Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Åshild Svartis Anbefalinger 4. desember 2013

Stemmer, lyrikk!

I desember måned vil en flik av Skjønnsalen på Hovedbibliotekets Voksenavdeling være viet lyden av lyrikk. Utstillinga rommer gjenhør med umiskjennelige røster som Haldis Moren Vesaas, Jens Bjørneboe, Olav H. Hauge, Stein Mehren og Marie Takvam. Du finner klassikere som Det vilde kor og Den guddommelige komedie og nyere poeter som Torgeir Schjerven, Kolbein Falkeid og Lars Lillo-Stenberg.

Felles for disse utgivelsene er det rene verbale uttrykket. De ulike stemmene alene er det som bærer ordene, bildene, diktet. Men, om vi kikker over til Musikkavdelingas samling, åpner det seg langt større kolleksjoner å forsyne seg av. Fortsatt ligger enkeltdikt i bunn, men der er det som i utgangspunktet var et enestående stykke poesi nå dressa opp med mangt slags fascinerende følge. For ikke å stryke av gårde med halve Musikkavdelinga, blir det meste av  sanglyrikken og raptekster forsøkt oversett i denne sammenhengen. Og ja, gamle skatter på vinyl er fortsatt tilgjengelige, som Gunnar Ekelöf  läser egna dikter.

Plugga poesi
Sjekk for eksempel kategorien Opplesninger med musikk.  I beste Jazz – og poesitradisjon er godeste Jan Erik Vold medvirkende årsak til atten utgivelser, enten med sine egne tekster,  et opptak er fra en forestilling bygd rundt Obstfelders dikt,  eller med poesi av Wallace Stevens, Frank O’Hara med flere. Her kan man finne gruppa Norsk Utflukt der Lars Saabye Christensen er sentral aktør, Fra mirakelarkivet er tittelen på skiva der Markus Midré sørger for tekstleveransen, Robert Creeley på So there. Fristende er det å fortsette oppramsinga, dette er rikholdige saker der musikalitet og modulasjon i samspill med andre instrumenter utenom det kroppslige byr opp poesien.

Tonsatte dikt
Hvor mange musikkinnspillinger er gjort til tekster av Olav H. Hauge? Til min overraskelse finnes det bare her på huset åtte forskjellige, og det uten at blant annet Valkyrien Allstars tonsetting av et par, tre Hauge-dikt er notert i Deichman sin katalog. Så om man i iveren ønsker å skaffe seg skikkelig oversikt over hva som er å finne i denne gata av tonesatte dikt, er det altså ingen søk som gir fullstendig oversikt, men krysspeilinger hjelper. Å søke på «dikt og sanger» og avgrense til hva som finnes på cd er en vinkling, 61 treff viser seg her med stort spenn i uttrykk og språk. Søk på et dikts tittel kan også gi resultater, for eksempel kan Deichman tilby to versjoner av Karin Boyes «Från en stygg flicka»

Alternativt kan man søke på en bestemt poet og saumfare katalogpostene i lydsjangeren: Her vil et søk på Emily Dickinson resultere i 10 treff for kategorien «musikk på cd», mellom annet dukker det opp seks norske musikkutgivelser med Dickinsons dikt i bunn. Du verden!

Andre aktuelle lydkammer
Deichmans lyriske elevator er verdt en påminnelse. Få med deg denne unike heisturen som akkurat nå har et utvalg av  flott framførte bidrag fra #Nynov på repertoaret.

NRKs Diktafon må nok en gang nevnes, denne enestående kilden til både nye stemmer i lyrikken, arkivklipp og engasjerende samtaler, et radioprogram om poesi til å få ørene på stilk av. Når du vil, podcaster helt tilbake fra 2011 ligger klare.

Et par internasjonale via nett:
http://www.poetryarchive.org/poetryarchive/home.do
http://www.lyrikline.org/en/home/
Portal til flere:
http://www.poetrylibrary.org.uk

Ønskelista og et par favoritter
Inger Christensens Alfabet og Øyvind Rimbereids Solaris korrigert: Hei til Lydbokforlaget (og andre som kjenner kallet); når kommer disse på plate? Ta med Steinar Opstad i studio også, hans stemme er skapt for å lese egne dikt. Og ja, ta med en hel gjeng! Ta for eksempel Poesifesten arrangert av Cappelen Damm en lørdagsettermiddag i november: Håper lydopptak finnes av perleraden av oppvisninger som «Stuntpoetenes gjenoppstandelse»,  Nils-Øyvind Haagensens omskriving av «Alle gutta» og der Frode Gryttens Beat Band runda av kvelden med en fusjon av sanglyrikk, musikere, innfletta tekst, poetisk teft og stemme(r) så det holder. Framførelser av det slaget som forgyller svarte natta med ei rand av solnedgangslys. Trangen til å vende tilbake til tekstene blir ikke borte av å få dem servert som en helaften. Tvert imot kan det virke ansporende for å vende tilbake til det opprinnelige.

Som Tove Ditlefsens dikt i Kari Bremnes innpakning, tekstene av Bjørneboe i Fullmåne-plata til Anne Grete Preus , Winter Poem av Radka Toneff, der flere amerikanske poeter står for det tekstlige. Sjeldent fine forbindelser, komposisjoner, stemmer. Til utstillinga «Lyrikk som lyd» på Skjønnsalen er det henta opp en liten juvel av en boks med fire cd-er dikt og sanger av Allen Ginsberg. Patti Smiths tapning av «Footnote to Howl» fra albumet Land var den første versjonen som nådde mine ører og som fortsatt gjelder  –  i sol og skygge.

 

 

 

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.