Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Victor Josefsen Anmeldelser 10. august 2013

Øya 2013: Godspeed You! Black Emperor – Et unikt band, en unik konsert

04_godspeed_080813

Tekst: Victor Josefsen
Foto: Stian Schløsser Møller

I likhet med My Bloody Valentine driver Godspeed You! Black Emperor ikke akkurat med publikumsfrieri, de lar musikken tale for seg selv. Og det var ikke mye action på scenen – et lerret med svart-hvitt fragmenter som flimret over skjermen og bandmedlemmer som stort sett holdt seg på samme plass, det var det hele.

02_godspeed_080813

De få og lange komposisjonene fløt i over i hverandre og først etter godt og vel en time var det noe som minnet om et lite pusterom mellom stykkene. Apropos pusterom, Godspeed You! Black Emperors uttrykk kommer først til sin fulle rett når de har store nok lydrom å puste i, slik at alle nyansene kommer til sin rett – lyden på Sjøsiden var en smule lav, noe som gikk utover dynamikken, selv om ikke det betyr at konserten var svak, så langt derifra. Dessuten var det vel mye publikums-pjatting under konserten, men mer enn gledelig at så mange hadde møtt opp.

03_godspeed_080813

På Øyafestivalen (og på andre konsertscener) kreerer Godspeed You! Black Emperor et konglomerat av gitarstøy, droner, malende strykere og kontant rytmikk. Postrock/avantrock er tidligere betegnelser for uttrykket til Godspeed You! Black Emperor, men Montréal-bandet står for så mye mer. Med inspirasjonskilder fra Velvet Underground, kunstrock samt østlige impulser, spinner de overbevisende musikk på Øyafestivalens Sjøsiden scene.

01_godspeed_080813

Beholdningen til Godspeed You! Black Emperor er episke stemninger, ofte innadvente, derfor, konsentrasjon må væres skrudd opp till 11 for å få skikkelig utbytte av konserten. Stemningene øker i intensitet og skaper fortettede atmosfærer.

05_godspeed_080813

Godspeed You! Black Emperors konsert på Øya var monotont suggererende og utfordrende med en spenning som hele tiden er til stede, for dem som lytter. Likevel, de bergtok meg ikke på Sjøsiden torsdag, men sære Godspeed fascinerte stort.

Et unikt band, og en unik konsert.

Godspeed You! Black Emperor album Allelujah! Don’t Bend Ascend! troner på toppen av Årets album 2012-lista lista mi.

2 kommentarer til “Øya 2013: Godspeed You! Black Emperor – Et unikt band, en unik konsert”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 68 andre abonnenter