Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Anniken Thorsen Intervjuer 15. juli 2016

Sommersnakk med Vera Micaelsen

Vera Micaelsen gleder seg til å lese nye, norske ungdomsbøker de nærmeste ukene. Og så blir det nesten ikke sommer uten hørespillet Tordivelen flyr i skumringen på bilstereoen.

Tekst: Anniken Thorsen / Foto: Marte Garmann Johnsen / Omslag: Gyldendal, Lydbokforlaget og Cappelen Damm

Basic CMYK

Hva skal du lese i sommer?

I sommer skal jeg lese ferdig den siste boka til Elena Ferrante, den er jeg nesten ferdig med, men jeg leser så sakte jeg kan for at den skal vare lengst mulig, jeg ELSKER disse bøkene. Og så skal jeg lese en håndfull nye barne og ungdomsbøker. Jeg forsøker alltid å få med meg så mange som mulig av de nyeste bøkene. De jeg er mest nysgjerrig på nå er boka OG av Veronica Salinas, Kanskje det er hjertet av Helene Guåker og Mørket kommer innenfra av Tyra Teodora Tronstad.

Hvilke bøker anbefaler du andre å lese i sommer?

Jeg er enig med den amerikanske anmelderen som sa at alle burde lese Napoli-bøkene til Elena Ferrante, for de er så fantastiske. De er ikke barnebøker, men kan fint leses av ungdom. De handler om to unge jenter i Italia på 60- og 70-tallet og er helt vidunderlige. Ellers vil jeg slå et slag for nettstedene nbutipset.no hvor man kan finne omtaler av helt nye barne- og ungdomsbøker, og Ubok.no hvor ungdom selv legger ut tips.

Har du en favorittsommerbok?

Hm, det var vanskelig. Sommeren pleier å være en skikkelig leseperiode for meg, så ofte leser jeg fryktelig mange bøker da. Men vi pleier ofte å høre på Tordivelen flyr i skumringen – hørespillet altså, når vi kjører bil, så det er kanskje det nærmeste jeg kommer en sommerbok. Og Candide av Voltaire. Det er en liten tynn flis av en bok, fra 1700-tallet, og den leser jeg om igjen og om igjen. Den er så hysterisk og morsom.

LTordiveleneser du andre typer bøker om sommeren enn ellers?

Tja, det hender jeg går tom for medbrakte bøker, og da må jeg lese krimbøkene mannen min har med. Det liker jeg ikke så godt, så da hender det jeg heller finner noe rart i den lokale bokhandelen der vi er. Og er vi i utlandet, blir det gjerne noe merkelig på engelsk. Butikkene har gjerne gamle støvete bøker som ligger nederst i stabler, og da velger jeg bare den som ser mest spennende ut. Av og til dukker det opp en perle da. The man who fell in love with the moon for eksempel. Husker ikke forfatteren, men den gjorde uutslettelig inntrykk.  Og Kafka on the shore av Haruki Murakami, for en bok!

Butikkene har gjerne gamle støvete bøker som ligger nederst i stabler, og da velger jeg bare den som ser mest spennende ut.

Foretrekker du nettbrett eller fysisk bok om sommeren?

Jeg liker ikke å lese på skjerm, det gjør jeg aldri. Alltid bok for meg.

Hva er ditt beste sommerminne?

Det er vanskelig å velge ett sommerminne, men det som gjorde aller sterkest inntrykk, er da vi bygde vår egen flåte og seilte nedover Klarelva i Sverige i en uke i regn. Vi trodde det skulle bli som Hucklelberry Finn, men det ble et mareritt.

Vi trodde det skulle bli som Hucklelberry Finn, men det ble et mareritt.

Har du et favorittsommersted?

Mitt favorittsted i hele verden er Koster i Sverige, dessverre er det så dyrt å leie 9788202489823hus der om sommeren, så vi er der bare i høstferien, men om jeg kunne velge, skulle jeg vært der hele sommeren.

Hva er planene dine denne sommeren?

I sommer skal vi kjøre nedover i Europa til min venninne som bor sør i Frankrike, for hun skal gifte seg. Så da lager vi en ferietur gjennom Europa av det.

Tar du helt ferie, eller blir det òg skriving?

Jeg kan ikke ta ferie fra skrivinga, da stopper det helt opp. Så jeg må skrive i hele sommer. Og i august skal en venninne og jeg reise på en ukes skrivetur, bare for å skrive.

Når kan vi vente neste bok fra deg? Og kanskje du vil røpe litt av innholdet?

Jeg håper jeg har en ny bok klar neste sommer! Og blir det som jeg vil, blir det et utrolig spennende eventyr denne gangen. Med masse barn, ville ritualer og en stork.

I år som i fjor publiserer Deichmans litteraturblogg «Sommersnakk», en intervjurekke med barne- og ungdomsbokforfattere. Hver fredag forteller de om sommerplaner, gode sommerminner og lesefavoritter. Kanskje får du noen gode lånetips? God sommer!

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.