Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Ingela Nøding Kommentarer 31. mars 2016

Kunsten å tenke nytt

I dag åpner Deichmans «Biblo», en ny bibliotekfilial for unge mellom 10 og 15 år, på Tøyen i Oslo. Hvordan har de ansatte jobbet for å lage en helt ny type bibliotek? Vi besøkte «Team Tøyen» under innspurten. 

Tekst: Ingela Nøding/ Foto: Marco Heyda

Da jeg møter dem på Tøyen Torg, står de omgitt av store boktraller. Grafisk designer Veronica Falsen Hiis og pedagog Einar Goksøyr Åsen er i ferd med å trille bøkene som enda ikke er bladd i av unge hender ned til de nye biblioteklokalene. Der nede snekres, støvsuges og bankes det i ett kjør. Det er snaue to uker til åpningsdagen, og om et par dager skal alle bøkene få hver sin id-brikke.

Veronica

Veronica Falsen Hiis er grafisk designer og en av de fem teammedlemmene som har arbeidet fram den nye bibliotekfilialen. Foto: Privat.

-Det er jo fortsatt, som du ser, litt kaos. Falsen Hiis viser vei forbi elgen som er halvt skulptur, halvt bokhylle. Lenger inn i lokalet står det skiheiser, en lastebil og telefonbokser som lyser fristende rødt og nylakkert.

-Hvor er bøkene?

Blir det sånn at dere er oppe til klokken tre på natten de siste dagene?

-Ja, det tror jeg. Det er jo allerede sånn at det er ingen som går hjem klokken fire, for å si det sånn. Eller har helger hvor man ikke jobber. Det er viktig å ta i et tak nå på slutten.

Det har allerede vært flere skoleklasser innom det nye biblioteket for unge på Tøyen i planleggingsperioden. Barna har gitt de ansatte nyttige innspill og tilbakemeldinger. Biblioteket er langt fra ferdig, og litteraturen har ikke ankommet enda, da noen av dem likevel spør om de kan få fri fra skolen for å kunne være der hele tiden.

160330 - Biblo T+©yen-3379

Hva sier elevene som kommer hit, da?

-Først blir de helt overveldet og bare liksom «wow», tror at man kan kjøre på tingene og sånn. Og så tar det litt tid og så spør de: «Men hvor er bøkene?» De har uttalt at de har lyst til å gjøre lekser her, så det er viktig at vi har fokus på de tingene.

Unge IT-gründere

Avdelingsleder Reinert Mithassel understreker også i et intervju med Aftenposten at filialen ikke skal være en ordinær ungdomsklubb: lesing og kunnskap skal vektlegges.

Det er likevel tydelig at nyskaping og brukermedvirkning har vært mer enn tomme festtaleord for «Team Tøyen», som de ansatte på filialen kaller seg.

-Det er litt sånn at vi må finne opp kruttet på nytt.

Fals Thiisen var et av tre teammedlemmer som var de første som ankom kontorlokalene 1. desember i fjor.

-Det var liksom oss tre, 1000 kvadratmeter og ett bord. Så vi bare: «Jaja… Hva skal vi gjøre nå?» ler hun. -Så det er litt sånn at vi må finne opp kruttet på nytt.

For å skape en fleksibel bokkatalog som muliggjør at bøker kan omrokkeres daglig, men likevel finnes igjen, har de nok en gang fått elevhjelp. IT- og kodeinteresserte elever i videregående skole-alder har startet firma og hjulpet biblioteket med å utvikle et passende og eget registreringssystem, løsrevet fra Deichmans øvrige katalog.

Epler og bananer

Videre har de har prøvd å tenke kategorisering på nytt. Hvordan velger barn bøker? Ut fra omslag? Ut fra hva de liker ved en bok? Ut fra hva den gjør med leseren? For å illustrere valgmulighetene har de ansatte lagt frukt og grønnsaker ut over et bord og vist ungene hvordan man kan sortere dem ut fra form, farge eller type.

160330 - Biblo T+©yen-3428

-De er jo litt pliktoppfyllende på en måte… og «voksne», så de vet jo hva skjønnlitteratur betyr. Det er nesten mer vi som prøver å få dem til å tenke forbi det.

Men blir det feil? At vi skal tvinge dem til å tenke annerledes enn voksne?

-Ja, det har vi jo lurt på. Jeg tror vi kommer til å få en bra mellomting. At man kan gå og finne noe ut fra hva man liker, men også slippe å tenke «Hvor skal jeg lete» fordi kategoriene er så «rare» at man skjønner ingenting.

Godt forberedt

Effekten av hyllesorteringen og utlånssystemet får de prøvd ut i forkant. Teammedlem Christian Bermudez er medielærer og kunstner. Han forteller at dagen før åpning skal to klasser fra Tøyen skole komme og teste ut biblioteket.

160330 - Biblo T+©yen-3128

Samme dag som Litteraturbloggen er på besøk skal de også ha møte med barnevernet for å finne ut hvordan de kan etablere et samarbeid. Slik kan de stille forberedt til å hjelpe hvis de møter barn som har problemer.

-Hvis du er under femten, er det ikke slik at du ikke kan gå til andre bibliotek. Dette er bare et ekstratilbud.

Isolert?

Noen voksne jeg har diskutert med på Facebook er redde for at barna ikke blir eksponert for nok litteratur. At de blir adskilt fra voksenlitteraturen, slik at de ikke har noe å strekke seg etter. Hva tenker du om det?

-Nei, det er et godt poeng, svarer Bermudez. -Men jeg tenker kanskje det viktigste er å komme seg til et bibliotek og at man finner noe som kan være interessant. At man finner et trygt sted med noe man har lyst til å lese.

-Og kanskje klarer vi å fange dem i to-tre år. Så, når de blir femten, vet de at vi har mange filialer over alt hvor de kan finne andre typer bøker. Men hvis du er under femten, er det ikke slik at du ikke kan gå til andre bibliotek. Dette er bare et ekstratilbud. De som har lyst til å bli eksponert for andre typer bøker kan også ta en tur til Hovedbiblioteket eller til vår filial på Tøyen som ligger bare 100 meter unna. Så det er ikke noe problem.

Hele spekteret

Når du er femten år, vil du da være på et sted der det er tiåringer?

-Vi er klar over at vi har to forskjellig målgrupper. De er veldig ulike. Men vår jobb er å sikre at alle føler seg trygge og at de har en plass de trenger, fortsetter Bermudez.

-Så kommer vi til å jobbe veldig proaktivt så alle får sitt sted.

Blir det forskjellige steder i lokalet?

-Fysisk er det mulig å dele biblioteket inn i forskjellige miljø. Men vi kommer også til å ha ulik tematikk og forskjellige workshops, så vi jobber for å dekke hele spekteret fra ti til femten.

160330 - Biblo T+©yen-6891 160330 - Biblo T+©yen-3374 160330 - Biblo T+©yen-3383

 

 

One Response to Kunsten å tenke nytt

  1. Pingback: Taxonomy in the time of technologyVsQ – The Visual Squirrels

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.