Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Musikkavdelingen Anbefalinger 24. september 2015

Strap yourself to the tree with roots – Bob Dylan i norsk litteratur

Nasjonalbibliotekets utstilling Strap yourself to the tree with roots gir et innblikk i hvordan Bob Dylans tekster har forgreinet seg i norsk litteratur i mer enn femti år.  På utstillingsåpningen 30. september samtaler Dylan-kjenner Kaja Schjerven Mollerin med Jan Erik Vold, Pedro Carmona-Alvarez og Susanna Wallumrød – som også fremfører sine egne tolkninger av Dylan på flygel.

Få artister fra rockens verden er nevnt og sitert mer i norsk litteratur enn Bob Dylan. I mer enn tre tusen norske tekster, som alle finnes i Nasjonalbibliotekets arkiv, tolkes eller omtales Dylan på ulike vis. Klaus Hagerup, Evi Bøgenæs, Kaj Skagen, Lars Saabye-Christensen, Cecilie Løveid, Dag Solstad, Håvard Rem, Anne Grete Preus, Jan Erik Vold, Selma Lønning Aarø og Frode Grytten er blant de mange forfattere som har latt seg inspirere av den amerikanske musikeren.   Dylan_tree

– Dylan er selv kjent for å låne fra andre. I tekstene hans vrimler det av hilsener til Shakespeare og Rimbaud, Ovid og mellomkrigstidens bluespoeter, gammeltestamentlige profeter og Alicia Keys, sier Kaja Schjerven Mollerin som er fagansvarlig for utstillingen sammen med Ivar Håkon Eikje, begge forskningsbibliotekarer ved Nasjonalbiblioteket.

– I norsk sammenheng er Dylans tekster blitt til nye fortellinger – fortalt i Slottsparken eller på en hybel, i kirka eller på et gatehjørne – med Dylan som vismann, idol og opprørssymbol, som venstreradikal eller Israel-venn, som surrealist og anarkist. Sammenhengene og måtene Dylans sanger ble diktet videre på i Norge avdekker sider ved både den amerikanske artisten og norsk kulturhistorie, sier Ivar Håkon Eikje.

Utstillingen Strap yourself to the tree with roots ser nærmere på dette – på noen sanger som kom til landet, slo rot, og som forgreinet seg i norsk litteratur. Utstillingen vises i Nasjonalbibliotekets åpningstider i perioden 30. september–18. oktober 2015.

Utstillingsåpning, samtale og konsert
«Svaret, min venn, henger i en strikk.» Slik lyder Jan Erik Volds gjendikting av refrenget i «Blowin’ in the Wind». Også forfatter og musiker Pedro Carmona-Alvarez har lest og lyttet mye til Dylan, i likhet med artisten Susanna (Susanna Wallumrød). Onsdag 30. september kl. 19.00 møtes de tre i Nasjonalbiblioteket for å snakke med Kaja Schjerven Mollerin om den norske Dylan-tradisjonen, før Susanna setter seg ved flygelet og tolker Dylan på nytt.

Gratis inngang.
Se arrangementet på facebook

 

Portrettfoto: Getty Images, Michael Ochs Archives

 

Du kan låne CD’er, DVD’er, bøker og musikknoter av utøvere, samt bøker/lydbøker av forfattere  nevnt i saken på Deichmanske bibliotek, Musikkavdelingen,

 

Sjekk også:

Anmeldelse av Bob Dylans debutplate

Intervju med Pedro Carmona-Alvarez

Susanna Wallumrød video: Wild Horse Wild Dog

Susanna kaster seg på kassett-bølgen

Pedro Carmona-Alvarez og Frode Gryttens musikalske innslag på Litteratursymposiet i Odda

Boken «Bergen Rock City»

Frode Gryttens roman om The Clash

Én kommentar til “Strap yourself to the tree with roots – Bob Dylan i norsk litteratur”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 68 andre abonnenter