Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Ingela Nøding Tema 1. februar 2013

Bibliotekarstudenten anbefaler – del 2

Jeg tror aldri en bok har fascinert meg mer enn denne; blant annet på grunn av måten den er bygd opp på, det poetiske språket som er brukt, og forfatterens evne til å formidle noe abstrakt på en måte som gir en følelse av gjenkjenning og forståelse.

Monstre og elskerinner

Nedstörtad ängel (1985) av Per Olov Enquist er bygd opp av fire separate historier som overlapper hverandre. Èn om monsteret Pasqual Pinon som er født med et ekstra kvinneansikt voksende ut av pannen, én om ekteparet K og deres omsorg for en ung gutt, kalt pojken. Så er det én om Bertholt Brechts elskerinne Ruth Berlau, og til sist én om fortelleren selv.

Det ekstreme

Nedstörtad ängel synes å fortelle noe om hva det vil si å være et menneske, og for å tilnærme seg svar på det spørsmålet tyr den til det ekstreme, til de som oppholder seg på grensen av hva vi kan akseptere som menneske. Monstre er benyttet i historien, muligens for at vi må befinne oss på grensen for å kunne se hva som ligger innenfor. Kommunikasjon står også sentralt i romanen.

Rar og betydningsfull

Denne underlige romanen ble jeg introdusert for i fjor høst i skolesammenheng, og jeg har lyst til å gi den oppmerksomhet. Da jeg først begynte å lese i den, syntes jeg den var fryktelig rar og usammenhengende. Jeg forstod svært lite av den. Etter hvert som jeg leste, dukket det opp små avsnitt eller setninger som ga mening og traff meg. Til tider veldig sterkt. Sammenhengen ble mer og mer tydelig, og da jeg hadde lest romanens siste setning, forstod jeg at jeg hadde forstått mer enn jeg trodde jeg hadde forstått. Jeg følte at den hadde tilført meg noe jeg ikke hadde fra før. Noe av betydning.

Drøm, poesi og virkelighet

Fortelleren er på jakt etter svaret på noe han ikke riktig kan forstå. Drøm, poesi og fantasi benyttes for å komme nærmere svaret. Historiske faktaopplysninger er også inkludert. Han tar oss egentlig med på en undersøkende reise, hvor vi lesere må være med å tolke de fragmentariske bitene som han presenterer for oss. Forståelsen man sitter igjen med til slutt vil kunne variere fra leser til leser, avhengig av kunnskap, erfaringer, hva leseren har lest tidligere av litteratur og eventuelt andre romaner av Enquist. Det finnes mange ulike tolkningsmuligheter, og det tenker jeg er en fin ting.

Lån den på biblioteket og utforsk hva den gir deg!

Om forfatteren

Per Olov Enquist (født 23. september 1934) er én av Sveriges mest kjente forfattere. Han studerte litteraturhistorie ved Iniversitetet i Uppsala fra 1955til 1964. I løpet av studietiden debuterte han som forfatter med romanen Kristallögat (1961), og fikk sitt gjennombrudd med Magnetisörens femte vinter (1964). Enquist er blitt tildelt flere priser for sitt forfatterskap.

Nedstörtad ängel er tilgjengelig til utlån på Deichman både på 
norsk og 
svensk.

 

-Kjersti-

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.