Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Ingela Nøding Anbefalinger 4. mai 2015

Les hele brevet til Politidepartementet

Vi har blitt bedt om å legge ut hele brevet Deichman sendte til politiet i 1940. Her er det. Og litt til.

Tekst: Ingela Nøding

Etter fredagens blogginnlegg, om Deichmans svar på nazistenes sensur, kom et ønske om at vi skulle legge ut brevet i sin helhet. Her kan du altså lese selv hvordan vi argumenterte mot beslagleggelse av vår «tysk-fientlige litteratur».

brev1 (3)

 

Deichmanske bibliotek slapp altså unna beslagleggelse og fikk godkjent ønsket om å i stedet legge de uønskede bøkene og katalogkortene unna i kjelleren. En annen kopi som lå vedlagt i mappen med svarbrevet og listen over sensurert litteratur var denne: Et underskrevet dokument, stemplet «Tromsø kommunale bibliotek» og med merknaden: «Ingen på denne liste oppførte bøker eller forfattere finnes i biblioteket.»

Her kjenner vi ikke forhistorien. Kanskje var ikke biblioteket i Tromsø blant de seksten største folkebibliotekene som var like heldige som Deichman og slapp unna full beslagleggelse.

brev2 (3)

I boka By, bok og borger. Deichmanske bibliotek gjennom 200 år kan du lese mer om Deichmans praksis under krigen. Blant annet fortelles det om sjefsbibliotekaren Arne Arnesen, en mann som faglig til dels samarbeidet med okkupasjonsmakten, men som trolig også visste om trykkingen av illegalt materiale som foregikk i hovedbibliotekets labyrintiske indre gemakker.

Lån boka her, eller

les direkte på bokhylla.no her.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.