Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Nora Nordskar Hoel Anbefalinger 18. april 2019

Noveller, jernalderen og science fiction: seks lydbokanbefalinger

Er du på jakt etter noen gode lybokanbefalinger? Her har du noen titler vi har lest og kost oss med den siste tiden.

Tekst: Nora Nordskar Hoel / Foto: Deichman bibliotek

Usikker på hvordan skal du få lest alle de bøkene du har lyst til å lese? Enten om lesingen forstyrres av plikter eller om strømmetjenestene lokker med den ene tv-serien etter den andre kan det være litt vanskelig. Men, da kan jo lydbøker hjelpe! Vi har samlet et knippe anbefalinger du kan låne i vår nye digitale tjeneste Libby. Alt du trenger er å være registrert låner hos oss, en telefon og appen Libby. Trykk på tittelen i denne saken og du kommer rett til boka på Libbys nettsider. God fornøyelse!

The Wall av Marlen Haushofer« Tilbake til Statistikk

The Wall er en dystopi fra 1963 hvor den navnløse hovedpersonen våkner en morgen og oppdager at hun er stengt inne på et lite naturområde av en enorm vegg av glass. Utenfor er alt dødt. Boka er spennende og gir deg et nytt blikk på naturen og ressursene rundt deg. Du kommer til å ville bruke hele påskeferien på å lære deg hvordan du gjør opp bål, finner rent vann og konserverer mat.

Emmy, Tøyen

Devotion av Patti Smith

De siste dagene her jeg hørt på Patti Smiths Devotion på vei til og fra jobb. I en travle hverdag er det ren luksus å klikke på Libby og la Smiths stemme ta meg med inn i hennes fortelling. I Devotion skriver hun om å skrive og om å reise, før hun leder oss inn i en litt underlig fortelling om en ung skøyteløperske.

At Patti Smith selv leser fortellingen gir en ekstra dimensjon til boka og fortellingen.

Ellen, Hovedbiblioteket

Americanah av Chimamanda Ngozi Adichie

På bilferie hørte jeg Chimamanda Ngozi Adichies Americanah, en fengslende historie om rase, identitet og kjærlighet. Vi møter hovedpersonen Ifemelu på en hårflettesalong i Trenton, der hun tenker tilbake på livet før og etter hun flyttet fra Nigeria til USA for å studere. I USA må Ifemelu for første gang forholde seg til rase, at hun er svart, i et samfunn hvor det hvite er normen. Hennes observasjoner er både tankevekkende og svært interessante.

Jeg vil trekke frem den engelske versjonen av lydboken. Den er lest inn av Adjoa Andoh, som gjør en formidabel innsats for å gi liv til de ulike karakterene i boken. Hun veksler mellom ulike engelske dialekter og sosiolekter av afrikansk engelsk, britisk engelsk og amerikansk engelsk, som legger til enda en dimensjon til historien. En skikkelig god lytteopplevelse!

Silje, Lambertseter

Mouthful of Birds av Samanta Schweblin

Dette argentinske stjerneskuddet av en forfatter er allerede kjent i Norge for boka Feberdrøm. Novellene i Mouthful of Birds ble utgitt på spansk allerede i 2010. Det er noe Kafkask drømmeaktig over stilen, og hun bryter konsekvent med realismen og trekker inn fantastiske elementer, noe jeg vanligvis ikke er så glad i. Men alt her er så gjennomtenkt og slett ikke påfunnaktig, men forankret i virkeligheten. Disse novellene gir meg nye tanker om feminisme, abortspørsmål, menneskeverd og dyrevelferd, men uten at disse temaene blir nevnt eksplisitt. I tillegg tar jeg meg selv i både å gråte og grøsse under lesningen.

Samanta Schweblin er en forfatter med en forbløffende kreativ fantasi, samtidig som hun har evnen til å holde tilbake – til å la leseren tenke og fantasere videre selv. I en samling med tjue fortellinger skal det godt gjøres å holde kvaliteten like høy hele veien, og alle idéene er kanskje ikke like gode her, men like fullt er jeg svært imponert over denne boka.

Thor Arne, Hovedbiblioteket

Circe av Madeleine Miller

Dette er en gjenfortelling av livet til nymfen Circe (Kirke), mest kjent som den farlige trollkvinnen fra Odyssen som forvandlet menn til griser. I Miller sin roman blir vi kjent med kvinnen bak historien. Miller har lappet sammen alt vi vet om Circe fra gresk mytologi og laget et narrativ der vi får innsyn i hennes indre liv og motivasjoner.

Circe er et nyansert portrett av livet til en kvinne som har til stadighet blitt kontrolert av mennene rundt henne. Det er en tankevekkende roman som er godt skrevet og fungerer særdeles godt som lydbok. Innleseren gjør en mesterlig jobb. Jeg anbefaler denne lydboken varmt!

Nora Benedicte, Furuset

Ghost Wall av Sarah Moss

Noen ganger kan det hjelpe å høre at ting kunne vært verre. Så, hvis du synes ferie med familien kan bli litt vel intenst anbefaler jeg å høre Sarah Moss’ Ghost Wall. Den er kort nok til at du ikke blir uhøflig asosial, og viser deg hvor galt en familieutflukt kan gå, så blir det riktig så hyggelig å komme tilbake igjen til dine etterpå. Moss tar oss med til Nord-England og en gruppe mennesker som later som de lever i jernalderen. Ungjenta Silvie tilbringer sommerferien der sammen med familien sin som gjør det «bare for gøy», samtidig som det er en gruppe arkeologstudenter der som faktisk skal lære om den tida.

Vi vikles inn i et ubehagelig spill som tilsynelatende handler om å lære om en historisk epoke og sanke spiselige planter, men som viser seg å være mer innviklet enn som så. Illusjonen til særlig Silvies far er uhyggelig sterk. Nå skal jeg ikke si mer.

Nora, Hovedbiblioteket

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.