Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Victor Josefsen Anmeldelser 29. april 2015

bob hund stritter fortsatt imot

bob hund kommer til Verket! Og ikke nok med det: Verket blir deres eneste festival i Norge i sommer.

Foto: Pressebilde

Da vi tok en prat med forfatter Johan Harstad på Øya i fjor, spurte vi: Hvem skriver, etter din mening, de beste sangtekstene?

– Det kan jeg ikke svare på sånn uten å tenke meg lenge om, i fare for å komme til å angre meg resten av dagen! Men, jeg vil si – for bare å motsi meg selv – at i Manifest for folk flest,  er det et sitat fra Bob Hunds låt “Det överexponerade gömstället”. Bob Hund eller Thomas Oberg er kanskje en av verdens beste låtskriverne – helt på linje med Bob Dylan og Cohen. Det er nok en del menn i 50-60-åra som nå vrir seg i grava – nei, senga eller badekaret, hehe! Men, jeg mener nå det, uten å nøle et sekund.
 

– Bob Hund eller Thomas Oberg er kanskje en av verdens beste låtskriverne, Johan Harstad

 
“bob hund har gjort flera hundra konserter sen 1993 men man kan
se det hela som en enda lång uppvärmning inför konserten i Mo i Rana, som givetvis kommer att bli vår viktigaste spelning någonsin!”, sier bob hund-vokalist Thomas Öberg.

bob hund er kjent for å levere forrykende og energiske konserter, og kan i tillegg vise til en imponerende albumkatalog.

 

I anledning festivalspillingen tar vi et dykk i arkivet og henter fram anmeldelse av «Stenåldern Kan Børja» fra 2001.

 

bob_hund_

 

bob hund

«Stenåldern Kan Børja» (2001)

Silence Records

5

 

På knappe ti år har bob hund lurt hele Norge inn i sin lodne favn. Når svenskene reiser bust fniser indiechicksen, velfødde hovedfagsstudenter pogoer hemningsløst, og furtne rockegutter smiler fra øre til øre. Alle danser etter bob hunds pipe, og nå begynner steinalderen.

Sært og rart, sjarmerende og rasende. bob hunds forundringspakker har noe for de fleste. I grenselandet mellom dur og moll, et sted mellom skurrende gitarstrenger og skrudde tangenter ligger en verden der det meste kan skje. Steinalderen kan faktisk begynne nå, minner de oss om. Akkurat som om turister i bob hund-land ikke viste det.

Lenger vekk fra steinalderen har imidlertid aldri bob hund vært – i hvert fall hvis en ser på produksjonen. Lydbildet er oppgradert og tonene blankpussede, sev om dette aldri går på bekostning av låtenes uflidde særpreg.

På vei inn i jubileumsåret virker bob hund friskere og mer potente enn på lenge. Albumets låter holder en så gjennomført høy standard at vi må tilbake til ’96s «Omslag: Martin Kann» for å finne dens like. «Dansa Efter Min Pipa», «F.ö Stal Hon Mitt Hjärta» og «En Som Stretar Emot» er bare noen av albumets mange melodier som kryper inn i ryggmargen allerede etter første lytt.

– Gamle og kommersielle, knurrer noen. «Om Jag var yngre, om jag hadde¨läppstift. Tänk om jag är för gammal för min uppgift? Vad är det nu då? Jag skriker hur mycket jag vill», svarer Thomas og gjør påstandene til skamme. bob hund er akkurat like kompromissløse, sære og sta som de alltid har vært, selv om låtene er en anelse mer kommersielle (les: iørefallende og umiddelbare) enn før. Tekstene er skarpe, underfundige og morsomme, men med alvor mellom linjene. Hør for eksempel «En Som Stretar Emot».

bob hund er blitt voksne, og befinner seg ikke på utsiden lenger. «Outsiderne» er elsket av alle, og troner øverst på hitlistene. Men hva gjør vel det så lenge de fortsetter å lage musikk som sparker inn hjerteklaffen, borer seg dypt inn i sjelen, og maner til revolusjon.

Steinalderen kan bare komme.

Tekst: Marianne Jemtegård

Anmeldelsen er publisert tidligere (2001)

 

 

Her kan du søke etter og låne musikk, bøker og noter i Deichmans katalog

 

Sjekk også:

Når jeg hørte Bob Hunds Ett fall & en lösning første gang, visste jeg ikke at det var en cover av Pere Ubus strålende Final Solution, men jeg tror faktisk jeg holder en knapp på svenskene.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 72 andre abonnenter