Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Marie Hustad Kommentarer 7. oktober 2015

Det litterære industrilandskapet

Det finnes mer enn 50 litteraturfestivaler i Norge, og den aller flotteste ligger innerst inne i en fjordtarm på Vestlandet.

Tekst: Marie Hustad/Foto: Sjaak Kempe

«Hva er det med Odda, dette nitriste stedet innerst i Sørfjorden, knuget av høye fjell, som er i stand til å få frem så mange flotte forfattere?» undret Arvid Bryne i Dagbladet i 2001, og det var fra dette spørsmålet Litteratursymposiet steg frem.

Hva er det med Odda?

For industribyen Odda har gitt oss Frode Grytten, Marit Eikemo, Knut Olav Åmås, Lars Ove Seljestad, Bjørn Ingvaldsen og Hallgeir Opedal, en pen samling av våre mest fremtredende forfattere og skribenter. Så hva er det med Odda? Er det den vakre kontrasten mellom vill vestlandsnatur og brutal industriarkitektur? Den spesielle kulturarven etter mange år som stolt industrisamfunn? Eller er de bare mer kreative der innerst i fjorden?

Litteratursymposiet kan du følge her på Deichmans litteraturblogg.

Litteratursymposiet er uansett blitt en favorittfestival, det er noe eget med disse vestlendingene og det er følelsen av at absolutt hele bygda møter opp på bokdykk, litterære lunsjer, samtaler, debatter, konserter, utstillinger og bokloppemarked. Symposiet har utmerket seg ved å ha høyaktuelle festivaltema hvert år, og i år er det HEIM.

Bokdykk og svømmetur

Denne uken skal oddingene, den litterære eliten og jeg bokdykke med Ruth Lillegraven, sitte i litterære samtaler med Bjarte Breiteig, Marit Eikemo, Jens Johansson, Simon Stranger, Erlend Loe, Vigdis Hjorth og gå en litterær tur med Frode Grytten og Pedro Carmona-Alvarez. Vi skal spise litterær lunsj med Lars Ove Seljestad, møte Anne Oterholm, snakke med Inga Marte Thorkildsen og faktisk ta en litterær svømmetur med Anna Kleiva, Hans Kristen Hyrve og flere andre badeglade forfattere.

Litteratursymposiet kan du følge her på Deichmans litteraturblogg, Deichmans musikkblogg, Drammensbibliotekets blogg, Drammensbibliotekets radiokanal Dbib radio tirsdager kl.21:00 – FM 104,4 eller streaming.

I tillegg blir det festivalstemning på sosiale medier:
følg Drammensbiblioteket på Instagram.

Hurra for festival!

 

Kilder: Litteratursymposiet i Odda

Gjesteskribent Marie Hustad er tidligere praktikant ved Deichmanske hovedbibliotek. Hustad tar nå master i dokumentasjonsvitenskap ved Universitetet i Tromsø og har praksisplass på Drammensbiblioteket.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.