Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Victor Josefsen Anmeldelser 2. mars 2012

Frode Johannessen (x-Popface): «Ein liden tegning» / EP-anmeldelse: Popface – «Calling Back/Falling Back» (2001)

Frode Johannessen har i en årrekke vært en del av Stavangers musikkliv. De siste årene har han skrevet, fremført og utgitt sin egen musikk som soloartist på sitt eget selskap, Saturn 63. Hans kommende album «Ein liden tegning» slippes 16. Mars.
Tekst: Victor Josefsen

Begreper som indiepop, shoegaze og artrock nevnes side om side med støy og pop om den gitarbaserte musikken til Frode Johannessen. Selv håper Frode å ligge et sted i mellom disse beskrivelsene. Hovedfokus ligger oftest på de gode melodiene, kombinert med spennende, stramme og eksplosive arrangementer og låtstrukturer.

Ein liden tegning
16. mars 2012 slipper Frode sitt nye soloalbum Ein liden tegning. Albumet er Frodes andre soloplate, men det er hans første noensinne med norske tekster. Albumet består av 11 sanger skrevet, produsert og spilt av Frode Johannessen selv. Platen er spilt inn hjemme på loftet til Frode i Stavanger, mikset og mastret av Bjørn Erik Sørensen i Artbeat studio. Innspillingen av albumet har foregått over en periode på 3 år.

 

 

Det beste fra indierocken
Musikalsk er Frode inspirert av elementer fra det beste av indierockens historie og samtid, og håper etter hvert å ha funnet sin egen plass i denne tradisjonen. Referanser som ofte nevnes når folk skal beskrive Frode Johannesens uttrykk er Dinosaur jr, My Bloody Valentine, Hüsker Dü, Explosions in The Sky, Pavement, Swervedriver, Mogwai, Yo La Tengo, Cocteau Twins, Velvet Crush og det legendariske plateselskapet Creation Records.

x-Popface
Frode har en fortid som låtskriver og frontfigur i bandet Popface som også gjorde seg bemerket i undergrunnsmiljøer utenfor landets grenser. Popface har gitt ut sine 4 studioalbum på en ulike kredible selskaper rundt omkring i verden. I USA ble bandet plukket ut som et av de 20 mest lovende band i magasinet Spinner.com. Albumene er også gitt ut i Asia og Europa. Norsk presse har også gitt Popface meget god mottagelse. Både P3, Dagbladet, Scream Magazine og Elle har gitt Popface topp anmeldelser. Totto Mjelde i NRK P3 skrev blant annet “Masters of støy. Det er ikke mange som holder indie-fanen høyt hevet, men Popface er troppeledere her til lands. Stavanger støy city”.

Plateslippfest
Det holdes Plateslippfest og konsert på Martinique i Stavanger lørdag den 24. mars for Ein liden tegning som slippes 16. Mars.

Her er min anmeldelse av Popface sin debut EP

Popface

«Calling Back/Falling Back» (EP) (2001)

Trust Me Records / Voices Music & Entertainment

Stavangerbandet Popface spiller god, gammeldags indierock som du har hørt tusen ganger tidligere. Popansiktene blåser allikevel ut friske popvinder med kimende gitarer, sår, noen ganger nærmest desperat lengtende vokal, og overstyrt feedback.

I åpningslåta «You Came» skramler gutta i vei på typisk indie-manér, godt hjulpet fram av en fin melodi som siver ut av «skranglekassa». Neste forsøk, «Loosing You», en melankolsk og spartansk indiepopper, kunne gått rett inn i backkatalogen til Leeds-gruppa Wedding Present. Og det er lenge siden jeg har hørt noen band sprøyte nytt liv inn i dette råmaterialet med en slik entusiasme. Tittelkuttet «Calling Back/Falling Back» er også full av liv med duvende og rullende bass-spill, høyfrekvente gitarer og «gjennom skyene»-refreng.

Popface henter ikke bare inspirasjonen fra kjente og kjære kilder. Over introen på instrumentalen «Snowrose» hviler drømmende postrock-stemninger. Avslutningslåta «You Allways Seem Nice», som ligger et sted i skjæringspunktet J Mascis/Sebadoh, setter den berømmelige prikken over i’en.

Popface har laget en finfin nostalgitripp av en EP. De pløyer ingen nye marker med denne utgivelsen, men står i stedet trygt på egne låt-påler.

 

Her kan du søke etter og låne musikk av disse og andre artister i Deichmans katalog

 

5 kommentarer til “Frode Johannessen (x-Popface): «Ein liden tegning» / EP-anmeldelse: Popface – «Calling Back/Falling Back» (2001)”

  1. Rune sier:

    Calling Back Falling Back er ikke Popface sin debut… Albumet «Buck» er det…

    1. Victor Josefsen sier:

      Jupp, helt riktig:-) Victor

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 64 andre abonnenter