Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Ingela Nøding Anbefalinger 14. oktober 2014

Litterær lappskaus

Nylig fant vi disse to «lappeteppene» i innleveringshylla. Vi har satt av et par arbeidsuker for å fjerne lappene og håper å bli ferdige til advent.

Rundtom i Norges land sitter mang en videregående-elev fordypet i Skram, Hosseini og Nesbø. Fristen for å ferdigstille fordypningsoppgaven i norsk nærmer seg. Det synes på Deichmans innleverte bøker.

Sitater og litterære virkemidler

Kanskje er du selv en av dem som har gått til storinnkjøp på Tanum, Ark og Nordli for å skaffe merkelapper til alle sidene med viktige sitater, prolepse-eksempler og symbolbruk. Det er nesten med glede vi får tilbake bøkene fra deg og ser hvor iherdig du har gått frem for å analysere kjente og ukjente verk (på bildet: de åpenbare klassikerne Forrådt og Jenny av Skram og Undset). Men bare nesten. Det tar en stund for oss å fjerne dem, hvis alle studenter og elever som bedriver litterær analyse glemmer å fjerne sine fargerike markeringslapper før innlevering.

Vinn-vinn

Men! Hvis du lover å fjerne lappene dine før du leverer bøkene, kan vi tilby følgende:

  1. Gratis påmeldings-veiledning i fordypningsoppgaven her på Hovedbiblioteket. 30 minutter bare til deg med en av våre kursholdere i fordypningsoppgaven. Hver tirsdag og onsdag ettermiddag i november. (Legg musepekeren over ordet «Gratis» og klikk på lenken for mer info.)
  2. Hete tips her og nå, for deg som lurer på hvordan du bør gå fram i arbeidet (hvis du har valgt å analysere romaner):
  • Etter at du har lest bøkene, lag et tankekart eller en oversikt over hva bøkene handler om, gjerne med eksempler på likheter og forskjeller.
  • Se på oversikten din og bestem deg for hva du synes er mest interessant. Se også på hvilke av dine observasjoner du vet du kan underbygge med gode sitater eller eksempler fra bøkene.
  • Velg en problemstilling som ikke er altfor åpen. Du kan ikke skrive om alt. Det blir ingen bra oppgave.
  • Men du kan likevel få med mye i oppgaven din. Skriv i oppgavens første del, der du legger frem problemstillingen, at du fokuserer på tre ting innenfor den. Et tilfeldig eksempel: «Hvordan beskriver to norske samtidsromaner et voksent kjærlighetsforhold? En analyse av dialog, tankereferat og symbolbruk». Men da er det viktig at du klarer å velge tre ting å fokusere på som til sammen gir et godt svar på problemstillingen.
  • Og til slutt: Husk at du kan justere problemstillingen din etter at oppgaven er ferdig, hvis du ser at det du har skrevet ikke ble akkurat slik du hadde tenkt. Bare pass på å ha valgt ganske nøyaktig hva du skal fokusere på før du begynner å skrive. Da er det lettere å holde fokus under arbeidet.

Og ikke glem vår nettside laget for deg som arbeider med fordypningsoppgaven i norsk: http://tema.deichman.no

 

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.