Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Victor Josefsen Intervjuer 11. juni 2024

The Yum Yums med melodien i sentrum

– En god melodi er alt! En melodi er det som gjør at en låt fester seg til hjernen! Kombinert med et tøft riff, blir låten enda bedre! Dette melder låtskriver, gitarist og vokalist Morten Henriksen i The Yum Yums, som er aktuelle med LP-en»Poppin’ Up Again» på Screaming Apple Records og 7″ vinylen ‘Vitamin U’ på Party Sprenger Record.

Tekst: Jan-Olav Glette / Foto: Pressebilde

Overskuddet er påtagelig tilstedeværende på den ferske skiven «Poppin’ Up Again» med Moss’ powerpop-stoltheter The Yum Yums. Ikke bare låter det friskt og fengende, variasjonen mellom enkeltlåtene gjør dette til morsom lytting. Så da er det på høy tid med nytt intervju med powerpop-pope Morten Henriksen og hans undersåtter: Gunnar Brøntveit, Håvard Lunøe Haugland og Martin Holstad.

Kan dere først fortelle om bakgrunnen for valg av albumtittelen «Poppin’ Up Again» og hva dere vil formidle med den?

Jeg ville rett og slett ha en tittel som henviste til vårt forrige album «For Those About to Pop», altså jeg ville ha en tittel med ordet «Pop» i seg. M.a.o. fortsette vår hyllest til Pop!

Hva med vitaminer i ulike former?

Jeg har aldri vært spesielt flink til å ta vitaminer, men jeg tipper at noen av de andre er det. Åpningssporet på vårt nye album, og vår nye 7″ single, som du antagelig refererer til, nemlig ‘Vitamin U’, handler å være forelsket, noe som kan virke svært oppkvikkende!

Det 11 forskjellige farger på 7″ vinylen ‘Vitamin U’.

Si litt om forholdet til høy energi og høy lyd.

Det liker vi! Ja takk, begge deler!

Hvor viktig er det å ha en god melodi i bunnen?

En god melodi er alt! En melodi er det som gjør at en låt fester seg til hjernen! Kombinert med et tøft riff, blir låten enda bedre!

Hvor henter du inspirasjon til tekstene og når dukker de opp i prosessen?

Tekstene kommer som regel sist, om jeg ikke har kommet på en sveisen tittel, som også fungerer som refreng. Tekstene er viktige, men melodien først!

Dere har byttet to bandmedlemmer siden forrige album «For Those About to Pop!». Hva har det hatt å si for bandets uttrykk?

Egentlig ikke så mye, annet enn at det innimellom er godt med litt friskt blod, og ny entusiasme. The Yum Yums har en formel, som er veldig «opplest og vedtatt»! 3 grep, og noe som rimer på ordet Baby! Når det er sagt, er det gøy å kunne krydre med noen fremmede influenser, men det er høyenergisk pop, som er The Yum Yums!

The Yum Yums. Foto: Pressebilde

Håvard og Martin, hvordan har det vært å bli med i The Yum Yums? Hva var det som gjorde at dere hadde lyst til å bli med? Hva skiller The Yum Yums fra andre band og prosjekt dere har vært med på? Og hva kjennetegner Morten Henriksen som låtskriver?

Martin Hostad:

For ca. 20 år siden hørte jeg The Yum Yums for første gang. Etter dette har alltid The Yum Yums vært baseline på mye av musikken jeg selv har laget og hørt på. Når spørsmålet da kom om jeg kunne tenkte meg å prøvespille, var svaret veldig enkelt, JA!

Det som skiller The Yum Yums fra tidligere prosjekter, er først å fremst den latterlig gode låtskrivingen som Mr. Henriksen driver med. Selv om det ikke er så intrikat, så er det bare så genialt bra. Det som kanskje kan høres mindre bra ut, er ofte veldig bra når man får på alle lag med vokal, gitarer etc.

Håvard Lunøe Haugland:

Å bli med i Yum Yums var jo egentlig veldig enkelt. Jeg fikk en telefon om jeg kunne tenke meg å spille bass i bandet og jeg sa ja. Det hadde gått lang tid siden jeg hadde spilt i noe band. I 2018 orka jeg ikke mer gitar og la den på hylla. Året etter kjøpte jeg en banjo i ølrus på 17. mai og året etter ble det bass. Så jeg har gått fra 6 strenger til 5, for så å ende opp med 4. Jeg ringte Arne på VintageGitar og sa jeg trengte en bass. Han hadde akkurat fått inn en forsendelse med noen knallbra Fender P-basser. Så da var det bare å stikke ned på sjappa hans og si: «En bass, Takk». «Værsågod og takk for handelen.» Enkelt og greit.

Som med basshistorien og ansettelsen i bandet så gjenspeiler mye av det enkle Yum Yums. Det er Morten som skriver låtene og han har en uovertruffen evne til å la ukompliserte akkordrekkefølger ende opp i noen geniale, fengende låter. Ikke noe surr og bisarre melodier og taktskifter. Bare nydelig arrangerte fengende poplåter spilt av folk for folk. Jeg hadde jo såklart visst om bandet og var fan fra før av. «Whatever Rhymes with Baby» hadde jeg slitt ut etter utallige avspillinger på Revolver hvor jeg skjenket øl i noen år. Så det var et utrolig morsomt og passende band for meg å komme inn i.

The Yum Yums. Foto: Pressebilde

Selv om The Yum Yums-fans stort sett får hva de venter, så er det også litt bredere musikalsk spekter denne gangen med en nesten-ballade og referanser til country og rockabilly. 

Som tidligere nevnt, er det gøy å kunne krydre med noen fremmede influenser i låtene. Nesten-balladen «Candy» har jeg lånt litt fra tidlig 70-talls glam pop, som Wizzard, Mud og The Rubettes, som alle har sine ballader med sine egne 50-talls referanser. «Candy» handler for øvrig rett og slett om at jeg stadig prøver å spise mindre sukker… med varierende hell… Låten «Whole Lotta Kissin'» har en liten tekstmessig touch av country i seg. «You Broke My Heart» etc… Det er imidlertid svært få rockabilly-influenser på albumet, men jeg kan tenke meg at du sikter til «Foxy», som er mer av en «rett fram, party, rock n roll låt».

Robbie Dixon har skrevet låten «Sweeter Than You». Robbie var med favorittbandet bandet The Queers til Norge, på en av deres siste turneer. Han kom bort og fortalte at han hadde skrevet en låt, som muligens kunne passe til The Yum Yums. DET hadde han helt rett i! En perfekt «slutt med dama»-låt!

Albumet er gitt ut på smått legendariske Screaming Apple Records. Fortell om forholdet til selskapet og valget å slippe der.

Screaming Apple har gitt ut LP-versjonen av alle våre album! Det ville føles rart å ikke gi ut albumet der. Plateselskapsjefen Ritchie har vært trofast fan, siden starten av The Yum Yums!

Det kommer også en CD-utgave på Rum Bar Records med ekstra låter. Fortell om disse tilleggs-låtene og om det amerikanske plateselskapet fra Boston, Massachusetts

Ja, vi begynte å samarbeide med Rum Bar på forrige album, og de viste seg å være veldig flinke til å spre låtene våre til en haug med likesinnede radioprogram og podcaster i USA, noe som ga oss masse ekstra oppmerksomhet!

Hvilke planer har bandet fremover?

Vel, med nytt album ute, blir det selvsagt å turnere masse, for å promotere. Vi gjorde en svært suksessfull 9-dagers Tysklands-turné, for et par uker siden, der det kom masse folk, som igjen kjøpte masse merch! Plater og T-skjorter! Etter at Martin trommis måtte gjennom en skulderoperasjon i mai, skal vi spille både i Sverige og i Norge, i juni, og framover! Om noen har lyst til å booke oss, er det bare å ta kontakt! Vi har mange ledige datoer i juni, juli og august!!

Hvor og når kan vi se dere live?

Fredag  14. juni – Klippan
Lørdag 15. juni – Medley, Malmö
Fredag 21 juni – Moss – Verket Scene
Fredag 28. juni- Halden – Kulturhuset Halden
Fredag 5. juli – Oslo/Revolver
Tirsdag 11. juli 11. – fredag 14. juli – Bergamo, Italia – Punk Rock Raduno

Kan dere til slutt velge fem låter hver som dere har lyttet mye til i perioden dere jobbet med albumet og si hva dere har likt ved dem?

Morten:

Dee Dee Ramone – Hop Around

En ordentlig tullelåt, med en, for meg, ukjent kvinnelig vokalist. Jeg oppdaget låten i år, så jeg tar den med, selv om den er noen år gammel! Jeg hører på den stadig vekk, for å få opp humøret, når jeg er lei alt annet!

 

Pale Lips – You’re A Doll

 

Et helt fabelaktig rampejente-band fra Montreal, Canada, med to fantastiske album bak seg, i samme gate som tidlig The Donnas og Nikki & The Corvettes!!! Wanna Be Bad og After Dark! Ikke én dårlig låt!!

 

The Dollyrots – Everything

Rett og slett en nydelig og super catchy låt!

 

 The Let’s Go’s – Kawa No Boots / Black Leather Boots

Hvem kan motstå 3 rockeglade og over-entusiastiske unge japanske piker, som åpner låta med et høyt og rungende LOCK AND LOLL! Bassisten er for øvrig datter’n til selveste Guitar Wolf!!! Er dessverre ute av bandet, allerede. Fra albumet Heibon Cherry!

 

Friends Of Cesar Romero – Shakin’

Et veldig ukjent band, med en killer låt, med teksten: «I’m late to class, cause you know I’ve been shaking’ that ass!!»

 

Martin:

The Menzingers – Good Things

 

 

Red City Radio – Two Notes Shy of an Octave

 

Spanish Love songs – Routine Pain

 

 

Alkaline Trio – This Could Be love

 


Off with their heads – Clear the air

 

Håvard:

Under innspillingen av skiva var det såklart skissene av låtene som dominerte det som ble hørt på. I tillegg til bakgrunnsmusikk på restauranten jeg og kona eier i Moss. I tillegg så kutter jeg plater med en fantastisk maskin, men det gjør at jeg må høre på musikken samtidig som jeg lager plata. Derfor blir lista ganske prega av det.

1. The Gratitudes – Extinction Bash (Wheres My Beer)

Burde nesten ikke trenge noe mere forklaring. Dønn fet rock, med Akke i spissen.

 

2. Du og Du – Strak Arm

Duo av Kjartan Kristiansen og Thomas Pettersen.

 

3. Bithammer! – Fucked Up and Stupid

Mannen bak UUUUUUTTALLIGE utgivelser som i sin tid var basert i Moss.

 

4. Uaar – Rotter og Lik

Brutalt og norskt!

 

5. The Fadeaways – Levitation (coverlåt, men gjort kokko bra)

Bandet er fra Japan og denne singelen ble gitt ut i forbindelse med at en bekjent fra Oslo skulle overraske bandet i Tokyo med han selv og singel.

 

Gunnar:

Hayeminol – Sunlight City

 

 

Teenage Fanclub – Star Sign

 

 

Kurt Baker – She Don’t Wanna Be Alone

 

Ramones – I Don’t Wanna Grow Up

 

Fountains Of Wayne – The Girl I Can’t Forget

Herlig bråk, med deilig driv, melodier og koringer er felles!

 

Sjekk også relaterte saker nederst, inkludert intervjuet The Yum Yums: – Ramones skrev bibelen og grunnloven!, klikk «Last inn mer» for å få med deg flere, og klikk «Last inn mer» flere ganger for å få med deg alle.

 

Sjekk også:

The Yums Yums – «Baby Oh Baby»,  «Sweeter Than You» og «Candy» (Ferske spor uke 22/2024). The Yum Yums – «Got Me Good» og «Baby Doll» (Ferske spor uke 15/2024).

 

The Yum Yums – «Baby Baby» (Ferske spor uke 35/2021). The Yum Yums – She’s Got Everything (Ferske spor uke 30/2020). The Yum Yums – For Those about to Pop! (Ferske spor uke 25/2020). The Yum Yums – First Move (Ferske spor uke 16/2020). The Yum Yums Girls – Girls Like That (Ferske spor uke 15/2019).

 

The Yum Yums Girls – Girls Like That (7″ singel).

 

The Yum Yums – «Here Comes Summer» (Sommerspor).

 

The Yum Yums – «A Little Bit of Everything» (Deichman: Årets album 2021, Jan-Olav Glette).

The Yum Yums – Shog Shog (Sugar Baby) (7″ singel).

 

The Yum Yums – « For Those About to Pop!» (Deichman: Årets album 2020, Jan-Olav Glette).

 

El Mapache – «Here Comes Summer» (El Mapache fra Fredrikstad har covret The Yum Yums’ briljante powerpop-perle «Here Comes Summer» fra gromplata «Blame it on the Boogie», utgitt på Big Dipper Records i 2002. Ferske spor uke 20/2020).

 

Utvalget er en blanding av veteraner og mer ferske tilskudd til scenen. Blant annet har dere med to av de virkelige veteranene i norsk garasjerock: Morten Henriksen og Arne Thelin fra klassiske The Cosmic Dropouts med flere. (Kari Westergaard: Fra kazoo og rytmeegg til Freeze!!! Fuzz!!!!!!!).

 

‘Om man skal nevne en person som har på en eller annen måte staket ut kursen er Morten Henriksen (The Yum Yums) den  personen som har bidratt mest i positiv retning for min del’. André Dahlmann fra intervjuet: The Dahlmanns samler hitene.

‘Att vi gjorde comeback beror helt på Morten Henriksen i Yum Yums. Han ringde och undrade om vi kunde sätta ihop bandet igen för att åka på turné med Yum Yums och Kurt Baker. Jag och Morten har hjälpt varandra sedan mitten av 90-talet och peppat varandra när det stått still. Jörgen Westman, fra intervjuet: Psychotic Youth: Vitale power pop veteraner.

‘The Yum Yums har akkurat sluppet kanskje sitt aller beste album og fått global oppmerksomhet på i presse og radio. Med Morten Henriksen i front, som også spilte i Siste Dagers Helvete. Torstein Eriksen fra intervjuet: Norsk Råkk: Balansekunstnere i punk, rock og ska.

 

The Yum Yums, Cosmic Dropouts m.m. (og her)

 

Her kan du søke etter og låne musikk, bøker, tegneserier og noter i Deichmans katalog

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 72 andre abonnenter