Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Victor Josefsen Intervjuer 26. april 2012

Magda Mayas, Tony Buck og Kim Myhr: Improkonsert fra øverste hylle i musikkavdelingen torsdag 26. april!

I dag torsdag 26. april får Deichmanske bibliotek storfint besøk fra Australia og Berlin. Pianist Magda Mayas og perkusjonist Tony Buck kanskje best kjent fra ambientjazz trioen og kultbandet The Necks sammen med Kim Myhr. Vi tok en prat med Kim Myhr.
Av: Victor Josefsen

Konserten bringer sammen de improviserende musikerne Magda Mayas, Tony Buck og Kim Myhr for første gang i trioformat. Tony Buck gjestet sammen med The Necks Victoria scene i fjor høst, og spiller også mye i duoformat med Mayas. Sammen har de gitt ut flere kritikerroste album. Gitarist Kim Myhr er på improlabelen Sofa i godt selskap med Ivar Grydeland, Derek Bailey, Ingar Zach mfl. Sistnevnte leverte sammen med Vojtěch Procházka en fremragende konsert på Deichman for ikke så lenge siden.

Kim Myhr samarbeidet med MURAL, en trio med Jim Denley og Ingar Zach, Silencers (Benoit Delbecq, Nils Ostendorf og Toma Gouband), Time Art Ensemble (med Michel Doneda, Matthias Muche og Sven Hahne) m.m.

Kan du fortelle oss mer om Magda Mayas og Tony Buck?

– Jeg møtte Magda Mayas først i 2006, da hun var vikar for Benoit Delbcecq i Silencers, en kvartett jeg er med i. Hun har siden den tiden etablert seg som en av de viktige pianistene i improvisasjonsverdenen. Spillestilen hennes er helt unik, synes jeg. Hun har funnet et elegant vis å arbeide med både «inside-piano» og konvensjonelt pianospill. Hun har også funnet en del teknikker og lyder på instrumentet jeg aldri har hørt før. Uttrykket hennes er veldig spisset og subtilt, det er også spontant og sensitivt.

Kim Myhr

Tony Buck møtte jeg for første gang i Berlin, men har siden møtt ham veldig mange ganger på festivaler rundt om i verden (senest for to uker siden i Libanon), i tillegg til en del ganger i Australia (hvor jeg bodde vekselsvis mellom 2007-2010). Tony er en veldig intelligent og reflektert trommeslager og improvisatør, har veldig god formforståelse, noe som han viser i trioen hans The Necks som har gitt ut et tjuetalls album i over 20 års aktivitet. Selv har jeg aldri spilt med Tony, og gleder meg til dette første møtet i konsertsammenheng.

Hva kan publikum forvente seg denne kvelden?

– Vanligvis jobber jeg i faste ensembler, så dette er en sjelden ad hoc konstellasjon for mitt vedkommende. Likevel kjenner vi hverandre såpass godt personlig at jeg er sikker på at vi kommer til å funke bra sammen musikalsk også.

Kim Myhr har nylig spilt flere konserter i Japan.

– Jeg spilte i forrige uke seks solokonserter rundt om i Japan i forberedelse til innspilling av min første soloplate. Det var veldig vellykket. Det er et ganske godt etablert og kunnskapsrikt publikum i Japan, så det er veldig gøy å spille der. Turneen var en splitturné med Keith Rowe/Kjell Bjørgeengen og trioen Microtub. Det var utrolig fint å spille for hverandre seks kvelder på rad, og diskutere musikken etter hver kveld. Det var en utrolig utviklende prosess.

Tony Buck

– Improscenen har godt ry i verden av flere grunner. Musikken herfra holder et høyt nivå, og dette er på grunn av gode støtteordninger og lite hierarkiske utdanningsinstitusjoner. At musikken er som den er er et direkte resultat av politiske grep. Jeg tror også Norge er mindre hierarkisk fordi vi har mindre musikkhistorie å vise til enn andre land som f.eks. Frankrike, Tyskland etc., slik at det blir et litt mindre fokus på museal virksomhet, og heller mer fokus på å skape ny musikk. Dette synes jeg er utrolig sunt. Dette i tillegg til at det finnes gode statlige støtteordninger, gjør at det spilles norsk musikk overalt over hele verden.

 

Her kan du søke etter og låne musikk, bøker og noter i Deichmans katalog

 

Én kommentar til “Magda Mayas, Tony Buck og Kim Myhr: Improkonsert fra øverste hylle i musikkavdelingen torsdag 26. april!”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 72 andre abonnenter