Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Stian Bjørnsson Hope Intervjuer 1. juni 2017

Classic Album Sundays på Deichman – De Press «Block To Block»

Andrej Nebb på Deichman mai 2017 i anledning Classic Album Sunday tar for seg De Press "Block To Block ".

Classic Album Sundays 11. mai. 2017. Andrej Nebb på Deichman  der han snakker om De Press’ «Block To Block».

Teskt: Stian Bjørnsson Hope
Foto: Łukasz Solawa

I serien med presentasjoner av norske albumklassikere i gul sone på Deichmanske Hovedbibliotek, fikk vi torsdag 11. mai besøk fra Zakopane, mannen som har frontet bandet De Press gjennom ulike konstellasjoner siden 1980, kunstneren og musikeren Andrzej Paweł Dziubek, bedre kjent under aliaset Andrej Nebb, var i hovedestaden for å snakke om Block to Block, post -punk/new wave-bautaen fra 1981.

Her følger en liten stemningsrapport i forkant av arrangementet, på vei opp til pauserommet.

Andrej Nebb kommer luntende inn i gul sone en god time før vi sparker i gang kveldens begivenhet. Selma i billettluka kjenner han umiddelbart ikke igjen, så det blir et par sekunders pinlig stillhet, før jeg presenterer meg og ønsker han velkommen.

Hope: «Vil du ha noe å drikke? Du kan få alt annet enn alkohol, da må du i tilfelle opp på pauserommet».
Nebb: «Hva har du da?»
Hope: «Kaffe, te, vann, brus…»
Nebb: «Det går bra, jeg kan vente». Eller, gi meg en øl».

Vi går mot pauserommet.

Nebb: «Han var invitert, han Christensen, men har ikke hørt noe fra han».
Hope: «Ja, han er kanskje litt uberegnelig sånn, har jeg hørt?»
Nebb: «Ja! Det er ordet! Uberegnelig.»

Nebb smiler og ler en tørr liten latter, så snakker vi ikke mer om den saken. Jeg prøver ellers å opptre profesjonelt, prøver så godt jeg kan å holde min boblende starfucker i sjakk, men babler allikevel i vei om hvor kjekt dette er og hvor mye jeg har gledet meg. Nebb nikker vennlig, og sier: «Ja, ja, det blir nok bra». Jeg låser han inn på pauserommet og lar han være i fred.

Like før arrangementet starter står Nebb og prater med noen polske venner som han introduserer meg for, de skal filme arrangementet og lurer på et par praktiske ting. Plutselig kommer Jørn Christensen rundt hjørnet! Nebb åpner opp armene med et stort glis om munnen mens de gir hverandre en god bamseklem. Det er helt tydelig at Nebb både er overrasket og glad over å se sin gamle venn og bandkollega, de smiler hjertelig begge to mens de klappet hverandre ivrig på skuldrene. Christensen har dessuten følge av Per Vestaby (Can Can, Veslefrikk, Mercury Motors, CC Cowboys) og med ett befinner jeg meg i en musikkhistorisk troika det er på tide å gli ut av.

Det er ingen lett oppgave intervjuer Kent Horne har tatt på seg, riktignok har han og Andrej Nebb tilbragt kvelden i forveien med løs prat og noen enheter sammen, men det tar litt tid før samtalen kommer ordentlig i gang. Ingen av gjestene virker særlig pratevillige, og det blir en del mumling og spørrende blikk sendt over bordet. Nebb skylder selv på et tidspunkt på gårsdagens inntak, mens Jørn Christensen forholder seg rolig og nærmest litt avventende. Det løsner heldigvis opp etter hvert, og vi får servert ulike anekdoter om hvordan de møttes, hva slags musikk de var inspirert av, hvordan de fikk tak i produsent John Leckie, hvordan de gikk frem når de laget låter, turné med Kjøtt og The Aller Værste! i Polen etc.

Etter vi har lyttet på en original Block to Block, på superfett anlegg levert av Duet Audio, blir snippen litt løsere. Nebb og Christensen har fått i seg et par kalde mens de pratet i ett under hele albumlyttingen, litt forstyrrende til tider, men man kjefter tross alt ikke på æresgjestene. Nå er det åpent for spørsmål fra salen, og det blir mye latter blant de drøyt 70 oppmøtte etter hvert som skrønefaktoren øker proposjonalt med den gode stemningen. Det var b.la. noe med en hyre på 6000 kroner som forsvant i Mo i Rana, hvor en publikummer prompte utbryter: «Der va æ!». Han er tydelig stolt, mens enkelte andre er tydelig misunnelige.

På et tidspunkt roper plutselig Nebb ut:»Kom opp Per, kom opp på scenen.» Per (Vestaby) ser litt forvirret ut og svarer: «Nei, hvorfor skal jeg det?». Men Nebb gir seg ikke, og Per sukker mens han til slutt motvillig går opp på scenen. Han blir ikke sittende så lenge, men han får nå presset frem at han tross alt hadde spilt fire år med De Press på et tidspunkt, så sånn var det jo greit.

Det er mange i salen som lurer på ting, alt fra nerdete teknikkspørsmål om hvilke forsterker Christensen bruker, hvor Nebb fikk tak i ambolten og hvordan det var å drasse rundt på den, til hva de driver med i dag. Christensen er jo som kjent fast medlem i CC Cowboys, og en velrenommert produsent, mens Nebb fremdeles holder liv i De Press, med ny besetning. De skal faktisk spille en ny singel til helgen kan han fortelle, og inviterer Christensen med. «Du kan i alle fall ta noen riff på den gitaren», sier Nebb. Christensen ler litt, mumler noe om dårlig tid, ser litt brydd ned i bordet, og uten at han direkte sier nei skjønner vi at det ikke blir noe av. Etter litt masing gir Nebb til slutt opp og opplyser oss heller om at de skal spille hele Block to Block på Buktafestivalen i sommer, og kun der, så hvis du allerede ikke har lagt ferieplaner er Nord-Norge er hett tips.

 

Her er flere bilder av Andrej Nebb med gjester på Deichman mai 2017 som snakker om De Press’ «Block To Block i anledning Classic Album Sunday.

 

Her kan du søke etter og låne utgivelser, noter og bøker i Deichmans katalog

 

Sjekk også:

«Block to Block» – To barndomsminner og et sluttpoeng

Da burde alt være Hunky Dory!

Juba juba i teltet

Med Jokke i DNA’et

 

Lars Lillo-Stenberg om nostalgi, melankoli, naivisme og Munchs kunsterskap

Trøsten i det triste

Bokanbefaling: deLillos – Komplett

Øya 2015 – deLillos

Hva skal vi putte på plateomslaget da? deLillos – Hjernen er alene

 

Magnus Grønneberg

CC Cowboys feiret 25-årsjubileum for et utsolgt Rockefeller – del 1

CC Cowboys feiret 25-årsjubileum sammen med publikum for et utsolgt Rockefeller – del 2

 

Min platesamling: Sverre Knudsen
Litteratur med soundtrack: CD til boken Rask av Sverre Knudsen
Stavanger Energi var bl.a. inspirert av The Aller Værste!
Hvilke band har inspirert Norsk Råkk?
Punx! Nå også på vinyl
Sus Over Stavanger 1980 – 1983 – Historien om Stavanger Rockeklubb

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 67 andre abonnenter