Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Ingela Nøding Kuriosa 19. juni 2013

Bravo, Boccaccio!

I år er det 700 år siden Boccaccio ble født. Besøk oss og bla i de vakre, illustrerte utgavene av Dekameronen!

Ti unge mennesker flykter fra svartedaudens redsler i Firenze til en avsidesliggende villa på den italienske landsbygda. Der fordriver de tiden med å fortelle historier til hverandre i totalt ti dager, derav tittelen Dekameronen, satt sammen av de greske ordene for «ti» og «dag».

Fra humor til amor 

rsz_boccaccio3 (2)Disse fortellingene, diktet av renessanse-humanisten Giovanni Boccaccio, er blitt en viktig del av litteraturhistorien, Boccaccio anses som den første moderne novellist. Verket rommer alt fra dramatiske kjærlighetsforviklinger til religiøs satire. Historiene speiler samtidenes økende misnøye med kirken og fremhever dyder som intelligens og sofistikert humor framfor pietisme og lojalitet.

Ulike utgaver

Vi har funnet fram et knippe ulike utgaver, med mer eller mindre gebrekkelige bokcovere. En fra 1934 utgitt på Nasjonalforlaget og oversatt av Henrik Rytter, samt illustrert av Arent Christensen. En annen fra 1944, denne dansk, utgitt på Nyt Nordisk Forlag, med illustrasjoner av Arne Ungermann (se bildet). Og dessuten en  forkortet utgave med undertittelen 33 historier i utvalg fra 1981, utgitt av Den norske bokklubben og med farge-illustrasjoner av Andrew Skilleter.

Besøk Voksenavdelingen på Hovedbiblioteket og bla i vei!

Kilder: «The Decameron», Wikipedia og Snl.no

Foto: Frank Michaelsen

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.