Søk Meny Lukk
Lukk
Av: admin Anbefalinger 11. april 2017

Påskemusikk selvfølgelig

IMG_5461

Påske? Det som surrer i hodet mitt er god mat, fri fra jobb og all den fete musikken jeg skal få tid til å spille nå som jeg har fri. Men hva skal du høre på? Det er millioner av sanger og velge mellom.

 

PÅSKEMUSIKK selvfølgelig

Matteuspasjonen av Bach

 

 

Start med kronjuvelen. Matteuspasjonen av Bach er en klassiker og en av de beste innspillingene er John Eliot Gardiners versjon med Monteverdi Choir og English Baroque Soloists. Her kan du på en dramatisk og gripende måte ta del av Jesus korsfestelse i ord og toner.

 

 

 

 

 

Vil du ha en best of-samling til påsken, har jeg satt sammen denne spillelisten:

 

 

Dette ble kanskje litt vel mye musikk til ettertanke. Du er kanskje av den mer folkelige typen som fokuserer mer på egg, kyllinger, harer, krim og nøtter i påsken? Ikke vet jeg hva som kom først av høna eller egget, men denne spillelisten har fått navnet C-H-I-C-K-E-N:

 

 

Synes du dette ble for tøysete og fortsatt ønsker å høre musikk der Jesus er midtpunktet, men ikke i en musikal eller klassisk kirkemusikk, har jeg laget denne spillelisten som har fått det enkle navnet JESUS:

 

 

Og om jeg bare skal få velge én plate denne påsken?
Det blir den samme som jeg velger hver påske: 13th Floor Elevators – «Easter Everywhere» fra 1967.

Dette er platen for dere som ønsker en påsketur lengre opp og ut enn både Sirdalen og Jotunheimen. Platen er et psykedelisk mesterverk fra fem texanere med Roky Erickson i spissen.

Ok, gleder du deg til Yes-sound, bluesrock med lange gitarsoloer eller tekster om hobbiter kan du allerede pakke sammen og dra på hyttetur, dette er 60-talls punk, lyder fra Midtøsten og det ytre rom godt dyppet i forbudte kjemikalier.

 

 

Du kan nesten høre Rokys hjerneceller poppe som popcorn på denne platen selv om han synger «…If you fear I’ll lose my spirit/Like a drunkard’s wasted wine/Don’t you even think about it/I’m feeling fine.»

Han følte seg dessverre ikke like fin noen år etter, men platen er like fin 50 år etter den første gang ble utgitt og produsert av Kenny Rogers bror.

Gitarene skjener og flyter inn og ut av lydbildet sammen med bandets kjennemerke, Tommy Halls elektriske kanner som låter som bølgeblikk av plast eller små grønne menn som kaster opp: wibbawibbawibbawibba …og …flobbleobbleobbleobble.

Det høres kanskje for vilt ut, men det hele er melodisk og visse spor er faktisk i god Dylan-tradisjon. Roky Ericksons intense og sjelfulle stemme formidler denne påskereisen med stor autoritet.

Har du sansen for Arthur Lees og Brian Wilsons psykedeliske utflukter, og liker garagepunk og Dylan, vil 13th Floor Elevators virkelig være noe for deg.

 

Dette er en småredigerte versjon av saken hentet fra Stavanger Musikk- og filmbiblioteket sin blogg M&F-bloggen
Tekst: Olav Nilsen

 

Her kan du søke etter og låne utgivelser av disse og andre artister i Deichmans katalog

 

Sjekk også:

PsyktBRA! – i musikken

Påskens budskap

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *