Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Ingela Nøding Kommentarer 15. september 2013

Oslo Bokfestival: Roy Jacobsen på scenen

Hver bokhøst har sin superstjerne, og i år er det Roy Jacobsen som kaster mest glans.

Tekst: Marie Hustad Jørgensen.

”Drivhuset” Hovedscenen er fylt til randen av spente publikummere, for mange er dette tydeligvis dagens høydepunkt. Samtaleleder Alf van der Hagen introduserer forfatteren fra bydel Bjerke i Groruddalen, og salen bryter ut i en spontan applaus.

Oppvekst i vill natur

Roy Jacobsen retter litt på dressjakken og starter ballet med å fortelle om sine 10 år langt ut i havgapet på Helgelandskysten, hans opplevelser som fisker på det legendariske lofotfiske og den ville naturen som ikke alltid var så barmhjertig for de som bodde på øyene. Moren til Jacobsen er nemlig fra nord, og som en del av forfatterens eksistensielle oppgjør i 20-årene, dro han fra barndomshjemmet på Oslos østkant og opp til bestefaren i nord. Samfunnet og relasjonene som møtte Jacobsen der oppe satte varige inntrykk, og er utgangspunktet for høstens store publikumssuksess De usynlige.

– Livet er et annet sted. Roy Jacobsen om da han avbrøt studiene og dro mot nord.

Vil hedre vanlige folk

I boken møter vi Ingrid som vokser opp på den forblåste øya Bjarrøy like etter forrige århundreskifte på Helgelandskysten. Hun vokser opp som eneste barn med en driftig far, kjærlig mor, farfar og tante. For Ingrid er Bjarrøy vill, isolert men også urokkelig og evig. Jacobsen er også fascinert av det Ingrid må lære seg som vi ikke lenger kan, den utdøende kunnskapen som ikke lenger er etterspurt i våre dager. Han forteller videre at han er opptatt av å behandle historien med respekt og hedre dem som ikke fikk plass i de ”offisielle” historieverkene, akkurat sånn som Ingrid og hennes familie.

Jacobsen_DeUsynlige (2)Fattig rikdom

Kystfolket er ofte glemt i historien, og for Jacobsen er det viktig å få frem rikdommene Norge alltid har hatt langs kysten, i kontrast med den fattigdommen kystfolket opplevde. Kontraster er viktig for Roy Jacobsen, og langs kysten var kontrasten stor til livet i innlandet. Alf van der Hagen trekker frem et fint sitat fra Seierherrene; ”Fattigdommen er som et viskelær” og tankene går til alle de gamle sliterne som historien har glemt.

Avslørt?

De 25 minuttene med Roy Jacobsen og Alf van der Hagen går fort, men før vi skal løpe videre til neste post på bokfestivalens hektiske program, får van der Hagen sneket inn spørsmålet alle vil ha svar på; kommer det et bind 2? Jacobsen retter litt på dressjakken sin igjen, smiler forsiktig og ser utover mengden før han svarer hemmelighetsfullt at ”njaaaaajooooo, man skal ikke se bort i fra det, men foreløpig står det ikke bind 1 på bokomslaget til De usynlige”.

 

 

 

 

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.