Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Frank Michaelsen Kommentarer 21. mai 2015

Mitt litteraturtog er lastet med …

 Bli med på bokplukk og –prat i Deichmankjelleren

Tekst/Foto: Frank Michaelsen

Vi tar heisen til nederste magasin der skjønnlitteraturen befinner seg. Blant de gusjegrønne reolene fra 1930 rusler Ingela og Vidar. Oppgaven: finne et knippe bøker som Deichman vil anbefale spesielt til Kronprinsessens litteraturtog. For andre gang omgjør Kronprinsessen kongevognen til et bibliotek og tar med seg en rekke forfattere. Litteraturtoget har avreise 26. mai og Deichman leverer bøker til turen. Vi undersøker hvordan dette foregår.

– Vi har valgt en del nye, gode norske stemmer som vi mener fortjener oppmerksomhet. Identitet og oppvekst er stikkordene vi har fått. Mest av alt har vi valgt det vi mener er kremen. Mange av de ferske forfatterne har vi intervjuet på bloggen tidligere. For eksempel Agathe Øksendal Kaupang og Ida Hegazi Høyer. Dessutten har vi valgt ulik litterær form, når vi har plukket ut bøker. Både prosa, poesi, tegneserier, ungdomsbøker og billedbøker er med, sier Ingela.

IMG_3892

-Men hva har du valgt Vidar?

IMG_3868

Vidar: Lars Ove Seljestad med Blind.

Ingela: Hvorfor han?

Vidar: Vel, da vi trodde at klassereiseromanen var passé – så tar den plutselig til igjen. Dette handler om å bryte med sin far for å kunne bli fri. Dette har alltid appelert til meg. Springsteen har jo bygget en hel karriere på det.

Ingela: Ja, det motivet der funker bra i norsk litteratur. Er det noe i folkesjela?

 

IMG_3928

Vidar: Det går jo på formingen av oss. At vi har gått fra industrisamfunn til noe som kan kalles et informasjonssamfunn. Og det er vondt å legge ned industrien fordi den er så identitetsskapende. Seljestad er veldig opptatt av dette.

Ingela: Hvor stor er forskjellen på han og Frode Grytten egentlig (begge Odda-forfattere, red.anm.)?

Vidar: Den er liten. Hehe. Grytten er kanskje ikke fullt så bakoverskuende. Seljestad er forresten veldig bra å anbefale til alle som vil lese «lett» nynorsk. I Odda bruker de noe istedenfor noko og ikke istedenfor ikkje.

IMG_3939

 

Ingela og Vidar kunne stått i kjelleren og snakket klassereiseroman hele dagen – men innser at de har en tralle som skal fylles med bøker. Slottet kommer snart for å hente den så den kan sendes av gårde med Kronprinsessens tog.

Sjekk om litteraturtoget kommer innom hjemstedet ditt her.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.