Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Musikkavdelingen Anbefalinger 13. desember 2011

Ensemble Ernst: Årets utøver

Ensemble Ernst med kunstnerisk leder Thomas Rimul er kåret til årets utøver av Norsk Komponistforening.

De får prisen for sitt oppriktige engasjement og iherdige innsats som fortolkere av ny norsk musikk. Prisen ble overrakt på Norsk Komponistforenings førjulsfest lørdag 10. desember og bestod av en gavesjekk på kr 30.000,-

Ensemblet har urfremført og spilt en rekke verk av komponister som Ørjan Matre, Jon Øivind Ness, Ruben Sverre Gjertsen, Mark Adderley, Helge Sunde, Yngve Slettholm, Rune Rebne, Kari Beate Tandberg og Sven Lyder Kahrs, for å nevne noen. Ensemblet startet som en vennegjeng på Norges musikkhøgskole, og målet var å spille ny musikk med en friskhet som kunne gjøre den tilgjengelig for et større publikum. Med tiden har ensemblet etablert seg som en av de fremste fortolkere av norsk samtidsmusikk, og det er i dag å høre på de viktigste arenaene for denne musikken.

Om prisvinneren
Ensemble Ernst har en sinfoniettabesetning bestående av 4 treblås, 4 messing, 5 strykere, klaver, slagverk og dirigenten Thomas Rimul. I tillegg har ensemblet medlemmer på sang og saksofon. Ensemble Ernst fokuserer på nyere akustisk musikk, musikk som er poetisk, ekspressiv og ikke minst musikantisk. Disse preferansene har bidratt til å utvikle ensemblets varme, lyriske klang.

Ensemblet har som mål å framtre som lekent og formidlende, samtidig som det står i spissen av den europeiske samtidsmusikkscenen. Med en aktiv bestillingspolitikk ønsker Ensemble Ernst å stimulere til nyskapning blant norske komponister, samtidig som ensemblet vektlegger repertoar som ikke før har vært fremført av norske musikere.

Om prisen
Hedersbetegnelsen Årets utøver deles ut av Norsk Komponistforening til en musiker eller et ensemble som fremmer ny, norsk musikk på en eksepsjonell måte. Tidligere år har blant annet Cikada, Forsvarets Musikkorps Vestlandet og POING mottatt prisen.

Begrunnelsen fra Norsk Komponistforenings musikkfaglige utvalg:
Ensemble Ernst og kunstnerisk leder Thomas Rimul er årets utøvere 2011. Ensemblet og dets dirigent får prisen for gjennom flere år å ha ytt en viktig og standhaftig innsats som formidlere av ny norsk musikk. Bestillingsverk er ensemblets kjernevirksomhet, og ensemblet har med sjelden entusiasme og innlevelse urfremført verk av en rekke sentrale, både nasjonale og internasjonale komponister. Musikerne og dirigenten Thomas Rimul har sitt utspring i Oslos samtidsmusikkmiljø, og har derfor, ofte gjennom nære samarbeid med hovedstadens komponister, utviklet en førstehånds kjennskap til dette repertoaret. Ensemblet har, i tillegg til egne produksjoner, jevnlig vært å høre på Ultimafestivalen.

Årets utøvere siden 1985
1985 Stig Nilsson
1986 Ny Musikks ensemble
1987 Oslo Sinfonietta
1988 Frantisek Veselka og Milena Dratvova
1989 Christian Eggen
1990 Hilde Torgersen og Kenneth Karlsson
1991 Bergen Domkantori og dirigent Magnar Mangersnes
1992 Håkon Austbø
1993 BIT 20
1994 …Ingen tildeling…
1995 Øystein Birkeland
1996 Siri Torjesen
1997 Einar Henning Smebye
1998 Oslo Strykekvartett
1999 Cikada
2000 Saxofon Concentus
2001 SISU
2002 Peter Herresthal
2003 KORK
2004 Eirik Raude
2005 Sigyn Fossnes
2006 Affinis Ensemble
2007 Terje Tønnesen
2008 Forsvarets Musikkorps Vestlandet
2009 POING
2010 Ingar Bergby og Peter Szilvay

(NTB)

Du finner musikken her hos oss.

Én kommentar til “Ensemble Ernst: Årets utøver”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 66 andre abonnenter