Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Ingela Nøding Intervjuer 9. desember 2015

-Det skjer noe med kroppen i et bibliotek

Hva skal man med bibliotek når man har litteraturhus og festivaler? Bokaktuelle Jan Kjærstad forklarer.

Tekst: Ingela Nøding/Foto: Mimsy Møller, Aschehoug

Jan Kjærstad er utdannet teolog. Men framfor Gud og kirke, har han fulgt forfatterkallet og mener biblioteket er det helligste sted på jord.

– Nytt hovedbibliotek i Bjørvika er reddet. Du var blant forfatterne som støttet Nye Deichman i mediene. Hvordan håper du det nye biblioteket blir, når det endelig står ferdig?

-Forfatterne trenger bibliotekene for å finne bøker de ikke finner noen andre steder.

-Jeg håper at det nye biblioteket blir hva det er ment å være: det viktigste stedet i Oslo for alle som leser bøker. I tillegg at det virkelig blir et signalbygg for hovedstaden, et bygg som viser at vi ikke bare lever i en økonomisk gullalder, men også i en kulturell gullalder.


Slektersgang– Hva trenger forfattere bibliotekene til, når det finnes bokfestivaler, bokhandler og litteraturhus?

-Forfatterne trenger bibliotekene for å finne bøker de ikke finner noen andre steder. Ikke i bokhandelen, ikke i antikvariatet, ikke på nettet. Og det er viktig å kunne holde dem i hendene, bla med fingrene i dem, lukte på dem. Jeg er ikke en person som tror på hellige steder, men biblioteket er det nærmeste jeg kommer et hellig sted. Det skjer noe med kroppen i et bibliotek.


– Du gjester Deichmanske hovedbibliotek på torsdag for å snakke om din siste roman: Slekters gang. Hva kan du og samtalepartner Sverre Tusvik friste publikum med denne gang?

-Vi kan friste med dyp innsikt og mye humor om en roman med mange spenstige historier. Jeg tror det blir en del overraskende spørsmål, både fra Sverre Tusvik og fra publikum. Det kommer til å gi stor kred å ha overvært denne seansen.

 

Slekters gang handler om om Villa Bohre på Lysaker hvor seks generasjoner har levd og elsket og slåss gjennom det 20. århundret. Vil du oppnå kreden Kjærstad snakker om, er hovedbiblioteket kl.17.3o torsdag 10. desember riktig sted og tid.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.