Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Thor Arne Sæterholen Anmeldelser 24. mai 2012

Bob 71 – «Bob Dylan» 50!

I dag, den 24. mai, fyller den godeste Bob 71 år. Dessuten er det i 2012 gått 50 år siden hans første album «Bob Dylan» ble gitt ut av Columbia Records i 1962. Talentspeideren og produsenten John Hammond ga den unge folkesangeren en sjanse – andre hadde takket nei.

«Bob Dylan» er ingen storslagen debut, men et enkelt og godt album bestående av amerikansk tradisjonsmusikk, folkeviser og blues. Kun Bob på sang, munnspill og gitar. Bare to av sporene var signert Dylan selv, «Song to Woody» – en hyllest til Dylans store forbilde på den tida, folkesangeren Woody Guthrie – og «Talkin’ New York», en humoristisk låt med en «snakke-synge»-teknikk rappet direkte fra den samme Guthrie. Dylan viser sine røtter på denne plata. Selv liker jeg best de tyngre bluesinfluerte låtene: «In my time of dyin'» – en folkevise som Led Zeppelin senere gjorde en bra versjon av  – og «See that my grave is kept clean», skrevet av Blind Lemon Jefferson. Den unge Dylan synger disse sangene med stor innlevelse – han høres ut som en olding på kanten av graven.

En god plate, altså, men det var likevel umulig å forutsi det som skulle komme. Bare et år senere skulle Dylans låtskrivertalent slå ut i full blomst på plata «The freewheelin’ Bob Dylan».  Der finnes «Blowin’ in the wind», og ikke minst «A hard rain’s a-gonna fall» – den første sangen som viste hva som bodde i Dylan av tekstlig billedrikdom og imaginasjon. Med dette talentet endret Bob Dylan ikke bare den amerikanske folkemusikkscenen, men senere også pop- og rockekulturen for all fremtid. Helt sant.

Gratulerer, Bob!

2 kommentarer til “Bob 71 – «Bob Dylan» 50!”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 68 andre abonnenter