Søk Meny Lukk
Lukk
Maren Engelschiøn
Av: Marte Storbråten Ytterbøe Intervjuer 24. juni 2016

Sommersnakk med Maren Engelschiøn

Debutant Maren Engelschiøn kom i år med ungdomsromanen En del av meg som handler om Idas sommer i Minnesota. En del av meg er på mange måter en klassisk dannelsesroman, med innslag av keg-fester, etiske utfordringer og familiehemmeligheter. Selv er Maren skikkelig hekta på historiske romaner og klassikere, og hun har mange gode lesetips for både unge og voksne.

Tekst: Marte Storbråten Ytterbøe

Hva skal du lese i sommer?

I løpet av juli og august er planen å lese Hvitt hav av Rolf Jacobsen, The American Pastoral av Philip Roth og Slutten på verden slik vi kjenner den av Erlend Loe. I tillegg skal jeg lytte til noen lydbøker. Jeg har et lydbokabonnement og ser fram til å høre Anna Karenina av Leo Tolstoj (det er kanskje 30 år siden jeg leste boken), Magnet av Lars Saaby Christensen og Elizabeth is Missing av Emma Healey.

Mens jeg leser noterer jeg meg hva jeg syns fungerer og ikke fungerer, for å bli bedre som forfatter, og derfor er listen min så lang. Og fordi jeg elsker bra bøker, selvfølgelig!

Hvilke bøker anbefaler du andre å lese i sommer?

Til ungdom fra ca. fjorten år og voksne som vil ha kvalitetsbøker der det er lett å bli hekta på handlingen, vil jeg anbefale Erlend Loes bøker Doppler og Muleum, Ingvar Ambjørnsens Elling-bøker, Drep ikke en sangfugl av Harper Lee og Historien om Pi av Yann Martel. Dette er supre inngangbøker til voksenlitteraturen og passer begge kjønn like godt.

Av nyere norske ungdomsbøker kan jeg anbefale Så lenge himmelen er over jorda av Levi Henriksen og Badboy – Steroid av Annette Münch.

Selv ble jeg hekta på historiske romaner og klassikere i ungdomstiden, og digger det fortsatt. Til alle som liker Downton Abbey-ish setting med dype undertoner, sterke kvinnelige hovedpersoner og medrivende plot, vil jeg anbefale Uskyldens tid av Edith Wharton, Jude og Tess av slekten D’Urberville av Thomas Hardy, Portrett av en dame av Henry James og Madame Bovary av Gustave Flaubert.

De mest kjente verkene til Jane Austen og Brönte-søstrene er også herlig sommerlesning for unge og voksne. Hvis mulig vil jeg anbefale lesning på originalspråket.

Er du en moden leser som foretrekker bøker med noe mer motstand, men som fortsatt gir høy leserglede og har glimrende språk, vil jeg anbefale Napoli-kvartetten av Elena Ferrante, Det tause huset av Orhan Pamuk, Konspirasjonen mot Amerika av Philip Roth, Stoner av John Williams, Frihet av Jonathan Franzen, Balansekunst av Rohinton Mistry, Vanære av J.M. Coetzee og Storm i juni av Irène Némirovsky.

Har du en favorittsommerbok?

Egentlig ikke, men min helårs-favorittbok er Dei som flyktar og dei som blir, bok tre i Napoli-kvartetten av Elena Ferrante.

Mange lydbøker er samtidig e-bok,
og da hopper jeg litt fram og tilbake mellom lyd og tekst, og tar skjermbilde når noe er så godt skrevet at jeg vil lese det mange ganger.

Leser du andre typer bøker om sommeren enn ellers?

Jeg styrer unna bøker jeg opplever som strevsomme. Den ideelle sommerboken skal være av typen jeg gleder meg til å dukke ned i og som jeg har problemer med å legge bort – som får meg til å føle at jeg er på en spennende og interessant reise. Alle bøkene jeg har anbefalt her, er av den typen. For meg, i alle fall.

Foretrekker du nettbrett eller fysisk bok om sommeren?

Jeg leser gjerne to bøker mer eller mindre parallelt – en papirbok og en lydbok. Mange lydbøker er samtidig e-bok, 
og da hopper jeg litt fram og tilbake mellom lyd og tekst, og tar skjermbilde når noe er så godt skrevet at jeg vil lese det mange ganger. Jeg har trådløst headset med myk bøyle i nakken, og det er digg når jeg soler meg, trener, gjør husarbeid eller jobber i hagen. Med lyd på øret er det fint lite som blir kjedelig!

Har du et favorittsommersted?

Jeg elsker å være i Norge om sommeren! Favorittstedene er terrassen hjemme i Vollen i Asker, og på hytta i Valdres. Hjemme kan vi gå et kvarters tid for å bade i sjøen, og på hytta har vi tjern med badebrygge. At været svinger og er uforutsigbart passer meg veldig bra. Jeg liker å stå opp om morgenen uten å ha planlagt dagen på forhånd.

Hva er planene dine denne sommeren?

Å ikke ha så mange planer.

Tar du helt ferie, eller blir det òg skriving?

Boken jeg jobber med er alltid med meg i tankene, men jeg kommer til å skrive mest på dager med dårlig vær – og når mannen min jobber og det er så lite som skjer at mine nærmeste syns det er greit at jeg forsvinner inn i et annet univers foran Mac-en. Ideer kommer hvor som helst og når som helst, så notatboken får gjerne noen tilskudd også på finværsdager. Når jeg først har et prosjekt jeg tror på, er det å skrive aldri noe jeg må tvinge meg til. Det er en del av meg.

Når kan vi vente neste bok fra deg? Og kanskje du vil røpe litt av innholdet?

Jeg jobber med en skjønnlitterær roman for voksne og er veldig gira og spent på hvor det bærer! Ordet hevn er i arbeidstittelen, men romanen handler også om overvåking, kunst og bearbeidelse av sorg. Forlaget har ikke sett noe av manus foreløpig, så når min neste bok kommer – og om det blir denne – er fortsatt usikkert.

I år som i fjor publiserer Deichmans litteraturblogg «Sommersnakk», en intervjurekke med barne- og ungdomsbokforfattere. Hver fredag forteller de om sommerplaner, gode sommerminner og lesefavoritter. Kanskje får du noen gode lånetips? God sommer!
Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.