Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Nora Nordskar Hoel Intervjuer 8. mai 2019

– Historiene er mitt fristed, mitt hjem

– Jeg er sikker på at det finnes en bok for alle, sier kronprinsesse Mette-Marit. Den håper hun flere vil oppdage på Bokbanen, en reise sammen med et knippe forfattere gjennom byen vår.

Tekst: Nora Nordskar Hoel / Foto: Christian Lagaard, Det kongelige hoff

Kronprinsesse Mette-Marit snakker varmt og ofte om litteratur, og er en selverklært bokorm. I flere år har kronprinsessen invitert med seg lesere og forfattere på litteraturtog rundt i Norge. I år går turen til vår egen hovedstad, med t-banen og kronprinsen som følge. Du kan også bli med på Bokbanen 8. og 9. mai. Litteraturbloggen har i forkant av turen intervjuet kronprinsessen om hva hun mener er litteraturens kraft og om hvor hun får sine boktips fra.

Her finner du fullt program for Bokbanen.

Hennes Kongelige Høyhet kronprinsessen reiser med Bokbanen fra Bekkestua i vest til Stovner i øst og skal møte mange forskjellige ungdommer og forfattere. Hvordan kan litteratur være med på å oppheve avstanden mellom folk i byen vår?

– Kultur og litteratur har den spesielle egenskapen at det kan nå ut til alle, uavhengig av bakgrunn og bosted. En hiphop-artist kan slå like godt an i Sandvika som på Stovner, og en forfatter kan tale like godt til eldre på Majorstua som til unge på Tøyen. Jeg er sikker på at det finnes en bok for alle.

Zeshan Shakars fortelling fra Tante Ulrikkes vei på Stovner treffer oss alle fordi det er en historie om det å vokse opp, om å bli forelska, ta en utdannelse – og masse annet som vi alle kan kjenne oss igjen i. Fortellingen er universell. På samme måte som Lars Saabye Christensens fortellinger fra Fagerborg; de handler om ting i alles liv. Slik kan litteratur forene oss i våre felles erfaringer, i følelser de aller fleste har kjent på.

Zeshan Shakar på Deichman Stovner under Groruddalen Litteraturfestival. Foto: Deichman bibliotek.

Litteratur kan handle om det aller nærmeste, som vår egen kropp, eller ta oss ut i verden, helt til univers som ikke finnes. Hva mener kronprinsessen er det viktigste en god leseopplevelse kan gi ungdom i dag?

– Kanskje litteraturen kan gi andre det den gir meg; muligheten til å gå inn i det rommet som fantasien gir oss. Det å lese, de indre bildene det skaper, følelsene det framkaller – har gjort meg til et mer reflektert, kanskje bedre menneske. Historiene er mitt fristed, mitt hjem. Kanskje det er slik for andre også?

Kronprinsessen har ved flere anledninger vist seg som en lidenskapelig leser av poesi. Til Bokbanen har hun invitert flere slampoeter, som gir poesien en helt annen innpakningen enn den vi er vant til. Hva slags forhold har kronprinsessen til slampoesi?

– Jeg liker det veldig godt, og har flere erfaringer med sjangeren fra en scene. Blandingen av tekst og rytme, framført på en litt annen måte enn de mer tradisjonelle diktopplesningene er rett og slett veldig kult. Jeg tenker at det utvider sjangerne litt. Og de to vi er så heldige å ha med oss – Evelyn Rasmussen Osazuwa og Taro Cooper – er virkelig noen av de beste.

Med på Bokbanen har kronprinsessen også med seg Hans Kongelige Høyhet Kronprins Haakon. Er det en leseopplevelse kronprinsen og kronprinsessen deler og som betyr ekstra mye for dem?

– Det er vanskelig å peke på én fordi det er så mange! Vi deler ofte leseropplevelser, og leser også for hverandre.

Gjennom flere år med litteraturtog og som en synlig ambassadør for bøker og lesing har kronprinsessen vist seg som en variert og engasjert leser. Hva får kronprinsessen til å lese en bok, og hvor får hun sine boktips fra?

– Ofte er det litt tilfeldig hva jeg leser. Noen ganger leser jeg bøker av de forfatterne jeg har likt tidligere – og ofte leser jeg på anbefaling fra de jeg kjenner. Jeg vil gjerne anbefale alle å bruke bibliotekene våre! Vi er så heldige å ha en helt gratis ressurs for alle, med bibliotekarer som kan så mye om litteratur. Bruk dem!

Det er ikke første gang kronprinsessen besøker Fubiak. Under åpningen i 2016 tok hun et slag biljard med ungdommene. Foto: Frank Michaelsen, Deichman bibliotek.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.