Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Stian Bjørnsson Hope Anmeldelser 16. mai 2013

Rocket from the Tombs – The Day the Earth Met the Rocket From the Tombs

Alle må starte en plass, og frontfigur i Pere Ubu, David Thomas, startet med Rocket from the Tombs.

Rocket from the Tombs ga aldri ut noe mens de holdt på, David Thomas og Peter Laughner dannet Pere Ubu allerede høsten 1975. Og Cheetah ChromeJohnny Blitz dannet, sammen med Stiv Bators, Dead Boys i 1976. Men i 2002 tok endelig Smog Veil Records til fornuft og ga ut The Day the Earth Met the Rocket From the Tombs: En plate som for det meste inneholder demoer og liveopptak, men som allikevel er et viktig tidsdokument.

Første halvdel av platen er viet til en loftsøvelse gruppa gjorde tidlig i 1975, og det er ikke  snakk om noen kvalitetslyd her, de(t) skurrer og skriker tvers igjennom. Men det er noe av det beste med hele plata. Det er skittent og rått, og det er lyden av støyende sonisk gull vi hører. Andre halvdel av plata er liveopptak gruppa gjorde mai/ juli ’75, og det skramler og ramler avgårde i et forrykende tempo her også. Det er for så vidt bedre lyd på opptaket, men noe av energien mangler, og låtmaterialet er ikke like interessant som på loftsopptakene. Du finner riktignok perlene Sonic Reducer (en personlig pønk-favoritt, jupp, red anm.) og Final Solution, som skulle bli viktige sanger for henholdsvis Dead Boys og Pere Ubu senere. Og selv om det er skuffende at David Thomas ikke synger Final Solution selv, tar han igjen til gangs på en herlig rufsete versjon av The StoogesSearch & Destroy.

Alt i alt er dette forståelig nok en ujevn plate, men den inneholder noen av de sangene som senere skulle bli Pere Ubus mest kjente sanger, i tillegg til Final Solution finner du også 30 Seconds Over Tokyo og Life Stinks. Og det er liten tvil om at det var her, gjennom en blanding av hard rock, metal, og artrock et viktig frø til amerikansk punk ble plantet.

Pere Ubu ga for øvrig ut Lady from Shanghai tidligere i år (altså 2013, red.anm.), og David Thomas fyller 60 år i juni (altså 2013, red.anm.), så det er fremdeles godt med liv i den karen.

I 2014 kom Pere Ubu med ny skive, Carnival of Souls.

 

 

Du kan låne flere av disse albumene hos oss.

 

Saken er oppdatert 26.oktober 2016.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.