Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Victor Josefsen Anmeldelser 12. juni 2014

Konsertanbefaling: The Afghan Whigs 29. juni på Rockefeller

The Afghan Whigs var på hugget på Vika-scenen, og når man i tillegg har et slikt låtmateriale å ta av sier det seg selv at dette måtte bli en riktig så bra konsert, skriblet undertegnede om Øya-konserten deres i 2012. 29. juni er Greg Dulli & Co tilbake i Oslo; Rockefeller.
Av: Victor Josefsen

Fra samme Øya-anmeldelse: Det er rart med det, på slutten av åttitallet / begynnelsen nittitallet kastet jeg meg over platene til Mudhoney, Tad, Nirvana, L7, Hole og Amphetamine Reptile-band som Helmet, Boss Hog, Chokebore, Cows, The Thrown-Ups, Helios Creed mfl., men The Afghan Whigs aldri ble et av favorittbanda mine. Når jeg først spilte skivene, var jeg for så vidt fan, der og da, men The Afghan Whigs ble fort glemt. I stedet snurret  Mudhoneys Suppefuzz Biggmuff på spillern for n’te gang. Men etter torsdagens overbevisende konsert med The Afghan Whigs står albumene på spillelista mi igjen.

 

 

 

The Afghan Whigs har kun sterke album på samvittigheten, og i 1996 ga de ut Black Love, et album som druknet i mediehysteriet rundt Smashing Pumpkins på nittitallet, men som hadde alt som skulle til for å slå an blant massene. Drivende låter, utmerket produksjon og imponerende stemmeprakt, alt besørget av rivjernet og hjernen bak bandet, Greg Dulli. Men The Afghan Whigs slo aldri skikkelig an blant massene. Derimot har de alltid hatt mange blodfans, også her i Norge, og mange av dem var garantert på Øya-konserten.

 

 

Omtrent samme karakteristikk som Black Love får Øya-konserten til The Afghan Whigs. Greg Dulli og The Afghan Whigs på Vika-scenen innehar en tilbakelent karisma uten de helt store faktene, de bare «er». Det musikalske uttrykket taler for seg selv, et uttrykk som de «orkestrerer» med stor feeling og presisjon,  men som aldri blir sterilt, tvert imot. Og stemmeprakten til Greg Dulli høres bedre ut enn noen gang. 47-årige Greg Dulli eldes som god gammel årgangsvin. Ettersom konserten skrider fram tenker jeg: «Jeg skal aldri, aldri mer kaste bort tiden på indieband som knapt kan traktere instrumentene». Afghan Whigs kan sin musikkhistorie, de filtrerer soul og r&b sammen med grønsj m.m. i scenemikseren på Vika-scenen.

The Afghan Whigs la inn årene i 2001, og ser man bort ifra at de spilte inn to nye låter til best-of-skiva Unbreakable: A Retrospective 1990–2006, var det stille helt fram til 2012. Da dro de ut på en særdeles vellykket og etterlengtet reunion-turné, hvor bl.a. Oslo og Øyafestivalen ble besøkt, der de spilte skjorta av de fleste.

Nå er  The Afghan Whigs tilbake, de har akkurat sluppet det nye albumet Do to the Beast som har fått strålende anmeldelser både i Norge og internasjonalt.

 

 

 

Tilbake til Øya-anmeldelsen: Det glødet mye mer av The Afghan Whigs på Øya enn det jeg hadde forventet. Uttrykket var spenstig, kraftfullt og vitalt. De avsluttet settet ypperlig med sine mange drivende og rocka låter som kom på rekke og rad. Og når man har et slikt låtmateriale å ta av sier det seg selv at dette måtte bli en riktig så bra konsert. Siste del av konserten endte opp som et, ja, fyrverkeri.

 

Den 29. juni kan du oppleve The Afghan Whigs-fyrverkeriet på Rockefeller i Oslo!
Supp.: Wolves Like Us

 

Du kan låne musikk av The Afghan Whigs og Greg Dulli på DeichmanMusikkavdelingen!

 

Du kan låne musikk av de andre utøveren som er nevnt i saken.

 

Én kommentar til “Konsertanbefaling: The Afghan Whigs 29. juni på Rockefeller”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 68 andre abonnenter