Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Victor Josefsen Intervjuer 21. oktober 2012

Bigbang – tilbake til norsk folkemusikk

I første kvartal av 2013 slipper Bigbang nytt album, titulert «The Oslo Bowl», der de vender tilbake til norsk folkemusikk. Og 20. april samme år spiller Bigbang i Oslo Spektrum for aller første gang. Support er Dungen og Kråkesølv.
Av: Victor Josefsen

Øystein Greni om den musikalske kursen:

– Joe Boyd skriver i boken «White Bicycles» at mange har en tendens til å hate sitt eget lands folkemusikk. Jeg føler meg litt skyldig i så måte, men når jeg tenker på de beste låtene fra Bigbang sine plater så er det kanskje de låtene med mest hardingfele-aktige gitarklanger som står seg best. «Wild Bird», «To the Mountains» eller «Isabel», sier Øystein Greni.

Med dette i bakhodet kontaktet Greni Tuva og Erik fra Valkyrien Allstars og Sinikka Langeland for å samarbeide på «The Oslo Bowl».

– Allerede fra starten av kjentes det ut som om vi hadde spilt sammen og kjent hverandre i mange år, forteller Greni.

Om tonaliteten på «The Oslo Bowl» er preget av norsk folkemusikk, er det byen Oslo og hva den gjør med menneskene som bor der som gjennomsyrer tekstuniverset.

– Oslo er en by som har skapt mye vakker kunst om vonde følelser. Jeg tenker på Hamsuns «Sult» og Munchs malerier. Jeg tenker også på Joachim Trier «Oslo 31. august». Det er ikke noe vi Oslofolk bør være flaue over, snarere tvert imot. Der bergensere med rette kan si at de bor i Norges vakreste by kan vi si at vi bor i byen hvor angst og fremmedgjøring blir til god kunst, utdyper Grenli.

Men selv om plata har et overhengende tema som er veldig urnorsk og samtidig Oslo-inspirert, har også bandets mange år i California, surfesportens mekka, hatt sitt å si.

– I surfesammenheng er «the bowl» det området hvor en suges ned i dypet fra etterdønningen av en brutt bølge. Et sted man ikke bør eller vil være, men som man suges inn og ned i. Mesteparten av livet har jeg bodd i Oslo og har alltid drømt om å komme meg vekk. Begrepet Oslogryta er beskrivende for en innestengt følelse som en litt for trang storby har. Hvis det er noe Los Angeles har lært meg så er det å elske byen sin for dens rare og gale sider like mye som de umiddelbart tiltrekkende, avslutter Greni.

 

20. april 2013 spiller Bigbang i Oslo Spektrum for aller første gang. Support er Dungen og Kråkesølv.

 

Her kan du søke etter og låne bl.a. musikk, noter, DVD’er og filmer i Deichmans katalog

Én kommentar til “Bigbang – tilbake til norsk folkemusikk”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 47 andre abonnenter