Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Victor Josefsen Anmeldelser 23. august 2016

Syntax TerrOrkester – 5 om bøker og musikk

Syntax storband _ av Kieran Kolle

Knut Andreas Knutsen i Syntax TerrOrkester er neste
mann ut i serien 5 om bøker og musikk.

Foto: Pressebilde

1) Hva er det siste du leste?

– De siste bøkene jeg har lest er «Underkastelse» av Michel Houellebecq, «Off the map» av Alastair Bonnett, «Kartenes makt» av Ute Schneider, og «Trollsuiten» av Erlend Nødtvedt.

2) Hvilken bok ville du laget soundtrack til, og hvorfor? hvordan skulle det vært?

– Nå har jo Syntax TerrOrkester allerede lagd et slags soundtrack til en bok. Riktignok ikke til en roman, i tillegg til at det var til vår egen bok. Men likevel et soundtrack til en bok skrevet av 8 forskjellige forfattere, pluss meg selv. Jeg liker best å ha påvirkning på hele prosessen, og da er jo egeninitierte prosjekter gjerne det beste.

– Det fins likevel unntak her, også for min egen del. Det hender at jeg blir spurt om å gjøre musikk for andres prosjekter, enten det er til dans eller film. I det siste har jeg blant annet blitt hyret inn av den svenske filmskaperen Simeon Frohm for å lage soundtrack til en novellefilm, der vi har spilt inn en del av filmmusikken før manuset er ferdigutviklet. Dette for å sette en stemning tidlig, og la musikken påvirke og til en viss grad være førende for hvordan dramaturgien og det visuelle skal utvikle seg.

– Men for å svare på spørsmålet.. Hvis jeg først skulle lage et soundtrack til en «ferdig» bok, kunne jo det være til «Frihetens øyeblikk» av Jens Bjørneboe. Ikke det at jeg er noen særlig stor Bjørneboe-fan, men akkurat den boken er såpass mørk og sykelig lystig, med makaber humor, og en flott veksling mellom nivåer, tid, og sted. Musikken måtte derfor basere seg på og bygge på dette, med de stemningene det måtte innbære.

3) Hva er din favorittbok?

– Jeg har fortsatt til gode å ha en favorittbok i voksen alder, men til gjengjeld har jeg en favoritt-bokhylle! Det er vår egenproduserte vegghylle hjemme i kåken i Bergen. Den inneholder mange slags godbiter, samtidig som den er et landskap i seg selv. Bøkene i den utgjør liksom de forskjellige husene i det mikrosamfunnet av den byen hyllen virkelig er.
Når jeg var liten tror jeg at min favorittbok var «Espen i isen». Den var iallfall den jeg slet mest ut, og fikk mest mareritt av.

4) Hva er ditt favorittalbum?

– Favorittalbum? Det kommer an på når du spør. Siden du spør denne uken, eller rettere sagt, siden jeg svarer denne uken ( juli, red.anm.), må det bli et av de albumene jeg har spilt gjennom mest. Denne uken sier min hukommelse at det må være «Fear of Music» av Talking Heads. Spør meg en annen uke, og du får kanskje et annet album. Hukommelsen har mange veier, vet du.

5) Hvis du skulle startet et band med en forfatter, hvilken ville det vært?

– Hvis jeg skulle starte et band med en forfatter kunne det kanskje være med Hildegunn Dale eller Henning Bergsvåg, eventuelt med begge to på en gang, bare for å komplisere det hele ytterligere. Eller kanskje det hadde forenklet det, etttersom de kjenner hverandre godt fra før av. Bandprat i pauserommet med Agnes Ravatn høres også artig ut. Akustiske trommer fra Knausgård, samtidig med trommemaskin kunne også vært gøy, men da uten en Tore Renberg hoppende rundt. Men når alt kommer til alt, tror jeg det mest fruktbare samarbeidet ville vært med forfatter og musiker Pedro Carmona-Alvarez.

 

 

Sjekk også:

Oral Bee – 5 om bøker og musikk

Pikekyss – 5 om bøker og musikk

Magnus Bechmann – 5 om bøker og musikk

Sheila Simmenes i Love Exit Orchestra – 5 om bøker og musikk

Tellef Raabe – 5 om bøker og musikk

«K:N» AKA Kjetil Nernes i Årabrot – 5 om bøker og musikk

Arild Hammerø (Atlanter) – 5 om bøker og musikk

Einar Stenseng – 5 om bøker og musikk

Youth Pictures of Florence Henderson – 5 om bøker og musikk

Unnveig Aas – 5 om bøker og musikk

Jon Arild Eriksen – 5 om bøker og musikk

Kari Harneshaug – 5 om bøker og musikk

Bård Torgersen – 5 om bøker og musikk / Universet musikkvideo

Vev – 5 om bøker og musikk

Løchstøer – 5 om bøker og musikk

Parker Lewis – 5 om bøker og musikk

The Loch Ness Mouse – 5 om bøker og musikk

Siv Jakobsen – 5 om bøker og musikk

 

Syntax TerrOrkester – Tivoli

Videoanbefaling: Syntax TerrOrkester – Syre Fort!/

Syntax TerrOrkester – Bydrifter

 

Min platesamling: Pedro Carmona-Alvarez

Min platesamling: Tore Renberg

Mitt liv med Agnes

Live-album: Talking Heads – The Name of This Band Is Talking Heads (1982)

Dyr på plateomslag: Talking Heads – Naked (1988)

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 69 andre abonnenter