Søk Meny Lukk
Lukk
Av: larsjunge Anbefalinger 2. mai 2016

Musikk til lesning

musikkoglitteratur jorunn

Tekst: Lars Junge

Noen liker å ha det stille som i graven når de skal lese. Ingenting må bryte konsentrasjonen.
Jeg for min del liker å tonsette litteraturen, omtrent som en film. En fordel er at man slipper å irritere seg over lyder som at kjøleskapet slår seg av og på. Naboens konstante støvsuging eller en vaktmesters pertentlige løvblåsing.
Dersom man skal ha på musikk i bakgrunnen må/bør det imidlertid være instrumentalmusikk. Vokal er og blir forstyrrende, selv om man ikke nødvendigvis nilytter til teksten. Mongolsk strupesang eller gregoriansk korsang kunne i teorien fungert, men det ville liksom ikke passet til noe av det jeg normalt sett leser. Kanskje dersom jeg skulle lest Umberto Ecos “I rosens navn”, så kunne det fungert med gregoriansk sang.
Musikken må eller bør altså matche perioden litteraturen er lagt til, så om jeg leser hardkokt krim, vil det funke med litt jazz og da helst med muted trompet, som for eksempel noe av Miles Davis.
Om man skal lese litt skumlere ting, som en thriller eller noe, kan kanskje Bohren & Der Club of Gore være kult å ha på i bakgrunnen.

Dersom man f.eks. skal lese noe av Dag Solstad eller Michel Houellebecq, tenker jeg at litt minimalisme i form av Philip Glass kan være passende.

Men mye ambient er også deilig å ha på i bakgrunnen når man leser. Da fortrinnsvis Brian Enos plater som er helt ypperlige til den slags bruk. Ikke at de ikke kan lyttes til med full fokus på kun musikken. (bare så det er sagt). Noen av Aphex Twins plater er også nydelige, som Selected Ambient Works.

Noen mener selvsagt dette er en skam. Å ikke vie artistene 100 prosent oppmerksomhet. Ha dem på i bakgrunnen liksom. Så respektløst!
Mulig, men musikk kan da vitterlig brukes som et slags nytteredskap også?

Så da oppfordres leserne herved til å komme med gode lese/lytte-kombinasjoner.

Jeg kan starte med Michelle Houellebecqs “Kartet og terrenget” i kombinasjon med Philip Glass’ Solo Piano, og Jim Thompson “The Killer Inside Me” og «Porgy And Bess» av Miles Davis.

 

Her kan du søke etter og låne musikk av disse og andre artister i Deichmans katalog

 

Sjekk også:

Litteratur i musikken

Musikk i litteraturen

Litteratur med soundtrack

Lyden av lyrikk / Opplesninger med musikk / Tonsatte dikt

Litteratur og rock på Ryen T-baneverksted

Bruce Springsteens «Nebraska» ble fremført på Litteratursymposiet i Odda

Bob Dylan i norsk litteratur

Rockestjernen som egentlig ville bli poet

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 62 andre abonnenter