Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Victor Josefsen Anbefalinger 31. mars 2014

Jan Vardøens spillefilmdebut «Heart of Lightness – Søvnløs i Lofoten» på kino fra 28. mai

Trebåtbygger, forfatter, musiker, kokk (og nå regissør) Jan Vardøen spillefilmdebuterer med Heart of Lightness – Søvnløs i Lofoten. Filmen er innspilt under midnattssolen, med et internasjonalt stjernelag, og har som mål å gi publikum over hele verden en opplevelse av det beste Norge kan by på; Ibsen og nordnorsk natur. Filmen, som har premiere 28. mai, er den eneste norske produksjonen å se på kino denne sommeren.

Foto: Pressebilde

«Jeg vil vise frem noe av det beste vi har å by på i Norge. Dette kommer ekstra tydelig frem i møte mellom britiske skuespillere og det særegne lyset, naturen og stemningen som oppstår i den arktiske sirkelen på midsommeren. Siden jeg er oppvokst i utlandet er det kanskje lettere for meg å plassere et Ibsen-stykke i den storslåtte nordnorske naturen på en oppriktig og u-ironisk måte».

Det sier den britisk/norske regissøren Jan Vardøen om filmen. Vardøen, som kanskje er best kjent for hektisk restaurantvirksomhet på Grünerløkka i Oslo, har fått med seg åtte britiske skuespillere til Lofoten for å spille inn sin versjon av Ibsens velkjente verk, Fruen fra havet.

En film i filmen
Virkeligheten er også utgangspunktet for handlingen i filmen: Førstegangsregissør Jan har fått støtte til å lage spillefilm, men han har drukket opp pengene. I London ser han en teateroppsetning av Ibsens Fruen fra havet, og får en lysende idé: Hvorfor ikke spille stykket med de som allerede kan teksten, i Norges aller vakreste omgivelser?

Med manus lastet ned fra internett lokker han hele skuespillergjengen med seg til Lofoten. Men lofotsolen synker aldri og ingen får sove. Unntatt regissøren, som ikke ser ut til å gjøre annet. Snart erfarer hele produksjonen hvordan søvnløshet, manglende regi og tvilsom catering kan påvirke prestasjoner og vennskap innad i gruppen, melder Kulturmeglerne.

Likheten stanser ved navnet
I filmen spiller et internasjonale skuespillere som blant annet Laura Donnelly (TV-seriene Missing og The Fall), John Hodgkinson (James Bond – Skyfall), Dominic Mafham (Den Engelske Pasienten), Michael Colgan (Good Vibrations), Richard Lumsden (The Catherine Tate Show), Matt Ryan (Hovedrolle, Assassin’s Creed), Rosie Day (The Seasoning House), Daisy Head (snart å se i filmen Fallen) og Sam Heughan (Hovedrolle i serien Outlander). I rollen som den søvnige regissøren Jan finner vi Jan Vardøen selv, men han kan garantere at likheten mellom de to stanser ved navnet.

– Det har vært en eventyrlig innspilling med høy energi og gledesfaktor, deilig mat, hvalsafari og kveitefiske midt på natten og jeg håper og tror at stemningen vi oppnådde har smittet over på lerretet, sier Vardøen.

Heart of Lightness har premiere på Colosseum onsdag 28. mai kl. 18.00.

Du kan låne bøker og CD av Jan Vardøen her.

Du kan låne filmer som er nevnt i saka, bare søk her.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 66 andre abonnenter