Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Ingela Nøding Kommentarer 6. september 2015

De andre

Å være eller ikke være utenfor. Det er spørsmålet.

Tekst: Ingela Nøding

Utenfor eller innenfor. Store deler av livet handler om hvor man står. Utenfor arbeidsmarkedet. Innenfor murene. Utenfor et gjerde i Ungarn. Innenfor en familie. Antagelig er det derfor så mye av litteraturen handler om outsiderne. De som ikke passer inn, har meldt seg ut eller blir holdt utenfor. Og kanskje er disse karakterene ekstra aktuelle i vår tid.

Vanskelig balansegang

Mange desperate mennesker krysser idag grenser for å komme innenfor Europa, for å ta del i samfunn i denne delen av verden. Samtidig blir den epoken vi europeere lever i nå ofte kalt «individualismens tidsalder». Her er vi opptatt av å realisere oss selv, bli vellykkede og framgangsrike, være eksepsjonelle, noen utenom det vanlige. Målet er å unnslippe kollektivismen, det «å bare være en del av mengden». Det gjør at mange må balansere mellom det å skille seg ut og finne sin egen stil på den ene siden, og samtidig det å være sosialt akseptert og ikke fremstå som for sær. Litteraturen beskriver mange personer som ikke klarer den balansen. De blir ikke inkludert i et sosialt fellesskap eller føler seg ikke suksessfulle nok. Eller de velger å skille seg ut, å melde seg ut av samfunnet. Noen ganger gjør de også opprør mot et fellesskap de enten ikke får eller ikke vil være en del av.

Skrekkblandet fryd

Kanskje handler mange bøker om outsidere fordi vi liker å lese fortellinger om folk som er litt annerledes. Vi synes det er både spennende og skremmende å høre om folk som tør å falle utenfor. Vi kjenner igjen det å føle seg utenfor i visse situasjoner, eller vi er nysgjerrige på hvordan det er være født annerledes eller å bli det, uten å ønske det selv. Kanskje er outsidere også et populært tema i litteraturen fordi mange forfattere selv isolerer seg under skriveprosessen og dermed blir fristet til å beskrive hvordan det er.

 

Dette er en liste med outsiderbøker vi pleier å anbefale lånere:

Ingvar Ambjørnsen: Utsikt til paradiset (Elling-bøkene)
Fredrik Backman: Mormor hilser og sier unnskyld
Toran L. Bjørnstad: Picassokvinnen
Fabio Geda: I havet er det krokodiller
Øyvind Egeland: Mørk dans
Thomas Enger: Den onde arven
Per Olov Enquist: Styrtet engel (sv.)
Jenny Jägerfeld: Det er ikke så farlig med meg (sv.)
Erlend Loe: Naiv Super og Doppler
R. J. Palacio: Mirakel(am.)
Kjersti Annesdatter Skomsvold: Jo fortere jeg går jo mindre er jeg
Lars Ramslie: Fatso
Agnes Ravatn: Fugletribunalet
Liv Marit Weberg: Jeg blir heldigvis ikke lagt merke til

Klassikere:
Henrik Ibsen: En folkefiende
Ken Kesey: Gjøkeredet (am.)

 

«Våre favoritter» – Ny arrangementsrekke!

Vil du få flere tips om outsiderne i litteraturen? Få med deg første del av arrangementsrekka «Våre favoritter» på torsdag:

Deichmans Karen Hagen og Vidar Kvalshaug anbefaler litterære outsiderkarakterer, både fra klassiske bøker og nye som ikke har rukket å bli det ennå. Vi får også opplesing fra en av årets mest spennende debutanter, Martine Johansen. Hennes roman Hvite jenter kan ikke synge blues handler i høyeste grad om outsidere og annerledes agerende mennesker. Arrangementet er gratis.

Hvor: Deichmanske hovedbibliotek, 1. etasje

Når: Torsdag 10. september kl.17.00

Meld gjerne din interesse her: https://www.facebook.com/events/1648752392038526/

 

(Denne artikkelen er tidligere publisert i forkortet versjon på Deichmans fordypningsoppgavesider: tema.deichman.no)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.