Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Musikkavdelingen Anmeldelser 9. januar 2014

Verdens første ishornorkester på Ice Music Festival, Geilo

For første gang kan du høre lyden av et ishornorkester, i tillegg til en rekke andre instrumenter laget av is, under fullmånen på idylliske Geilo. 16. – 19. januar 2014 arrangeres verdens eneste Ice Music Festival.

Foto: Pressebilde

Bare på Ice Music Festival på Geilo kan du få oppleve en hel festival hvor alle instrumentene er laget av is. Også arenaen bygges av naturens egne råvarer, med nytt arkitekttegnet design hvert år. Været bestemmer hvordan isen klinger og spilleforhold under festivalen blir.

– Festivalen er en heder til kunst, miljø og verdens viktigste ressurs: vann, forteller festivalens grunnlegger, musikeren og komponisten Terje Isungset, – Målet er ikke å kopiere eksisterende instrumenter, men å skape nye lyder og klanger. Vi jakter på det «uhørte» og søker det unike med denne festivalen.

I år skal det også dannes et ishornorkester, som medvirker under festivalens første bestillingsverk.

– Vi har hele tiden sagt at det er umulig å lage et blåseorkester i is, fordi instrumentene smelter innvendig når vi spiller og gjør dem ustemte, sier Isungset, – Men nå har vi bestemt oss for å prøve oss på det umulige – og lage et slikt orkester likevel! Vel og merke i samspill med mange andre instrumenter.

I tillegg til Isungset kommer Svante Henryson, Katarina Henryson, Rob Waring, Eldbjørg Raknes, Frode Eggen, Anders Aasberg, Lena Nymark, Arve Henriksen, Anna Maria Friman, Eilif Gundersen, Sidsel Walstad, samt blåsere fra Toneheim folkehøgskole, for å opptre på festivalen.

Som å spille et nytt instrument
Noen av artistene som kommer til Geilo har liten eller ingen erfaring med å spille på isinstrumenter. Dette kan by på noen utfordringer.

– For disse utøverne blir det som å traktere et helt nytt instrument, forteller Isungset, – Isen er ferskvare så her spiller vi på dens og naturens premisser. Alle instrumentene lages i samarbeid med amerikaneren Bill Covitz, som er en av verdens beste isskulptører.

Hoveddelen av årets artister er likevel som isveteraner å regne. Arve Henriksen har vært med i Isungsets isverden siden første isplateinnspilling i 2001, og Sidsel Walstad opptrer med isharpe for 5. gang i år.

– Vi jobber med kvalitetssikring og videreutvikling av instrumentene, og inviterer de beste musikerne som er i stand til å lage god musikk med isens muligheter og begrensninger, forteller Isungset, – Målet er å invitere publikum inn i isens vakre verden, både visuelt og musikalsk. Tilhørerne skal bade i isens klang, håper vi.

Utover musikerne kommer det også en gruppe kunstnere fra Estland for å lage en kunstutstilling til festivalen. Denne er selvfølgelig bygd opp av is og snø.

TalaTuT-en kan smelte!
Hvert år presenteres det et nytt instrument på Ice Music Festival, og denne gangen har Bill Covitz i samarbeid med Arve Henriksen lagd en Tala Tut. 17. januar spiller Henriksen på instrumentet for første gang. I tillegg til å være nykommer i instrumentgjengen, får Tala Tut-en en ekstra utfordring i år:

– Vi har hatt en ganske uvanlig vinter, så hvis mildværet forsetter risikerer vi rett og slett at Tala Tut-en smelter, sier Isungset,- En rekke forholdsregler må derfor være på plass.

Selv små temperaturforandringer kan gjøre instrumentene ubrukelige og klangløse. Derfor vil ulike oppbevaringsinstallasjoner, som for eksempel en iglo eller et fryserom være tilgjengelig dersom det blir plussgrader.

– Heldigvis har vi lang erfaring med skiftende værforhold. Her har vi hatt alt fra 25 bitende kuldegrader til varmegrader, så vi er forberedt på det meste. Konsert blir det uansett, lover Isungset.

Dessuten viser værmeldinga perfekt ismusikkvær: minus 10 grader og vindstille. Dermed er det bare å finne frem boblejakka og gjøre seg klar til ismusikkfestival.

Les mer i programmet og på festivalens hjemmeside.

Foto: Emile Holba

Én kommentar til “Verdens første ishornorkester på Ice Music Festival, Geilo”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 46 andre abonnenter