Last Train» fanger mye av essensen og kraften i Quarter Wolf. Kromvolls intense tilstedeværelse, entusiasme og pågangsmot og ren rock n roll, skriver Jan-Olav i introen til intervjuet Quarter Wolf først med livealbum fra Last Train. Her kan dere lese om hvordan de lyktes med å få det til å låte så bra og mye annet.

Fra plata velger jeg den sterkt Jon Spencer Blues Explosioninfluerte «Kochanie», høydepunktet på EP’en «Back to Sykkylven» (les anmeldelse av EP’en). Herlig at live-siden av bandet er «festet på tape». Og nå har du sjansen til å se & høre konserten på YouTube i nær fremtid skriver QW: ‘Siste nytt! Vi vil snart publisere hele «Live at Last Train»-konserten på YouTube – pro shot av Erling Zahl Urke selv. Perfekt for en regnværsdag! Følg med, folkens…’  Selv har jeg kost meg med Quarter Wolf-lyd & bilde-konserten en stund nå, så smell den opp på stor flatskjerm og skru lyden høyt, da oppleves det nesten som å være fysisk til stede på konserten. (Sjekk også Mooie Garage sin live-EP lenger ned).

Sjekk også:

Quarter Wolf først med livealbum fra Last Train. Flere linker og relaterte saker under intervjuet.

 

Joyless – «Hangover»

EP fra Oslo-bandet. I forrige Ferske spor kunne du lytte til «Old Shoes» fra EPén (klikk på link under). Denne gangen kan du lytte til «Hangover», en melodisk, kontant og energisk poppunk-sjarmøretappe.

Sjekk også:

Joyless – «Old Shoes» (Ferske spor uke 15/2024). Flere linker under denne låta.

 

Blomst – «Dans til du dør»

Pulserende, melodisk og hektene. Og vokalen til Ida Dorthea Horpestad er som vanlig tøff. Video. Bandcamp.

Sjekk også:

Blomst – «Du er så fin» og «Mine Hender Brenner» (Ferske spor uke 27/2020). Flere linker under denne låta.

 

Laughing Hyenas – «Just Can’t Win» 

22. mai var Negative Approach på sitt første Oslobesøk på nesten ni år, les konsertanmeldselen. Bandet ble dannet av bl.a. John Bannon, samme fyr dannet senere Laughing Hyenas, en god nok grunn til å ta med åpningslåten «Just Can’t Win» fra plata «Hard Times» (neste år det 30-års jubileum for utgivelsen). Forrykende bra låt! Sjekk overgangen fra ca. 3 minutter og utover, gåsehud. All Music oppsummerer plata utmerket: Sadly, the Laughing Hyenas wouldn’t last long enough to fully explore the potential of their newer, bluesier direction, but few acts from the Midwest punk underground ever reinvented themselves as powerfully and effectively as the Hyenas did here, and Hard Times found this troubled band going out on a high note. (Jan-Olav har med 2 låter av Negative Approach i denne utgaven av Ferske spor).

 

Sonic Mir – «Virgina Creeper»

Oslo-bandet har nylig sluppet debut EP’en «Anomaly». De huggende gitarene på åpningslåten «Virgina Creeper» akkompagnert av stødig rytmeseksjon slår an tonene med en gang, etter hvert med sømløse melodiske passasjer anført av kraftfull vokal. Selv sier de at referansene bl.a. er Queens of the Stone Age og Tool, og stoner-influensene kan høres. En meget bra låt, den og de andre låtene viser dessuten at denne gjengen har stort potensiale. Sonic Mir spiller på Musikkfest 2024, lørdag. 1. juni Rock In, kl. 18:00.

 

MC5 – «Kick Out the Jams» og «Rocket Reducer No. 62 (Rama Lama Fa Fa Fa)»

R.I.P. Dennis «Machines Gunn» Thompson (Tomics).

 

Mooie Garage – «Are You Ready»

Mooie Garage har sluppet en EP med tittelen «Rollin’ Over EP» og tilhørende video til førstelåta «Are You Ready». Her finner du hyllester til Grand Funk Railroad, Joy Division, Small Faces og The Crystals. Bra spennvidde! Dette lyder som det er spilt inn live, med få/ingen pålegg, nerven under innspillingen er iallfall bevart, selv sier de da også at «Are You Ready» mest heller mot versjonen Grand Funk Railroad gjorde live, særlig på den legendariske live-skiva «Grand Funk Railroad – Live Album». Det er ordentlig trøkk i kompet, det er tight og samspilt. Fremføringen er  spekket med innlevelse som hekter deg fast.

Mooie Garage består av: Roar Leren (Dead Easy, Strychnine, The Fects) – Gitar/Vokal. Carl Martin Janfalk (Blood Tsunami, Retardos) – Bass/ Vokal. Thomas Støyva (Rex Rudi, Aurora Plastic Monster) – Trommer/ Vokal.

 

The Cars –  «Magic» og «You Might Think» 

Er i ’80-modus for tiden, så tar med er par låter av The Cars fra det superfengende albumer «Heartbeat City», som dessuten fyller 40 år! Klekkelig 80s sound her, attpåtil kretser teksten seg om sommeren i den ene låta, kunne så klart i stedet valgt «Hello Again» eller selvsagt «Drive».

 

Dirty Oppland – «Lensmann»

Dirty  Oppland er ute med EP’en «Balberg Allstars»(«Limmo» er også på EP’en), og fra den velger jeg «Lensmann (først utgitt i fjor). Fordi: Herlig (rap)låt, enkelt og greit.

Sjekk også:

Dirty Oppland – «Limmo» (Ferske spor uke 9/2024). Flere linker under denne låta.

 

Ludvig The Band – «Poor Eyes»

Ludvig The Band kan sies å være et musikkollektiv bestående av musikere fra blant annet Das Body, Jouska, Benedikt, Sonic Løland, Team Me, Blomst, Kanaan, Beharie, Lady Friend, Posterboys og Anna of The North, for å nevne noe noen (vi har hatt med de fleste av disse i Ferske spor). Men Ludvig The Band er også i aller høyeste grad Truls Ludvig Johnsen sitt prosjekt. Johnsen er låtskriver, vokalist og multiinstrumentalist, har arrangert låtene, og er også co-produsent. Den andre co-produsenten er Hans Andreas Horntveth.

Ludvig The Band lager en stilfull blanding av utforskende pop. Utforskende og tilgjengelig, hva er vel bedre enn det? Med en blanding av driftig og enkel minimalisme skapes noe som resulterer i en uredd og genuin nærhet. Her er det fengende melodier og detaljerte arrangementer. Ludvig The Band kan sammenlignes med feinschmecker-utøvere som Prefab Sprout eller norske The Loch Ness Mouse, ikke rent musikalsk, men i ånden. Givende å lytte på/oppleve, på mange plan.

Sjekk også:

Ludvig The band – «The Solstice Sun’s Rising» (Ferske spor uke 15/2024). Flere linker under denne låta.

 

The Holy Mountain – «Remain Unsaid»

Den norsk-svenske trioen The Holy Mountain er ute med EP’en «They Are Asleep». «Remain Unsaid» er fra den, ble først sluppet på singel i februar. Rytmisk, innsmigrende synthpop. Catharina Janner Røeds vokalføring forfører igjen. Bandcamp.

Sjekk også:

The Holy Mountain – «Night Striker» (Ferske spor uke 36/2019). The Holy Mountain – «Finite» (Musikalske sidespor – uke 2/2017).

 

tigerstate – «You’ll Never Lose Affection»

Sjekk også:

tigerstate (Bylarm: Deichman musikk anbefaler). tigerstate – «if you want me then you can» – (Ferske spor uke 33/2021).

 

The Oxydants – «Throw Out the Dead Meats»

Det Oslobaserte rock/punkbandet slapp sitt tredje album på drøyt tre år 9. februar. «Throw Out The Dead Meats» = fengende rett frem rock med boogiesving og litt punk, en låt som garantert vil skape liv og røre på årets Musikkfest. The Oxydants spilte på Musikkfest 2024, lørdag. 1. juni Blå, kl. 15:00. Bandcamp. Sjekk intervju i Disharmoni.

Sjekk også:

The Oxydants – «Three-Legged Dog» (Ferske spor uke 48/2023). Mer The Oxydants.

 

Mayhem – «Funeral Fog»

En kamerat av meg, som var en ihuga black metal-fan, spilte stadig platene Emperor «In the Nightside Eclipse», Mayhem «De Mysteriis Dom Sathanas» mfl. Ikke at det er så viktig, ikke i det hele tatt, det viktige er: I år feirer Mayhem 40-årsjubileum med to utsolgte konserter på Sentrum scene. Men først skulle bassist Jørn Stubberud, eneste gjenværende medlem av originalbesetningen fra 1984, møte journalist og forfatter Harald Fossberg til samtale på Deichman Bjørvika. På selveste Kristi himmelfartsdag! Her i Deichman musikk kan du lese om det i Mayhem: 40 år med totalt jævla armageddon.

 

Geir Qviller

BBBBBBB – «Going Going Sue»

Digital støypønk med humor fra japanske BBBBBBB. Uforståelig og primitiv gauling topper vindskeiv og speeda tape/synter og tynne trommemaskin-beats. Forfriskende med musikk som ikke tar seg sjøl høytidelig. Fra den nye EP’en «SHINPI». bandcamp. Sjekk også ut fjorårets «Positive violence».

 

Carlos Giffoni – «Euphoria Part 2»

Carlos Giffoni – «Euphoria Part 1»

Mettede, pulserende blinger og sildrende strenger av analogsynt skaper et fremmed og nesten euforisk scifi-landskap. Fra den nye skiva «Dream Walker» som er psykedelisk og drømmende og i motsetning til eldre utgivelser, nesten fri for støy. Ute på Ideologic Organ. bandcamp

Sjekk også:

Carlos Giffoni – «Faith and Pain» (Ferske spor uke 26/2018).

 

Morgonrode – «Til Fatou»

Morgonrode – «Solsilder»

To hypnotiske og drivende folkemusikk-låter. I «Til Fatou» er det ørkenblues som gjelder og «Solsilder» høres ut som noe i skjæringspunktet mellom raga og motorik. Det er organisk og repetitivt, med strenger (fele, nøkkelharpe, kontrabass), munnharpe, perkusjon og vokal. Fra den nye skiva «Det som blir» som elegant og uanstrengt glir mellom ulike musikksjangre, med norsk folkemusikk som fellesnevner. Det er likevel både sømløst og idiosynkratisk. Litt tidlig, kanskje, men dette er en av årets beste utgivelser, i mine ører. Ute på Ta:lik.

Sjekk også:

Morgonrode – «Swedenborgske Rom» (Ferske spor uke 17/2020).

 

Still House Plants – «no sleep deep risk»

En mer dempet og «soft» låt fra den nye plata til trioen Still House Plants (gitar, trommer, vokal). «If I don’t make it, I love u» består av klimprende og ganske statisk avantrock med flytende, soulaktig vokal. Den er givende og utfordrende, men i lengden energitappende. Ute på Bison. bandcamp

 

Olof Dreijer – «Flora

Luftige og svevende toner på topp; det høres ut som fordreid vokal/fløyte eller lignende. Under dette strekker det seg et mykt og fluffy teppe av plukkede strenger. Dette er meditativ, organisk og pustende musikk. Fra den nye EP’en «Coral», ute på AD 93. bandcamp

 

Claire Rousay – «iii»

Luftig og myk ambient morgenstund med cello, fele, gitar, lydopptak og digitale hjelpemidler. En av få instrumental-låter på den nye skiva «Sentiment» som ellers er overraskende sang-basert, med digitalisert, glætt vokal. De fleste låtene befinner seg i et lavmælt drømmepop-landskap. Ute på Thrill Jockey. bandcamp

Sjekk også:

Claire Rousay – «Everything perfect is already here» (Deichman: Årets album 2022, Geir Qviller). Claire Rousay – «It feels foolish to care» (Ferske spor uke 21/2022). Claire Rousay – «a kind of promise» (Sommerspor)

 

Wanderwelle – «Een andere ruimte»

Et mørkt, digitalt landskap som vibrerer og pulserer. Det gjennombores etter hvert av intense og skarpe lysstråler. Fra den nye skiva «Wat gebeurde er met sergeant Massuro»; et konseptalbum basert på romanen med samme navn, skrevet av Harry Mulisch. Ute på Maalstrom. bandcamp

Sjekk også:

Wanderwelle – «All hands bury the cliffs at sea» (Deichman: Årets album 2023, Geir Qviller).Wanderwelle – «Drowned lands» (Ferske spor uke 20/2023). Wanderwelle – «Leviathan» (Ferske spor uke 11/2023).

 

Martine Smedegård

Tea Berg – «Demons»


En skjult perle er norske Teas «Demons» fra 2020. Denne singelen er en sterk utfordrer på spillelisten, med en tekst som griper tak i deg og ikke slipper. Teas vokal er kraftfull og ekte – hun formidler følelser på en måte som få andre klarer. Med sin emosjonelle dybde og musikalske finesse, er «Demons» perfekt for de som verdsetter musikk som ikke bare høres, men også føles.

 

Undergrunn – «Tenke sjæl» og «Superhelt Steez»

Med en Spellemannpris fra 2023, fortsetter Undergrunn å imponere på sitt nyeste album, «Norge elsker rap». Albumet overgår alle forventninger med fire innovative spor som viser det ypperste innen norsk rap. Hvert spor er energisk og fanger oppmerksomheten umiddelbart. Mine to favoritter er «Tenke Sjæl» som elegant blander nostalgiske melodier fra 1981 med skarpe, moderne rap-rytmer og «Superhelt Steez» som utmerker seg med morsomme ordspill og kreative rim, og inviterer til gjentatte lyttinger for å oppdage alle de subtile nyansene og smarte linjene.

Sjekk også:

Undergrunn – «Michelin stjerner» (Ferske spor uke 15/2024).

 

Sabrina Carpenter – «Espresso»

Sabrina Carpenters «Espresso» er som en morgenkaffe – oppkvikkende. Låten kombinerer selvsikkerhet med en flørtende lekenhet, som viser en ung kvinne komfortabel i sin egen sjarm. Det er ikke bare en kjærlighetssang, men også en hyllest til uavhengighet og personlig kraft, pakket inn i en melodisk og rytmisk behagelig komposisjon.

 

Hozier – «Too Sweet»

«Too Sweet» av Hozier fanger opp en fascinerende kontrast mellom to ulike livsstiler. Sangen skiller seg ut med sitt klare tema om individualitet, og hvordan ulike rutiner påvirker vår daglige dynamikk. Med en blanding av rolige melodier og Hoziers markante vokal, tilbyr låten en lytteopplevelse som både er tankevekkende og behagelig. Sangens referanser til enkelte livsvalg, som sen kveldstid, whiskey og svart kaffe, tror jeg gjør den relaterbar for mange.

 

Lithe – «Fall Back»

Chapell Roan – «Good Luck, Babe!»

 

Ådne Evjen

Kajsa Balto – «Doarggástus» («Aftermath»)

På selveste 17. mai kom Kajsa Balto ut med albumet «Rájás». Det er et tema-album om fornorskningspolitikken. Vi tar med den sterke avslutninsglåten «Doarggástus – Aftermath»: «I see my father/his fist towards the sky/his ribbons behind him in the wind/the yoik echoes in the valley/and bends the old birch trees/The hairs on my body stand up/I begin to shiver.» Les omtale av albumet her.

Sjekk også:

Kajsa Balto – «Jeđđenluothi» (Ferske spor uke 15/2024). Flere linker under denne låta.

 

Susanna – «Everyone Knows»

Susanna har så vidt rukket å avslutte sitt Baudelaire-prosjekt før hun er ute med en ny singel fra et kommende album. Hun hevder å bevege seg i – for henne – nye landskap på albumet. Jeg lar lytterne selv bedømme gjennom å høre på den første smakebiten fra albumet, «Everyone Knows». Les mer om låten her. Sjekk ut den fine videoen. Bandcamp.

Sjekk også:

Susanna & KORK – «The Enemy» (Ferske spor uke 15/2024). Flere linker under denne låta.

 

JEJUNE – «Masterclass»

Vi har plukket ut den spretne powerpop-åpningslåten fra debutalbumet til norske JEJUNE som er produsert av Mikhael Paskalev. Dette sier vokalist Terence Dougherty om albumet «Japanese Sportscar»: ‘Tematisk tar disse låtene for seg min tid på studentbyen ved Universitetet i Agder. Det å studere låtskriving, henge på hustak, slå opp med kjæresten i Rotterdam, overhøre historier delt rundt brusautomaten Alvin ved Kaserneveien 12, det hele gjenfortalt her så melodramatisk som mulig – studietid i Kristiansand romantisert som en amerikansk tenåringsfilm’.

Sjekk også:

JEJUNE – «Johnny B. Goode is Dead» (Ferske spor uke 6/2021). Flere linker under denne låta.

 

Casiokids – «Tid for hjem»

Del to av singelslippet for en drøy måned siden. Fengende, klangfull, dansbar og mørk elektronika fra gjengen i Casiokids. På vokalsiden får vi en Morten Harket-aktig falsett. Nytt album er ute i oktober, og det er all grunn til å glede seg. Bandcamp.

Sjekk også:

Casiokids – «Brunsniggelen» (Ferske spor uke 15/2024). Flere linker under denne låta.

 

Maruja – «The Invisible Man»

Manchester-bandet Maruja er ute med sin andre EP, «Connla’s Well». Over bråkete, mollstemt fuzzgitar-lyd, sjelfull desperat saksofon og framtredende bass-/trommespill, messer, pratesynger og brøler vokalist Harry ut tekster basert på eget liv og hans søken etter å forstå hvordan verden henger sammen: «The truth, it hurts», hevder han i låten «The Invisible Man». Det går an å plassere Maruja i jazzpunk- og hardcore-båsen, og i støtene kan de minne litt om band som Black Country, New Road. Det er uansett veldig tøft! (Maruja kommer til Revolver 2. november, red.anm.) Sjekk ut «The Invisible Man» live.

 

9-volt velvet – «Tropicalia»

Dallas-baserte 9-volt velvet spiller musikk i krysningspunktet mellom post-punk og shoegaze. Hviskestemmen til Mark Cross minner ikke så rent lite om Jim Reid fra The Jesus and Mary Chain. Låten «Tropicalia» driver fint av gårde i to og et halvt minutt og gir oss lyst på mer. Mer musikk fra bandet kan man bl.a. finne på det nyeste albumet deres, «Nude Beach». Se den sommerlige videoen til «Tropicalia» her.

 

Federale – «Heaven Forgive Me»

Mer amerikansk musikk. Fra Portland kommer bandet Federale, som mikser mørk musikk som The Mission og Echo & the Bunnymen med Ennio Morricone-/spaghettiwestern-stemninger. «Heaven Forgive Me» treffer dem med sans for mørk, drivende musikk med islett av synd og frelse i tekstuniverset. Låten er ellers en forsmak på bandets sjette album «Reverb & Seduction» som kommer i sommer. Sjekk ut videoen her.

 

Jessica Pratt – «The Last Year»

Fem år etter det flotte albumet «Quiet Signs» er Jessica Pratt ute med sitt fjerde album, «Here in the Pitch». Låten «The Last Year» er klassisk Jessica Pratt og kjennetegnes av akustisk gitar, piano og Pratts behagelige, svale stemme. Videoen til låten kan du se her.

Sjekk også: 

Jessica Pratt – «Life Is» og «World on a String» (Ferske spor uke 15/2024). Flere linker under disse to låtene.

 

 

Arab Strap – «You’re Not There»»

Skottene i Arab Strap kom fredag 10. mai ut med album-etterfølgeren til «As Days Get Dark». Mens vi venter kan vi høre rolige «You’re Not There» som handler om savn. I videoen kan du få med deg teksten til «You’re Not There».

Sjekk også:

Arab Strap – «Not Quite a Yes» (Ferske spor uke 42/2023). Flere linker under denne låta.

 

 

Ghostpoet – «Hold the Line!»

Ghostpoet slipper EP-en «Am I the Change I Wish to See?» i slutten av måneden. Låten «Hold the Line!» er en smakebit fra Ep-en, hvor Ghostpoet kommenterer det rådende politiske landskapet, bl.a. det som skjer rundt amerikanske universitet akkurat nå. Låten og EP-en er bare tilgjengelig på Bandcamp og er det første vi får høre fra Ghostpoet på fire år.

Sjekk også:

Ghostpoet – «I Grow Tired But Dare Not Fall Asleep» (Deichman: Årets album 2020, Ådne Evjen). Ghostpoet – «Bruised Fruit» (Ferske spor uke 51/2020). Flere linker under denne låta.

 

 

Knut Akselsen

Perry Dear & the Deerstalkers – «Troldhaugen Twist»

Den uimotståelige gjengen i Perry Dear & the Deerstalkers er ute med en ny dobbelsingel. Frontmann Per Øydir forholder seg ikke til noe som er skapt etter 1964 – han har verken mobiltelefon, PC, eller bankkort. Musikken og stilen fra «back then» er altoppslukende. Når the Deerstalkers skal spille konsert har de med eget vintage utstyr, de spiller ikke på husets moderne PA og backline. Det nyeste produktet fra beat-entusiastene er en hyllest til Bergens-scenen på 60-tallet og inkluderer en Arne Bendiksen-låt og en Grieg-komposisjon. Bandcamp.

Sjekk også:

Perry Dear & The Deerstalkers – Oh Dear! (Deichman: Årets album 2023, Victor Josefsen). Perry Dear & The Deerstalkers – «Theme from a Summer Place» (Sommerspor). Perry Dear & The Deerstalkers – «Tip Top» (Ferske spor uke 24/2023). Flere linker under denne låta.

 

Michael Krohn – «Hold hodet høyt»

Ny versjon av «Hold hodet høyt»» på det nye albumet «Stjerneliv». Originalen er på Raga Rockers-albumet «Blaff!». Les også hva Michael Krohn selv sier om albumet og vår mening om den nye versjonen av «Jeg tror jeg er noe» (klikk på linken under). Originalen er på Raga Rockers-albumet «Perler for svin».

Sjekk også:

Michael Krohn – «Jeg tror jeg er noe» (Ferske spor uke 15/2024). Flere linker under denne låta.

 

D’Sound – «Get Used to It»

Simone Eriksrud, Jonny Sjo og Kim Ofstad er på nytt samlet og D’Sound overrasker nå fans i Norge og utlandet med flere nyskrevne singler og konserter i 2024. Gjennom vinteren har de skrevet og jobbet i studio, og den første singelen ble sluppet torsdag 16. mai. Smekkert.

Sjekk også:

Med kjærlighet til D’Sound og stikk til musikkkritikere.

 

Han Herman – «For the Thrill»

’23-åringen Herman Grindahl, originalt fra Sarpsborg, har sluppet sin debut EP «WTF» under aliaset Han Herman. Dette er en artist jeg ikke har åpnet øynene for før nylig, og gud hjelpes hvorfor har musikkindustrien holdt han skjult?’, skriver Gaffa i anmeldelsen av EP’en. ‘Et stjerneskudd – en kommende stjerne!», skriver Harstad Tidende i en konsertanmeldelse i forbindelse med Festspillene i Nord-Norge i fjor. 2 av flere eksempler på mottakelsen Han Herman har fått. De har gode poeng.

 

Madeleine Buer – «Green Space»

23 år gamle Madeleine Buer fra Fetsund er et nytt og spennende navn på den norske alt-pop-scenen.

 

BLY – «Trikk»

Og her er spennende gjeng. BLY er navnet på Lars K. Lande sitt band. Lars har lang fartstid i musikk-kretser og er vel mest kjent som fotograf. Medlemmer i BLY: Lars K. Lande, Tomas Pettersen (King Midas, Ulver og Paperboys), Petter Pogo (Jokke & Valentinerne, Valentourettes og Senjahopen) og Mikael Lindqvist (DumDum Boys og Løkbrød). Spennende gjeng!

 

Drakånis – «Litt betatt»

Drakånis spilte på  Musikkfest 2024, lørdag. 1. juni Akksept, Radiorakel, kl. 15:30. Bandcamp.

Billie Eilish – «L’ AMOUR DE MA VIE»

David Gilmour – «The Piper’s Call»

Pearl Jam – «Wreckage»

Supernova Downtown -«The Snake»

 

Stian Bjørnsson Hope

Shellac – «WSOD»

Slenger meg på Jan-Olav her (se nederst, red.anm.), ble som mange andre ganske satt ut av nyheten om Steve Albinis død, jeg har vært fan av Albinis bedrifter i flere år og selv om jeg ikke kjente fyren ble jeg genuint trist. De siste ukene har jeg m.a.o. lest mange intervjuer, lyttet til podkaster, sett YouTube-videoer og selvfølgelig hørt masse på Big Black og Shellac. Helt siden Shellac i mars annonserte at de skulle komme med nytt album 17. mai, har jeg gått med en sitrende glede og forventning i kroppen, det var tross alt ti år siden forrige album, «Dude Incredible», og tiden var overmoden for noe nytt stoff. Og la meg bare med en gang si at «To All Trains» skuffer ikke, selvsagt gjør det ikke det. Er du først blitt fan av Shellac vet du omtrent hva som kommer, Albinis sylskarpe gitarriff, Bob Westons rullende bassganger og Todd Trainers hamrende tromming er på plass, og tekstene er som alltid noe for seg selv: «I’m through with music from dudes/What you do isn’t brave/All I care about is chick new wave». Herlig! Vi får dessverre aldri se Shellac spille konsert igjen, men så lenge jeg kan spille dem høyt på anlegget mitt er jeg en lykkelig mann. RIP Steve Albini.

Sjekk også:

Shellac – smått geniale i sin enkelthet. Shellac – «Steady As She Goes» (Ferske spor uke 25/2019). Musikk og internett – Himmel eller helvete? (Steve Albini). Shellac – «Dude Incredible» (2014) (Dyr på platecoveret). Shellac – «Dude Incredible» (Deichman: Årets album 2014, Stian Bjørnsson Hope).

Big Black – «Songs About Fucking»: Steve Albinis gamle bedrifter. Se flere linker under saken.

 

Kaia Nielsen Kjøs

Ragnhild og  – «To Renovate a House»

Også veldig bra live!

 

Mia Berg – «Winners

En veldig fin EP fra Mia Berg.

Sjekk også:

Mia Berg – «Summer» (Ferske spor uke 15/2024).

 

Siv Jakobsen – «Bats in the Attic»

Bandcamp.

Sjekk også:

Siv Jakobsen – «Most of the Time» (Ferske spor uke 7/2023). Flere linker under denne låta.

 

Amanda Bergman – «Wild Geese, Wild Love»

Sjekk også:

Amanda Bergman – «Docks» (Deichman: Årets album 2016, Bent Inge Hvitstein). Amanda Bergman – «Docks» (Musikalske sidespor – uke 49/2016). Øya 2016 – Amanda Bergman.

‘Amanda har jag varit fan av sedan myspace! Minns nån myspace? Jösses så bra hon sjunger, en fantastisk röst’, sier Mattias Hellberg, fra intervjuet: Hederos & Hellberg: Følsom rock. ‘Allt Amanda gör är grymt och hon har verkligen unik röst’, fra intervjuet: Chivvy: Drømmende indierock fra Göteborg.

 

Zeljko Cirikovacki

Garth Erasmus – «Evidence of Things Unseen»

Joseph Shabason, Ben Gunning -«Barbeau Peak»

FourColor – «Blur»

Leonidas & Hobbes – «Space Raga»

Guests – «(something romantics)»

 

Tor Åge Naper

English Teacher –  «Broken Biscuits»

Fra albumet «This Could Be Texas».

Sjekk også:

English Teacher – «Albert Road» (Ferske spor uke 9/20249.

 

Roberto Joly

Dina Ögon – «Milton»

Sjekk også:

‘Dina Ögon fremstår fremdeles for meg som nye Bo Kaspers Orkestra, og samlet overraskende mye folk’, fra Øyafestivalen 2023: Skandinavisk rock i revy: The Soundtrack of Our Lives. Dina Ögon – «Undantag»  (Ferske spor uke 45/2021).

 

Brage Tuflåt Bjerke

Nothing Personal – «i’ve been meaning to stay»

Sjekk også:

Nothing Personal – «100 baby» (Ferske spor uke 15/2024).

 

Jan-Olav Glette

Big Black – «Kerosene»
Shellac – «Prayer to God»
Rapeman – «Budd» (er ikke på Spotify, men klikk på låttittelen for å lytte)

Like før vi skulle se D-beat kongene Discharge (se Per-Otto Oppi Christiansen sine flotte bilder, red.anm.) på John Dee 8. mai fikk vi beskjed om at musiker og tekniker Steve Albini var funnet død i sitt studio med hjerteslag i en alder av bare 61 år – like før Shellac skulle slippe nytt album 17. mai, begi seg ut på turné og den vanlige svingen innom Primavera Sound i Barcelona. Sjokkert og vantro slet vi med å ta innover oss budskapet. Hvil i fred og kraft!

 

Shellac – «I Don’t Fear Hell»

Sistesporet på det siste albumet til bandet gitt ut posthumt ti dager etter at Steve Albini gikk bort er sterk vare.

Something something something when this is over
I’ll leap in my grave like the arms of a lover and go

If there’s a heaven, I hope they’re having fun
Cause if there’s a hell, I’m gonna know everyone

 

Spacemen 3 – «Walking with Jesus» ,»Hey Man» og «Lord Can You Hear Me»

Emil Nikolaisen fortsetter å hente personlige favoritter og gamle indiehelter til Moss og Lyse Netter 6.-9.juni. I år kan man blant annet oppleve Sonic Boom i Møllebyen. Versjonene vi liker best av «Hey Man» og «Lord Can You Hear Me» er ikke på Spotify, men klikk på låttitlene for å lytte. Intervju med Marius Lien om blant annet Lyse Netter kommer.

Sjekk også:

Sonic Boom – Just Imagine (Ferske spor uke 23/2020). Sjekk relaterte saker og linker under Konsertanmeldelse: Nydelig Spiritualized på Vulkan Arena.

 

The Make-Up  – «I am Pentagon»
The Nation of Ulysses – «Spectra Sonic Sound»
Chain & the Gang «Certain Kinds of Trash» (Video)

På Lyse Netter kan dere også oppleve Ian Svenonius med sitt prosjekt «Escapism».

 

Felt – «Rain of Crystal Spires»

Vi tok med tre låter av Felt sist (sjekk link under). Her er en til fra det kanskje beste albumet, «Forever Breathes the Lonely Word». (Mozart Estate, Lawrence from Felt, opptrer altså på Lyse Netter lørdag 8. juni, red.anm.).

Sjekk også:

Felt – «The World Is as Soft as Lace», «Primitive Painters» og «Ballad of the Band» (Ferske spor uke 15/2024). Flere linker under disse låtene.

 

Jessica Pratt – «By Hook or by Crook»

Jessica Pratt har levert et utenomjordisk vakkert album med «Here in the Pitch». Vi kunne plukket hvilken som helst av de tre singlene til spillelisten. Siden en kollega (Ådne, red.anm.) allerede har plukket ut «The Last Year», og jeg nevnte de andre sist, tar vi i stedet et stykke bossa nova og solskinnspop.

 

Broadcast – «Follow the Light» og «Colour in the Numbers»

Den nylig utkomne samlingen «Spell Blanket – Collected Demos 2006-2009» samler uutgitte demoinnspillinger med avdøde Trish Keenan og maken James Cargill. Det er ulidelig vakkert, og minner oss om hva vi gikk glipp av da svineinfluensan tok henne.

Sjekk også:

Broadcast –  «Follow the Light» (Ferske spor uke 15/2024). Flere linker under denne låta. Broadcasts «America’s Boy» er en av låtene som har inspirert The High Water Marks, fra intervjuet: The High Water Marks: Leken kraft-indie.

 

Magic Fig – «PS1»

Apropos Broadcast. Dette sideprosjektet til folk fra The Umbrellas og Almond Joy må være en slags musikalske arvtagere. Psykedelisk drømmepop med moog og fine hooks som både får en til å tenke på The United States of America, The Free Design og Soft Machine.

 

The Hives – «Come On!»

Fagerstas fineste har reutgitt albumet «Lex Hives» i en spesiell økologivennlig utgave i samarbeid med Rude Cares for å skape oppmerksomhet og bevissthet rundt hvordan klimaspørsmål og miljøspørsmål påvirker musikkliv og -bransje. «Be the Change» heter kampanjen. Det er dessuten en påminnelse om hvor bra bandets låter har tålt tidens tann.

Sjekk også:

Konsertanmeldelse: Gøy med The Hives. Flere linker og relaterte saker under konsertanmeldelsen.

 

The Yum Yums – «Candy» og «Got Me Good»

Mer frisk og energisk musikk fra Morten Henriksen og hans gjeng, Gunnar Brøntveit, Martin Holstad og Håvard Lunøe-Haugland. I sommer kan du oppleve dem live på en scene: 21. juni Verket Scene i Moss, 28. juni Kulturhuset i Halden og 29. juni Revolver i Oslo. («Got Me Good» var med i forrige Ferske spor, og er allerede lagt inn på spillelista, red.anm.). Bandcamp.

 

Vestindien – «Etter Ilden»

Bergenserne i Vestindien har laget et inntagende, stemningsfullt andrealbum, «Verdande». Noe av det kjølige gufset fra black metal har fått selskap av mer post-punk-aktige toner. Vi liker det veldig godt. Bandcamp.

Sjekk også:

Vestindien – «Null» (Deichman: Årets album 2021, Jan-Olav Glette). Vestindien: Atmosfærisk post-punk metall. Vestindien – «Meldrøye» (Ferske spor uke 8/2021).

 

It’s for us – «Sandy Beaches»

Skimrende gitarer og eterisk vokal har alltid stått vårt hjerte nært. Video. Bandcamp.

 

The Lemon Twigs – «My Golden Years»

Sommeren og de varme temperaturene har meldt sin ankomst. Da passer det bra med popharmonier i rak linje fra The Beatles, The Beach Boys og Todd Rundgren. Video.

Sjekk også:

The Lemon Twigs – «The One» (Deichman: Årets album 2020, Jan-Olav Glette). The Lemon Twigs – «As Long As We’re Together» (Deichman: Årets album 2016, Bent Inge Hvitstein). The Lemon Twigs – «These Words» og «As Long As We’re Together» (Musikalske sidespor. Deluxe edition med gjestetips – uke 33/2016).

 

The Rambelins – «I am Great»

En påminnelse om at liknende pop har kommet fra Kyrre Fritzner og Co.

Sjekk også:

Haakon Ellingsen – «Sorry» og «Happy to Do It with You» (Ferske spor uke 23/2021).

 

Pogo Pops – «Crash»

Det får oss også til å hente frem igjen Frank Hammersland og Pogo Pops. Video. Bandcamp.

Sjekk også:

Pogo Pops – «Crash» (Sommerspor).

Pogo Pops – «Maybe It Was Just a Dreamt» og «Daylight» (Deichman: Årets album 2022, Victor Josefsen, Stian Bjørnsson Hope). Pogo Pops – «Maybe It Was Just a Dream» (Ferske spor uke 23/2022). Flere linker under denne låta. Mer Pogo Pops.

 

Ledfoot – «Thunder and Rain»

Nye varme, fine gotiske bluessanger – fra den tidligere The Havalinas-vokalisten – som også gir gjenklang av Johnny Cash. Her med band i ryggen på det nye albumet «Outsiders». Bandcamp.

Sjekk også:

Glødende Ronnie Le Tekrø i samarbeid med Ledfoot. Flere linker og relaterte saker under intervjuet.

 

Frøkedal & Familien – «STAY»

Anne Lise Frøkedal og musikerne i familien gir seg folkemusikken i vold på det kommende albumet. I møtet mellom minimalistisk pop og folkemusikk vokser uttrykket. Med grandiose arrangement utbasunerer de hverdagen og livet her og nå til en fest på tittelkuttet. Bandcamp.

Sjekk også:

Frøkedal & Familien: Om tilhørighet i folk og folkemusikk.  Frøkedal – «Believe» og «Treehouse» og «David» (Norske spor 2022). Flere linker under denne låta.

 

Full Earth – «Echo Tear» og «Full Earth pt II: Disintegration»

Den ville loopede synthen fanger! Vi koser oss også med minimalistisk eksperimentell dynamisk rock som tar utgangspunkt i Terry Riley og ender med full stoner-trøkk. Intervju kommer. Bandcamp.

 

Seigmen – «Blasfem» og «Berlin»

Tønsbergs tyngste og mest mytiske bidrag til den norske rocken returnerer med bravur. «Blasfem» er dynamisk, episk, mørk og melankolsk i all sin langstrakte prakt. Jeg tar også med «Berlin» i en feiring av årene tilbrakt der.

Sjekk også:

Seigmen – «Elskhat» (Ferske spor uke 9/2024). Flere linker under denne låta.

 

Haust – «Back to Nothing»

Snerrende vokal og et infernalsk driv som får en til å tenke på Motörhead, Negative Approach og Taake kan ikke være feil. Bandcamp.

Sjekk også:

Haust – «I’m Not Here for You» (Ferske spor uke 15/2024). Flere linker under denne låta.

 

Negative Approach – «Nothing» og «Tied Down»

Siden hardcore legendene Negative Approach kom til Goldie i Oslo 22. mai henter vi frem to spor fra den grønne skiva.

Sjekk også:

Konsertanmeldelse: Negative Approach: Intens, aggressiv renselse.

 

Flukten – «Bjørni sover»

Hyllesten til Bjørn Marius Hegge er eventyrlysten, trolsk og vakker. Bandcamp.

Sjekk også:

Flukten – «Velkommen håp» (Deichman: Årets album 2021, Jan-Olav Glette). Mer Flukten.

 

Splashgirl og Robert Aki Aubrey Lowe – «Taphead»

Mye å glede seg over i det finstemte møtet mellom de norske jazzerne og 90 Day Men-vokalisten. Bandcamp.

 

90 Day Men – «Last Night, a DJ Saved My Life»

Mens minner om en fabelaktig konsert på Café Mono i 2003 kom tilbake måtte vi hente frem «To Everybody»-albumet – og ergre oss over at ingen lokale butikker har tatt inn 90 Day Men-boksen «We Blame Chicago» fra Numero Group eller gjort den tilgjengelig for bestilling.

 

Stian Westerhus & Maja Ratkje – «The Gravedigger»

Et stykke Shakespeare, en blanding av folk og avant-gardisk musikk med sublime kvaliteter og suggererende effekt. Det starter med skrapende metallyder, og er så innom alt fra snakkesang til opera. Vi lar oss villig lokke inn i det gåtefulle og egensindige. Bandcamp.

Sjekk også:

Only Connect festivalen – bestillingsverk av Stian Westerhus. Det musikalske høydepunktet denne kvelden er etter min mening når Stian Westerhus fremfører to sanger fra Endresens album «Undertow» (Møtepunkt i Sør). Stian Westerhus – «Amputation» (Deichman: Årets album 2016, Brage Tuflåt Bjerke). Mer Stian Westerhus.

Lysende tekster i mørke tider (inkludert Maja Ratkje). Per Ole Hagen og Arvid Skancke-Knutsen om musikalsk oppvåkning etter pandemien (inkludert Maja Ratkje). Etter en stemningsfull konsert med Maja Ratkje og Katarina Barruk (Møtepunkt i Sør). Maja S.K. Ratkje – «Sayago – en sådan glidende lyd» (Ferske spor uke 15/2019). Maja Solveig Kjelstrup Ratkje – «Sult» (Deichman: Årets album 2019, Stian Bjørnsson Hope). Mer Maja Ratkje.

 

Fägring – «Förra sommaren»

Nytt Göteborg-band som har albumdebutert med «Obalans». Det er vanskelig å stå i mot det storslagne, dystre og enkle poputtrykket. Andre låter er mer oppstemte, direkte og fengende.

 

Tindersticks – «New World»

Første appetittsvekker fra det kommende albumet «Soft Tissue» fra Sherwoodskogens musikalske voktere. Skiven slippes 13. september. 10. oktober ser du dem på Sentrum Scene i Oslo. Video.

Sjekk også:

Tindersticks – «Tiny Tears» (Ferske spor uke 9/2024). Flere linker under denne låta.

 

Redd Kross – «Candy Coloured Catastrophe» og «Born Innocent»

Få lager bedre popmelodier enn brødrene Jeff og Steve McDonald.  Et nytt selvtitulert dobbeltalbum er på vei. Vi plukker opp singelen og minner om en eldre slager. Video («Candy Coloured Catastrophe»). Redd Kross er aktuelle med ny dokumentar som f.eks. vises på Way Out West.

 

Beachwood Sparks – «Falling Forever»

En bekreftelse på at det er verdt å se frem til nytt album fra Brent Rademaker, Farmer Dave Scher og Co.

Sjekk også:

Beachwood Sparks – «Torn In Two» (Ferske spor uke 15/2024). Flere linker under denne låta.

 

BIG SPECIAL – «DUST OFF / START AGAIN» og  «BLACK DOG / WHITE HORSE»

Ja takk til britisk skitten realisme! Video («DUST OFF / START AGAIN»). Video («BLACK DOG / WHITE HORSE»).

 

Fontaines D.C. – «Starbuster»

Panikkanfall på St. Pancras stasjon i London. Det blir vel ikke mer tragisk og sosialrealistisk enn det?

Sjekk også:

Fontaines D.C. – «Roman Holiday» (Ferske spor uke 17/2022). Flere linker under denne låta.

 

Cindy Lee – «I Don’t Want to Fall in Love Again»  og  «All I Want Is You»

Vi har også falt for musikken den binære frontfiguren fra «Women» gjør som Cindy Lee. Kan knapt vente på at skiven «Diamond Jubilee» manifesterer seg i fysisk format. «I Don’t Want to Fall in Love Again» (video) og «All I Want Is You» (stillvideo) er ikke på Spotify, men sjekk videoene.

 

Dehd – «Dog Days»

Et boblende stykke indie fra tredjealbumet «Poetry» til Chicago-trioen. Det handler om å være modig, ta sjansen, tåle å bli avvist og gjøre feil, men fortsette å søke og satse på kjærligheten. Video.

Sjekk også:

Dehd – «Bad Love» (Deichman: Årets album 2022, Jan-Olav Glette).

 

Camera Obscura – «Sugar Almond»

De skotske indiepopperne er tilbake ni år etter at deres keyboardist Carey Lander døde – nå erstattet av Donna Maciocia – og elleve år etter forrige album, «Desire Lines». Denne hyllesten til Lander er et høydepunkt på «Look to the East, Look to the West». Tracyanne Campbells såre, vakre, hjerteskjærende vokal og en pianoballade er verdt noen runder.

Sjekk også:

Camera Obscura – «The Blizzard» (Musikalske julespor 2021). Camera Obscura «Let’s Get Out of This Country» er en av låtene som har inspirert The High Water Marks, fra The High Water Marks: Leken kraft-indie. Plateanmeldelse: Camera Obscura – «Desire Lines».

 

Benjamin Finger – «Closer»

Hovedkomposisjonen og innledningen på hans nye album «Beyond» er hinsides gripende og nær. Et stykke melankolsk dronearbeid som i all sin ambiente kraft trenger gjennom og krever plass i forgrunnen. Video. Bandcamp.

Sjekk også:

Benjamin Finger – «Moonway Exit» (Ferske spor uke 28/2021). Flere linker under denne låta.

 

MC5 – «The American Ruse»

Det tynnes i rekken av gamle rockehelter! Nå har også den siste gjenlevende fra MC5 gått ut av vår tid med dødsfallet til Dennis «Machines Gunn» Thompson (Tomics) 8. mai.

Sjekk også:

MC5 – «Kick Out the Jams» (Ferske spor uke 6/2019). MC5 er ofte nevnt både av oss og de vi har intervjuet, se her.

 

Cassandra Jenkins – «Delphinium Blue»

Et eller annet med følelsen og stemningen på denne nye låten av norgesvennen Jenkins får meg til å assosiere til Cocteau Twins. Video.

Sjekk også:

Cassandra Jenkins – «An Overview On Phenomenal Nature» (Deichman: Årets album 2021, David Jønsson). Cassandra Jenkins – «Hard Drive» (Ferske spor uke 48/2021). Flere linker under denne låta.

 

Beth Gibbons  – «Lost Changes»

Et kjært gjenhør med en av de mest egensindige stemmene i 1990-tallets Trip hop. Video.

Sjekk også:

«Hunter»- Portishead (‘et magisk lydunivers som går fra å være veldig jordnært og minimalistisk til space-a og elektronisk. Trip hop for life!). Fra: Intervju: Lupa: Natur og følelser. Portishead – «Dummy» (5 plater som har inspirert Monalia). Portishead – «Dummy» (5 plater som har inspirert Louien). Eirik Asker Pettersen: «We Carry On» av Portishead var den første låten han hørte, og den føltes nesten som en slags oppsummering av mye musikk han har likt fra før. Litt som en slags «best of» de tingene som har inspirert han de siste årene. Fra: Closing Eyes – Tune inn, fade ut, repeter.

 

Flesh of Morning – «Dream Lover»

Oppdaget denne nylig. Herlig rekonstruksjon av et gammelt doo woop-nummer til pulserende dark wave fra denne duoen fra Austin, Texas. Navngitt etter Stan Brakhages film. (Låta er ikke på Spotify, men sjekk videoen, red.anm.).

 

Blonde Redhead – «Kiss Her Kiss Her»

Vårt favoritt italienske-japanske New York-band sitt album fra 2023 er deres beste på en god stund og fortsetter å fascinere slik også teksten her gjør med sitt noe ambivalente budskap. 12.august ser du dem live på Rockefeller sammen med en annen gammel favoritt i form av Sleater-Kinney.

Sjekk også:

Blonde Redhead – «Sit Down for Dinner» (Deichman: Årets album 2023, Jan-Olav Glette). Blonde Redhead – «Melody of Certain Damaged Lemons» er en av platene som har inspirert Magnus Nielsen i Insomniac Bears, fra 5 plater som har inspirert Insomniac Bears. Blonde Redhead – «Melody of Certain Damaged Lemons» er også en platene som har inspirert Thomas Bratlie Haugland (Rumble in Rhodos, Insomniac Bears m.m.), fra Thomas Bratlie Haugland – 5 om bøker og musikk.

 

The The – «Cognitive Dissident»

Matt Johnson er tilbake for fullt. Ikke bare kommer The The til Norge for første gang på 35 år, til Sentrum Scene, 11. september. De slipper sogar nytt album, «Ensoulment», uken før. Alle gamle 80s pophjerter gleder seg. Den første singelen er av godt gammelt merke og besitter karakteristisk umiddelbarhet med kul gitar, pulserende bass og potent tekst.

Sjekk også:

The The – «Sentimental Journey» (Ferske spor uke 4/2021).

 

DIIV – «In Amber»

Zachary Cole Smith er ute av rehab igjen og observerer verden med bedrøvede, slitne øyne på skiven «Frog in Boiling Water». Det er behagelig å lytte til den bedagelige, slepende melankolske atmosfæren i indierocken til amerikanerne. Jo flere ganger vi spinner LP-en, jo bedre sitter den, tross at debuten «Oshin» nok fortsatt vil være den foretrukne DIIV-medisinen.

 

King Hannah – «New York Let’s Do Nothing» og «Big Swimmer»

Da er endelig det andre albumet til Hannah Merrick og Craig Whittle her. Er du veldig rask og kjøper skiven «Big Swimmer» får du med en sjutommersingel med en cover av Madonnas «Like a Prayer». Hyllesten til New York har mer til felles med Dry Cleaning med sin snakkesang og Sonic Youth-aktige gitar. Tittelkuttet viser hvilken fabelaktig stemme Merrick besitter i en doven, sødmefylt låt. Klikk på låttitlene for å se videoene.

Sjekk også:

King Hannah – «Big Big Baby» (Ferske spor uke 9/2022). King Hannah – Créme Brûlée (Ferske spor uke 3/2021)

 

Gift – «Wish Me Away»

Man kan høre referenser til både Ride og Stereolab i denne låten om å innfinne seg med at ting forsvinner for en, og da ønske alt bort, deriblant optimisme. Likevel er det rimelig, hektende og inspirerende lytting. Det New York-baserte bandet, med røtter i Brasil, Salt Lake City, Boston og San Francisco, gjør skimrende, psykedelisk indie med elementer av krautrock og post-punk. Nå har de signert med Captured Tracks og annonsert det kommende andrealbumet «Illuminator» 23. august. Video.

 

Rain Parade – «You Are My Friend» og «This Can’t Be Today»

1980-talls gitarrockband med forkjærlighet for The Byrds, Love og psykedelisk 1960-talls pop var en viktig del av min formative barndom og tenår, og fikk meg sågar til å bestille meg min egen Paisley-skjorte på postordre fra en svensk butikk som annonserte i Beat, og rotet den frem fra sitt nedpakkede lager. Lyden av The Dream Syndicate, The Three O’Clock, True West, Green on Red, The Long Ryders med flere fylte platespilleren innkjøpt for konfirmasjonspengene. Når da et av de sentrale Paisley Underground-bandene tar turen til Norge, Oslo og Blå 6. juni (support Bikelane, red.anm.) måtte jeg plukke frem igjen debutalbumet «Emergencey Third Rail Power Trip» og den påfølgende mini-LP-en «Explosions in the Glass Palace».

Sjekk også:

‘Jeg så the Rain Parade i 1985 i New York City og fikk lyst til å flytte til Los Angeles etter å ha hørt «Explosions in the Glass Palace»», forteller Brent Rademaker, fra Beachwood Sparks-intervju. ‘Jeg digget band som Rain Parade, Dream Syndicate og Green on Red. Spesielt Rain Parades «Emergency Third Rail Power Trip» gjorde sterkt inntrykk, forteller Øyvind Holm, fra intervjuet: Feinschmecker-pop med beatleske undertoner.

Fir – «Summer Wasn’t There» (inkl. Matt Piucci fra Rain Parade) –  (Ferske spor uke 18/2020).

The Dream Syndicate – «The Days of Wine and Roses. The Dream Syndicate – «Merrittville» (Sommerspor).

Children of Nuggets: Original Artyfacts from the Second Psychedelic Era, 1976–1995.

Du finner flere saker i Deichman musikk relatert til Paisley Underground-bandene over, bare søk.

 

 

Her kan du søke etter og låne musikk, bøker, tegneserier og noter i Deichmans katalog

 

Sjekk også:

Tidligere utgaver av Ferske spor

ps Under relaterte saker har vi bare tatt med noen av de siste utgavene av Ferske spor, så klikk på lenken over eller «Spillelister» øverst for å sjekke alle.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 72 andre abonnenter