Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Stian Bjørnsson Hope Anbefalinger 18. oktober 2013

Ukas tips!

The Clash er tilbake! I romanform denne gang.
Tekst: Stian Bjørnsson Hope

Frode Grytten har vært så freidig at han har skrevet en roman om The Clash, sett fra deres egen synsvinkel. Det kunne lett ha blitt litt klamt, men takket være forfatterens dyktighet og kløkt fungerer det knallfint. Handlingen i romanen «Brenn huset ned» er primært lagt til 1981, når The Clash skulle erobre USA ved å spille en konsertserie i New York. Bandmedlemmene har fått tildelt et kapittel hver, og det er Joe Strummer som åpner ballet, etterfulgt av Mick Jones, Paul Simonon og Topper Headon. Vi holder oss stort sett i 1981, men vi får også glimt fra nyere tid med bl.a. Mick Jones refleksjoner over Joe Strummers død (d. 2002). En forskyvning i tidsperspektivet Grytten for øvrig har løst på finurlig vis.

Alle kapitlene gir et godt innblikk i hva som kunne vært tenkt og følt av de ulike karakterene, og det blir aldri kunstig eller teit, det føles forbausende troverdig og naturlig. Grytten har godt grep om historien rundt bandet, og han veksler med stort hell mellom historiske hendelser og fiktive funderinger. Etter min mening er det allikevel kapitlene om Joe Strummer og Topper Headon som fungerer best, det er her Grytten fanger meg mest, og historien er på sitt mest gripende. Spesielt skildringen av Headon, som kjører taxi rundt omkring i London etter å ha blitt sparket ut av gruppa for narkotikamisbruk. Det er tragisk, det er trist, og det er pokker så rørende.

Romanen slutter med begynnelsen, i 1976, hvor vi  møter gutta like før de blir The Clash. Her beskriver Grytten på ypperlig vis den velkjente historien om hvordan Joe Strummer på et blunk byttet ut Mick Jones verselinje «I’m so bored with you» til «I’m so bored with the USA», og eventyret om The Clash var i gang.

 

 

Jeg koste meg virkelig med denne romanen, og du trenger ikke å ha et forhold til The Clash for å få noe ut av den. Frode Grytten skriver glitrende og turnerer språket på en elegant og poetisk måte, så det er en fryd å lese uansett. I tillegg fikk det meg til å  høre på The Clash én uke i strekk, og det er aldri bortkastet tid.

 

Her kan du søke etter og låne musikk, bøker og noter i Deichmans katalog

 

3 kommentarer til “Ukas tips!”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 64 andre abonnenter