Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Stian Bjørnsson Hope Anmeldelser 16. mai 2013

Plateanmeldelse: Rocket from the Tombs – «The Day the Earth Met the Rocket From the Tombs»

Alle må starte en plass, og frontfigur i Pere Ubu, David Thomas, startet med Rocket from the Tombs.
Stian Bjørnsson Hope

 

Rocket from the Tombs ga aldri ut noe mens de holdt på. David Thomas og Peter Laughner dannet Pere Ubu allerede høsten 1975. Og Cheetah Chrome og Johnny Blitz dannet, sammen med Stiv Bators, Dead Boys i 1976. Men i 2002 tok endelig Smog Veil Records til fornuft og ga ut The Day the Earth Met the Rocket From the Tombs: En plate som for det meste inneholder demoer og liveopptak, men som allikevel er et viktig tidsdokument.

Første halvdel av platen er viet til en loftsøvelse gruppa gjorde tidlig i 1975, og det er ikke  snakk om noen kvalitetslyd her, de(t) skurrer og skriker tvers igjennom. Men det er noe av det beste med hele plata. Det er skittent og rått, det er lyden av støyende sonisk gull vi hører.

Andre halvdel av plata er liveopptak gruppa gjorde mai/ juli ’75, og det skramler og ramler av gårde i et forrykende tempo her også. Det er for så vidt bedre lyd på opptaket, men noe av energien mangler, og låtmaterialet er ikke like interessant som på loftsopptakene. Du finner riktignok perlene Sonic Reducer (en personlig punk-favoritt, jupp, red anm.) og Final Solution, som skulle bli viktige sanger for henholdsvis Dead Boys og Pere Ubu senere. Og selv om det er skuffende at David Thomas ikke synger Final Solution selv, tar han igjen til gangs på en herlig rufsete versjon av The StoogesSearch & Destroy.

Alt i alt er dette forståelig nok en ujevn plate, men den inneholder noen av de sangene som senere skulle bli Pere Ubus mest kjente sanger, i tillegg til Final Solution finner du også 30 Seconds Over Tokyo og Life Stinks. Og det er liten tvil om at det var her, gjennom en blanding av hard rock, metal, og artrock et viktig frø til amerikansk punk ble plantet.

 

 

Det er gitt ut flere plater med Rocket from the Tombs etter «The Day the Earth Met the Rocket From the Tombs», se diskografi her.

 

Her kan du søke etter og låne utgivelser av disse og andre artister i Deichmanskatalog

 

Les også:

Plateanmeldelse: Pere Ubu – «The Modern Dance»

Deichman anbefaler: Årets album 2014 (Årets internasjonale album (Stian): 2)Pere Ubu – Carnival of Souls)

Konsert: Cheetah Chrome på Gamla (2016)

Deichman anbefaler: Årets album 2017 (Årets internasjonale album (Stian): Pere Ubu – 20 Years In A Montana Missile Silo)

Dead Boys – Sonic Reducer (Ferske spor uke 2/2018)

Pere Ubu – What I Heard on the Pop Radio (Ferske spor uke 25/2019)

Her er noen av våre favoritt-coverlåter (Bob Hunds cover Pere Ubus «Final Solution»)

 

Saken er oppdatert i 2019.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 64 andre abonnenter