Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Victor Josefsen Anbefalinger 8. mars 2012

Riot grrrl: Revolution Girl Style Now!

Kvinnedagen er her, og det feirer vi med Revolution Girl Style Now! Riot grrrl var en rebelsk jentebevegelse som sparket godt fra seg på tidlig nittitall. 
Tekst: Victor Josefsen 

Egenprodusert musikk- og fanziner og konserter via egne jentenettverk var resepten, og Revolution Girl Style Now! var parolen. Riot grrrl representerte Girlpower lenge før ordet var på alles lepper og jenteopprøret var motpolen til den tradisjonelle mannsdominerte musikkbransjen. Gruppa Bikini Kill var riot grrrl bandet framfor noen og albumet «Pussy Whipped» er et must have!

 

 

Etter noen hektiske år lå riot girlsa nede for telling. En av årsakene var feileksponering i media. Men Chicks on Speed revitaliserte riot grrrl-spiriten i 97. Og på begynnelsen av 2000-tallet ble …Speed, sammen med f.eks. Peaches, hypa som The Next Big Thing.

 

 

Electroclash var respons til sjelløs klubbing uten personlighet. Utrykket var edgy og sarkastisk. Image og mote var kløktig og distansert. De involverte befant seg altså i skjæringspunktet kunst, mote og musikk. De fleste av electroclasherne endte opp som fotnote i musikkhistorien, men Chicks on Speed og Peaches har holdt fanen høyt.

For en del år siden slapp Chicks on Speed samleplata Girl Monster!, som omfatter riot grrrl-artister. Og andre som var delaktige i framveksten på 90-tallet er fortsatt aktive. Ikke minst Kathleen Hannah (Bikini Kill), dama som startet fanzinen Riot Grrrl, som bevegelsen tok navnet sitt fra. Hannah kjørte etter hvert hardt på i bandet Le Tigre på slutten av nittitallet, men tok en velfortjent hvilepause.

Kathleen Hanna (Bikini Kill) har donert fanziner, korrespondanse og materiell m.m. til NYU’s Fales Library, et perfekt utgangspunkt for dagens feminististiske grupper.

The Julie Ruin er Kathleen Hannas nye prosjekt. Etter oppløsningen av Bikini Kill produserte hun plata «Julie Ruin» innen hun altså startet bandet Le Tigre i New York i 1999. Senere ble soloprojektet hennes til gruppen The Julie Ruin, og i 2013 utga de albumet «Run Fast», Et  album med herlige låter som «Oh Come On», «Ha Ha Ha». Og akkurat de to låtene kan du selv sjekke under, framført briljant på Pitchfork Music Festival for et par år siden.

 

TheJulieRuin1 The Julie Ruin på Øya 2015. Foto: Nikolaj Blegvad – www.nikolajblegvad

 

 


På Øya i 2015 år leverte Kathleen Hanna og The Julie Ruin en like briljant framføring med sterke statement.

TheJulieRuin3 The Julie Ruin på Øya 2015. Foto: Nikolaj Blegvad – www.nikolajblegvad.

TheJulieRuin4 The Julie Ruin på Øya 2015. Foto: Nikolaj Blegvad – www.nikolajblegvad.

 

Jeg hekter på den offisielle videoen til The Julie Ruins»Oh Come On» og en Le Tigre-favoritt.

 

Du kan låne musikk av riot grrrl-jentene hos oss. Vi anbefaler også boka Girls to the front : the true story of the riot grrrl revolution.

Girls to the front the true story of the riot grrrl revolution

Saken er oppdatert 8. mars 2019.

 

Sjekk også:

Med forbilder som The Ramones, Babes In Toyland og Bikini Kill

En av de morsomte «Revolution Girl Style Now!»-låtene å oppdrive

Albumanbefaling: Peaches – I Feel Cream

6 kommentarer til “Riot grrrl: Revolution Girl Style Now!”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 67 andre abonnenter