Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Victor Josefsen Anmeldelser 14. juni 2024

Videoepremiere: The Gratitudes – «Datin’ The Donnas»

The Gratitudes kommer med deres første fullengder, «Degenerates Are Back», fredag 04. oktober. Som en forsmak slipper de digitalsingelen «Datin’ The Donnas» i dag fredag 14. juni. Tidenes første The Donnas-video med tekst og musikk av The Gratitudes selv. All saligheten slippes på Westergaard Records. Videopremiere!

Tekst: Victor Josefsen / Foto: Stillbilde fra video, Pressebilde

I 2022 kjørte vi videopremiere på The Gratitudes sin fresk-røffe og catchy singel «Wake Me Up on the Underground», også sluppet på Westergaard Records.

I år byr vi på mer snadder, nemlig «Datin’ The Donnas» (se videoen lenger ned).

Stillbilde fra The Gratitudes’ video Datin’ The Donnas.

The Donnas markerte seg tidlig med sin Ramones-pønk, da de var tenåringer. Etter det holdt de mer eller mindre stilen, helt fra debutalbumet «American Teenage Rock ‘n’ Roll Machine» (1998), selv om de to siste albumene «Gold Metal» – markerte et vendepunkt for jentene i 2004 – og «Bitchin'» – med det famøse lærbukserumpecoveret  (2007) – var slappe saker: Au da. Her er det noen som har fått beskjed om å forandre seg: De solgte jo ikke 34.000.000.000 plater av albumet før «Gold Metal», så da må man gjøre noe drastisk.

Nesten alt som var kult med The Donnas var effektivt blitt fjernet. Borte er all den ungdommelige energien og det bra fra deres første plater. Tilbake sto utrolig kjedelig 80-talls heavy metal som managementet nok håpte kunne gjøre det bra på amerikanske FM-stasjoner. Vel, i rettferdighetens navn, det er en del kult på disse to albumene også, men på de tidligere utgivelsene deres er det derimot mye kult!

Da sang de fyrrige jentene om «40 Boys in 40 Nights» akkompagnert av hektende pønka pop, i motsetning til savn og lengsler på de to sistnevnte albumene. Det er ikke noe gærent med det så klart, men det passet bare ikke disse rockerne, og når de attpåtil pakket inn føleriene i seig åttitalssheavy låt det svakt.

The Gratitudes’ singel «Datin’ The Donnas» er en tribute til The Donnas, da det virkelig sprutet av dem. Her demonstrerte The Donnas en uavhengig punkånd, der medlemmene bevisst kontrollerte sine egne karrierer. Den smittende punkpop-energien er til stede i fullt monn, de hektende gitarene og vokalføringen full av innlevelse spriter det hele skikkelig opp, og låtene har skikkelige hooklines og melodilinjer.

Og helt siden debutplata i ’98 hostet de opp album med låter med samme instinkt og intensitet helt fram til 2004. I den perioden ga de ut hele 5 stort sett helstøpte album, ikke verst! Ikke minst karva The Donnas seg til en plass på toppen av hypemaskineriet: Hyppig livespilling, en stadig større fanbase, og flere av The Donnas-låtene er fortsatt liv laga etter at både flodbølga av hype hadde lagt seg og oppløsningen av bandet.

Noe den nye singelen til The Gratitudes viser! Alle ordene over om The Donnas beskriver like så godt The Gratitudes’ singel. At de virkelig kan lage låter har de jo bevist med alt de har utgitt så langt, f.eks. med låta «Extinction Bash (where’s the bear?)».

EP’en fikk smake sukker-pisken av flere. Jeg kåret den som en av fjorårets beste EP’er. Britiske originalrock.net skriver: «It has the hallmarks of an absolute Pop/Punk classic landing somewhere between Hey! Hello!, Hole and Cheap Trick, and I can’t stop hitting repeat». Og  Håvard Lunøe Haugland i The Yum Yum sier: ‘Burde nesten ikke trenge noe mere forklaring. Dønn fet rock, med Akke i spissen’.

En utrolig bra låt fra EP’en «Beans». Vokalen, drivet, alt. Det samme med The Gratitudes’ nye singel «Datin’ The Donnas». Og i likhet med «Wake Me Up on the Underground» oser «Datin’ The Donnas» av attitude og edge, og er hektende, melodiøs og tøff, alt på en gang, altså.

«Datin’ The Donnas» er  altså en hyllest til The Donnas – for å gjenta; et av de virkelig coole banda på 90-tallet – og en feiring av Atle «Akke» Egil Knoff Glomstad den gang skrullete fantasier om å date alle fire i bandet, gjerne på en gang.

Så ta deg en softis m/strø og nyt den kommende sommerrock-hit’en her.

«Datin’ The Donnas» ble spilt inn hos Anders Møller i Subsonic Society, og bandet er som alltid ingen ringere enn vokalist Ingvild Hammer – hun gjør igjen en strålende jobb – på tivoli med gode kompiser fra The Good The Bad And The Zugly, Kosmik Boogie Tribe og Cockroach Clan.

Vi repeterer oss på repeat vi også samme med Akke: Vanskeligstilt rock til folket!

 

Sjekk også:

The Gratitudes – «Extinction Bash (where’s the bear?)» (Deichman: Årets album 2023, Victor Josefsen). The Gratitudes – «Wake Me Up on the Underground» (Deichman: Årets album 2022, Victor Josefsen).

The Gratitudes – «Extinction Bash (where’s the bear?)»  (Ferske spor uke 48/2023). The Gratitudes – «Wake Me Up on the Underground» og «My Toto Rosanna» (Ferske spor uke 39/2022). The Gratitudes – «My Toto Rosanna» (Ferske spor uke 21/2022). The Gratitudes – «Wake Me Up on the Underground» (Ferske spor uke 17/2022).

 

Sjekk også relaterte saker under.

 

Her kan du søke etter og låne musikk, bøker, tegneserier og noter i Deichmans katalog

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 72 andre abonnenter