Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Victor Josefsen Anbefalinger 25. juli 2013

Det norske middelalderensemblet Kalenda Maya åpner Middelaldermusikkdagene

Kalenda nyyDet blir Norgespremiere på verdens tidligste versjon av Robin Hood, musikk fra italiensk høymiddelalder og pilegrimstoner i Gamle Aker kirke og Saxegaarden 2. – 4. august. Da vekkes middelalderen til live igjen, når MODUS – senter for middelaldermusikk, arrangerer Oslo Middelaldermusikkdager.

– Vi gleder oss veldig til middelaldermusikkdagene, sier festivalleder Gro Siri Ognøy Johansen.

Foto: Pressebilde

-Årets tema er det folkelige i middelalderen, og bl.a. ensemblene Kalenda Maya og italienske Micrologus skal hjelpe oss å bli bedre kjent med musikken fra denne perioden, fortsetter festivallederen.

Det er 10. gangen MODUS arrangerer festival med fokus på middelaldermusikk.

Åpner med pilegrimer og egenbygde instrumenter
Ikledd datidens kostymer og med nærmest autentiske instrumenter, skal det norske middelalderensemblet Kalenda Maya åpne Middelaldermusikkdagene.

– Med musikk fra middelalderens store pilegrimsruter møter vi frodig og folkelig religiøsitet iKalenda Mayas konsert, sier Ognøy Johansen.

-Tema for konserten er pilegrimsreiser, og det passer godt ettersom tiden rundt Olsok er høysesong for pilgrimmer til Norge og Nidaros, fortsetter hun.

Kalenda Maya spiller på en rekke middelalderinstrumenter som lutt, harpe, lyre, kantele, dreielire, psalter, mandora, fele og fløyte i ulike varianter. Flere av disse er bygd av gruppemedlemmet Sverre Jensen, som også er en iherdig instrumentsamler.

Italiensk musikk og nordiske kalkmalerier
Hvis du passerer Gamle Aker kirke kvelden lørdag 3. august vil du høre gjenklangen av middelalderens Italia. Innenfor veggene skal Agnethe Christensen, Elizabeth Gaver og festivallederen selv, Gro Siri Ognøy Johansen, fremføre folkelig-religiøse sanger fra høymiddelalderens Italia (laudesanger). Mellom sangene spilles instrumentale stykker med motiver fra laudesangene, og med form og struktur fra hardingfeleslåtter. Det hele akkompagneres av videokunst av nordiske kalkmalerier fra samme periode som musikken.

– I denne konserten oppstår det et vakkert og stemningsfylt møte mellom flere samtidige, men ulike, kunstuttrykk, sier Ognøy Johansen

-Gjennom kvelden ønsker vi å bringe middelalderen tilbake til nåtiden, og gjøre bibelske fortellinger levende ved å vise «levende» kalkmalerier på veggene i kirken, forstter hun.

Norgespremiere på Robin Hood
For første gang skal originalversjon av historien om Robin Hood og Marion fremføres i Norge. På 1200-tallet skrev Adam De La Halle ned Le Jeu de Robin et Marion, et av de tidligste og mest populære ikke-religiøse spillene fra middelalderen. Dette har ikke blitt fremført her til lands før.

-Søndag 4. august skal Micrologus avslutte Middelaldermusikkdagene med det som vil bli en forestilling vi sent glemmer, sier Ognøy Johansen.

-Ensemblet er noe av det beste vi har innen tidligmusikk i Europa i dag, og verket de skal fremføre er helt unikt, fortsetter hun.

Micrologus har vunnet utallige priser og gjennomfører mer enn 40 konserter årlig, verden over. Dette blir deres første besøk i Norge.

Nerdesalong i Saxegården
I tillegg til de store konsertene blir det Nerdesalong i Saxegården, med danseforestilling (HerStay, Sketches for spring), foredrag (om Adam De La Halle og Le Jeu de Robin et Marion) og minikonsert med Agnethe Christensen og Leah Stuttgard. Hele programmet kan leses her.

-Vi gleder oss til en helg i tidligmusikkens navn, slår Ognøy Johansen fast.

Middelalder

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 64 andre abonnenter