Topp 5 – isolerte vokalopptak

john-lennon1

Når kun vokalen står tilbake fascineres vi av av gamle sanger om igjen.

Tekst: Frank Michaelsen

1. The Beatles – «Don’t Let Me Down»
Lennon mener business når han vræler denne oppfordringen til Yoko Ono. Paul McCartney vil ikke være noe dårligere der han legger seg en ters over. Resultatet er en av tidenes tøffeste rockeharmonier.

YouTube sitt forhåndsvisningsbilde

 

2. Rolling Stones – «Gimme Shelter»
Undergangsrock med gjestevokalist Merry Clayton. På 3:02 hører du at stemmen hennes sprekker, men Merry trooper videre – noe som får Mick Jagger til å rope «Woo!». Myten skal ha det til at vår gravide gjestesanger spontanaborterte etter innspillingen grunnet anstrengelsene.

YouTube sitt forhåndsvisningsbilde

 

3. Queen – «Killer Queen»
Når instrumentene fjernes fra Queens første internasjonale hit, får vi innsikt i det vanvittige presisjonsarbeidet Freddie Mercury gjorde i studio.

YouTube sitt forhåndsvisningsbilde

 

4. Marvin Gaye – «Let’s Get it on»
Gayes ode til soveromsaktiviteter var egentlig tenkt som en sang med religiøst tema. Man skjønte etterhvert at musikken hadde for mye mojo til å kunne handle om Gud. De vokale krumspringene og improvisasjonene Gaye gjør i «Let’s Get It On» har i ettertid blitt del av selve soulvokabularet.

YouTube sitt forhåndsvisningsbilde

 

5. The Beatles – «Helter Skelter»
McCartneys berømte «Little Richard fra helvete»-vokal i herlig A Capella. Staute koringer fra resten av bandet og mystisk prating helt til slutt som du ikke hører på plata (!)

YouTube sitt forhåndsvisningsbilde

 

Comments
2 Responses to “Topp 5 – isolerte vokalopptak”
Trackbacks
Check out what others are saying...
  1. […] The Beatles – «Don’t Let Me Down» og  The Beatles – «Helter Skelter» […]

  2. […] The Beatles – Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band (1967) The Beatles – The Beatles Gamle juleplata med Beatles Er det vits å lese noe mer om Beatles? Albumanbefaling: McCartneys «Ram» George Harrison og ukulelen The Beatles – «Don’t Let Me Down» […]Leave A Comment

Kontaktinfo

Arne Garborgs plass 4,
0179 Oslo
Tlf.: 23 43 29 22

Redaktør:
victor.josefsen@
kul.oslo.kommune.no

www.deichman.no

Åpningstider

Åpningstider sept. - mai:
Man - fre: 9 - 19
Lørdag: 10 - 16
Søndag: Stengt

Åpningstider juni - august:

Man - fre: 9 - 18
Lørdag: 11 - 15
Søndag: Stengt

Om musikkavdelingen

Avdelingen mottar henvendelser fra hele landet og er dermed en nasjonal ressurs, og er en del av et landsomfattende nettverk av musikkbiblioteker og -arkiver blant annet gjennom sin tilknytning til Norsk Musikkbibliotekforening.

Vi tilbyr

Musikkavdelingen tilbyr en stor samling med CD, DVD, noter og bøker, og bred kompetanse blant personalet. Samlingen inkluderer også materiale innen dans.

Utlån, reservering og levering av materiale er selvbetjent, noe som gjør oss enda mer tilgjengelig for de som ønsker hjelp til å finne frem i samlingen eller slå av en musikkprat!