Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Victor Josefsen Anmeldelser 29. januar 2017

Islandske Sólstafir klare for Midgardsblot festivalen

I Borreparken, Horten 17.-19 august, er islandske Sólstafir klare for den tredje utgaven av Midgardsblot ved vikinggravhaugene. Deres siste album Ótta fra 2014 ble en favoritt hos anmeldere over hele verden, og skaffet bandet et internasjonalt gjennombrudd – noe som resulterte i at Sólstafir har turnert mer eller mindre non-stop de siste to årene.

Sólstafir på Tons of Rock 2015. Foto (front): Johannes Granseth

Sólstafir – Ótta

018A1786

Med hver ny plate fra islandske Sólstafir blir jeg mer sikker på at melankoli er en følelse som først ble opplevd og forstått på Island. Deres komposisjoner kan ikke sammenlignes med annet en øyas uendelige vakre landskaper. Det virker som at det nettopp er fra dette gruppens musikk springer ut ifra. Lange, beroligende gitarmotiv går over i litt mer voldsomme strukturer, og vokalistens sang følger mønsteret. Variasjon er et kjennetegn, men det hele bindes sammen av en felles skjønnhet. I løpet av årene som gått har bandets lyd blitt betydelig mindre rå og tung, og kan appellere til de som elsker psykedelisk rock og post rock. At de skriver og synger tekstene sine på islandsk gjør musikken enda mer attraktiv. Sjekk ut tittelsporet, Rismál eller Dagmál og bli fan av disse islandske cowboyene.

 

 

Anmeldelsen er tidligere publisert her. Opprinnelig publisert i Sandnes biblioteks blogg, Bokgauken, og kan også leses her. Foto og tekst: Sebastian Jazdzewski.

 

Samme mannn har skrevet en sak (pluss foto) om islandsk musikk, her følger utdrag om Sólstafir:

Samtidig som mye av islandsk musikk minner om åpne landskap, store, tomme områder, av og til uten horisont, kan disse lydene være utrolig intime. Som i denne låten av bandet Sólstafir:

 

 

Historien som fortelles i denne videoen, karakterene, og fremfor alt omgivelsene fanger fra første øyeblikk. For ikke å snakke om de intense fargene som forvandler dette verket til en levende malerkunst. Det er faktisk helt på sin plass å si at her «snakker» sanglandskapet med mottakeren. Nærmere den islandske naturen kommer man ikke, i hvert fall ikke når man sitter hjemme foran pcen sin.

 

Sol

 

Kulden

Det er nesten umulig å tro at det samme bandet en gang spilte inn miniplaten Til Valhallar, en hyllest til Nordens Viking-fortid. Bortsett fra noen referanser til norrøn mytologi – som er tydelige her – byr Sólstafir også på en egen versjon av «Hövuðlausn» – en sang som skalden og krigeren Egil Skallagrimsson skal ha lagd for å blidgjøre kongen Eirik Blodøks, slik at denne ikke skulle halshugge ham.

 

Sol2

 

Mens «Hövuðlausn» er en relativt avslappet komposisjon, utløses det en skikkelig orkan i «Ásareiðin». Den korte a cappella-introen varsler ikke det kommende uværet, så i første omgang kan det være litt vanskelig å ta seg gjennom det. Det er preget av kaotisk struktur der de kalde, skitne gitarriffene og vokalistens herjende sang spiller hovedrollen.

 

 

Opprinnelig publisert på Sandnes biblioteks blogg, Bokgauken og kan også leses her.

 

Vi hekter på Sólstafisr video Dagmál:

 

Sólstafir på Tons of Rock 2015. Foto: Johannes Granseth

Sólstafir på Tons of Rock 2015. Foto: Johannes Granseth

 

Band allerede klare for årets festival er:

Gaahls Wyrd (Trelldom, Gorgoroth), Unleashed, Aura Noir, Folket Bortafor Nordavinden, Tengger Cavalry, Forndom og Oranssi Pazuzu.

To av våre skribenter har finske Oranssi Pazuzu på årets beste album 2016- lista:

Oranssi Pazuzu – Värähtelijä
Jeg vet ikke hvorfor jeg ikke kjente til dette bandet før i år. Beklager min uvitenhet, nå vet jeg bedre. Psykedelisk ekstremmetall fra Finland er åpenbart en sjanger man bør følge med på. Rolf Andersen

Oranssi Pazuzu – Värähtelijä
Finsk galskap. Petter Boskop

 

Sjekk også:

Sólstafir (IS), The Ocean (D), Mono (JP) på Vulkan Arena

Tons of Rock 2015 i bilder – Del 3

 

Maryland Deathfest 2015 – en fantastisk opplevelse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 72 andre abonnenter