Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Stian Bjørnsson Hope Anbefalinger 4. april 2014

Ukas tips! – Nirvana, Kurt Cobain

I dag er det 20 år siden Kurt Cobain tragisk endte sine dager.
Stian Bjørnsson Hope

Nirvana ble allemannseie med albumet Nevermind (1991), spesielt med låten Smells Like Teen Spirit, som ved hjelp av heftig MTV-rotasjon herjet hitlistene tidlig på 90-tallet. Sammen med MudhoneySoundgarden, Pearl Jam, og en hel haug med andre langhåra rockere, la Nirvana grunnlaget for det som skulle få betegnelsen grunge, og fikk samtidig en hel generasjon til å gå med hullete bukser og tømmerskjorter.

Grunge var en blanding av heavy metal og punk, inspiret av soundet til The Stooges og Black Sabbath, og holdningen til punken, med mye fuzz, forvrengte gitarer og tekster om angst og apati. Mudhoney, Soundgarden, Pearl Jam og Nirvana var alle tilknyttet det toneangivende indieselskapet Sub Pop, hvor Nirvanas første album, Bleach (1989) kom ut. Men Nirvana signerte allerede året etter med Geffen Records, eid av mektige Universal, og tok dermed et steg opp i elitedivisjon.

Mange mente at Nirvana ble for mainstream og ødela kredibiliteten ved å gå over til et stort kommersielt selskap, men Nirvana satte Seattle på kartet og gjorde hard rock til det mest populære fenomenet på det tidspunktet. De danka til og med ut Michael Jacksons DangerousBillboard 200-listene.

Den umiddelbare suksessen til Nirvana kom overraskende på gruppa selv, spesielt Kurt Cobain, som aldri ble komfortabel med oppmerksomheten og søkelyset han havnet i. Det spekuleres fremdeles i om han ble drept og ikke begikk selvmord, men mange har påpekt at signalene var tydelige lenge før han ble kjendis; en trøblete familiebakgrunn, og et narkotikamisbruk som kunne fått de fleste til å gå under, tok til slutt knekken på ham. Kurt Cobain ble bare 27 år, og dermed et tragisk medlem av The 27 Club, som fra før av hadde Brian Jones, Jimi Hendrix, Janis Joplin og Jim Morrison som velkjente medlemmer.

 

nirvana_nevermind_cover

 

Her kan du søke etter og låne utgivelser, noter og bøker i Deichmans katalog

 

Én kommentar til “Ukas tips! – Nirvana, Kurt Cobain”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 69 andre abonnenter