Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Katrine Judit Urke Anbefalinger 10. august 2017

Øya 2017 – «Partylus» og andre Øya-bøker. Del 2: Torsdag

IMG_8073

Deichman sjekker ut Øya-artistene på en utradisjonell måte. Vi guider deg gjennom og lager spillelister for alle dagene. Vi plukker ut én låt per artist per dag, men det er ikke sikkert det er den beste låta. Men det er iallfall låta med den beste tittelen. Og bak disse titlene ligger det også bøker!

Tekst: Katrine Judit Urke
Foto: Frank Michaelsen
Bokomslag: Aschehoug og Samlaget

De kultuttrykkene jeg bruker mest tid på er pop og rock og norsk skjønnlitteratur. Hva vil skje hvis jeg forsøker å blande dette, nærmest bokstavelig talt? Får vi andre assosiasjoner til titler når de står på et platecover enn når de står på et bokomslag? Hva slags bok ville for eksempel Team Mes «With my hands covering both of my eyes I am too scared to have a look at you now», med norsk tittel Med hendende foran begge øynene er jeg for redd til å sjekke deg ut ha vært? Det er slikt vi skal prøve å finne ut av ved å oversette sangtitler til boktitler. Nå er vi på festivalens andre dag, torsdag.

14.15 Hajk. Deilig å starte dagen med det som er et av mine favorittband for tida. Kjølig, men varm norsk pop som skiller seg ut i nåtidas norske musikklandskap. Fra Hajk har jeg valgt låttittelen «Flowerdust». Jeg vet at låta er veldig trist, men boka Blomsterstøv er derimot langt fra trist. Rørende er den dog, og noe melodramatisk, men de som har lest den sier de kun hadde gode følelser etter endt lesning. Forsida er et fotorealistisk maleri med mye pastellfarger. Motivet viser en brud som holder en stor blomsterbukett og skal til å kaste den mot oss som ser på bildet, som om vi er en av flere jenter som er gjester i bryllupet og ønsker å ta imot denne buketten.

Fra Hajk har jeg valgt låttittelen «Flowerdust». Jeg vet at låta er veldig trist, men boka «Blomsterstøv» er derimot langt fra trist.

15.05 Skadedyr. Samtlige av titlene til dette superbandet er fantastiske, eksempler er «Muggen loop» og «Linselus/Due». Men jeg har landa på «Partylus». Boka Partylus handler om Trym som har ett mål i livet: Å gå på fest. Dermed forsøker han stadig å henge seg på venner og bekjente som skal på fest. For eksempel møter han på svigerinna til en kollega på bussen som er på vei til fest, og da henger han seg selvfølgelig på: «Ja, jeg bare blir med, jeg». Skjønn tragikomikk som til tross for et litt søkt utgangspunkt fungerer utmerket.

15.05 Julia Jacklin. Fra denne australske folkpop/-rock- artisten har jeg valgt tittelen «Same airport, different man». Boka Samme flyplass, annen mann kan faktisk minne om en romantisk komedie, altså en film; dette er en tekstsamling med klønete, rørende, storslagne flyplasscener som vi er mer vant til på lerretet enn i litteraturen. Et vellykket prosjekt fra en debutant jeg gleder meg til å lese mer fra.

15.55 Oathbreaker. Fra dette flamske svartmetallbandet har jeg valgt tittelen «Hierophant», mest fordi jeg som jeg nevnte i gårsdagens innlegg setter pris på å utvide mitt tynne engelske vokabular. Ordet hierophant betyr: hierofant, yppersteprest, mysterieprest. Jeg liker det siste ordet best, så jeg velger det som tittel på boka, selv om jeg ikke aner hva det betyr. Google hjelper heller ikke så mye med sine 20 treff. Men jeg tror det handler om å være en slags fortolker av mysterier. Mysterieprest er første bok i det som skal bli en serie fantasybøker for voksne med mytologiske innslag, en sjanger som er etterlengta på det norske bokmarkedet.

15.55 Sigrid. Jeg gleder meg vilt til å høre Ålesunds-jenta skrike «don’t kill my vibe», men jeg har likevel valgt tittelen «Plot twist». Men hvordan oversette dette til norsk? Det har en annen bibliotekar også lurt på: Olaf M. Solstrands tweet fra 2012, «Har vi eit godt norsk ord for plot twist?», fikk svaret «Vendepunkt? ‘ta en ny vending’?». Da får vi gå for Vendepunkt. Forfatteren har moret seg med å kalle opp denne tekstsamlingen etter et av kjennetegnene ved novellen. Men dette er ikke egentlig en novellesamling, dette er tekster som har en svært flat handlingskurve, så tittelen gjør rett og slett litt narr av leseren.

978820335895116.45 Feist. Kanadisk melankoli – hva passer da bedre enn tittelen “My moon my man”? Min måne, min mann er en diktsamling inspirert av gotisk litteratur. Vi får spøkelser, vampyrer, varulver, generelt mørke og mye sex. Hvis du er redd for at dette blir litt flaut, kan jeg forsikre deg om at det blir det faktisk ikke! Det er friskt og originalt og vi får aldri helt tak i hvorvidt forfatteren kødder med eller hyller denne sjangeren, noe som gjør lesningen svært interessant. Boka kan passe godt til de som likte Anders Brennos Vampire Yeah fra 2015.

16.45 Janka Nabay & The Bubu Gang. Denne gjengen spiller bubu som er tradisjonell sierraleonsk musikk. Så glade i bongotrommer er de at de har en låt som heter «Kill Me with Bongo». Drep meg med bongo er en roman om dans. Språket er rikt på konsonanter, øynene formelig spretter rundt på papiret mens du leser, se for eksempel her: «Jeg knakk nesten av latter da jeg så Petter hiphoppe opp bakken med sekken slengende nederst på ryggen.»

17.50 Telephones. “Hot destinations for a cooler you” – denne DJ-en fra Bergen har kanskje lyst å ta en tur til Syden. Det skal iallfall hovedpersonen i Heite destinasjoner for en kjøligere deg. Det som har skjedd med denne boktittelen er faktisk nøyaktig det samme som her: Den er oversatt direkte fra en kul engelsk frase og har dessverre blitt vond å lese og uttale. Greia er at hovedpersonen chatter med en spansk gutt hun møter på et nettforum, og tittelen er en av tingene han skriver til henne. Hva han egentlig mener med det, er ikke godt å si; leseren kan mistenke at det er en fornærmelse, at gutten synes jenta er litt «too much», men dette oppfatter ikke jenta, og hun drar for å besøke ham i Spania, kanskje uten å ha blitt invitert.

17.50 Sampha. “Incomplete kisses” er låttittelen jeg har valgt denne briten, den får meg til å klø i magen på samme måte som når jeg tenker på ufullstendige nys. Sampha har samarbeida med blant andre dronningen av verden, Solange, og vi får satse på at det ikke er henne han har gått halvkyssa fra. Ufullstendige kyss handler om alt i livet som nesten ble noe av. Boka er bekmørk og pessimistisk. Lysglimtet i boka er språket; denne romanen er meget velskrevet og framstår som svært gjennomarbeidet. En sterk kandidat til å vinne de største prisene våre.

Språket er rikt på konsonanter, øynene formelig spretter rundt på papiret mens du leser, se for eksempel her: «Jeg knakk nesten av latter da jeg så Petter hiphoppe opp bakken med sekken slengende nederst på ryggen.»

17.50 The Oh Sees. Disse amerikanske garagerockerne sørger for tittelfest! Her er mange flotte deltakere, men «You will see this dog before you die» vinner festen. Du kommer til å se denne hunden før du dør peker litt på alle hundene som har blitt begravet i litteraturen. Og her er det på en måte det motsatte som skjer … Men vi får være med hovedpersonen gjennom et år etter hun får denne merkelige dødsbeskjeden tidlig i boka. En psykologisk, underholdende og velskrevet krimroman der etterforsker og offer er samme person.

18.50 Ryan Adams. Hvor ble det av alle singer/songwriterene? Her har vi allfall én. Fra ham har jeg valgt tittelen «To be young (is to be sad, is to be high)”. Jeg liker parentesene, de føler jeg forsvant i stillhet fra litteraturen omtrent samtidig som singer/songwriterne forsvant fra festivalene. Å vere ung (er å vere trist, er å vere høg) er en samling sangtekster omdikta fra engelsk til norsk. Kjente forfattere har blitt invitert til å velge seg én låt hver som de vil oversette og sette sitt preg på. En flott gavebok.

18.50 Chronixx. Jamaikansk reggeae om det vi alle liker best: “Likes”! Jeg blir litt frista til å kalle boka Likerklikk, men det blir for nerd, så boka heter Likes på norsk også. Den kom i slutten av 2011, er skrevet av Audmund Martinsen og inneholder en logg over alt forfatteren har lika på Facebook. Selv om den faktisk er interessant reint litterært er det dessverre ingen som leser boka lenger.

Knute_a1cac5eb-ef54-44aa-8663-2753a121b4bb19.50 Gabrielle. Gabrielle har fått seg “Nye Joggesko”! Paolo Nutinis “New shoes” er jo så god, så dette med nye sko er etter min mening et tema som kan utforskes mer. Nye joggesko er en billedbok for barn som er litt spente før første skoledag, litt i samme stil som Oddmund Hagen og Akin Düzakins Knute, men uten det nostalgiske preget. Vår hovedperson Selma gruer seg, men det går heldigvis bra til slutt. Og det hjelper litt å ha de nye skoa å titte på under pulten i klasserommet. Kanskje er det blinkesko også. Det vil jeg helst ikke avsløre her.

19.55 Madlib.“Black dream (sludge fight)”. Vi hører vel nærmest på tittelen at dette er hiphop. Svart draum (gjørmebryting) er derimot en roman fra et nokså omfattende undergrunns kamsportmiljø. Hovedpersonen blir slått i svime under en kamp og mye av boka handler om visjoner hun får i tida hun er borte. Romanen foregår i Norge og noen kritikere peker på hvorvidt det er realistisk at det finnes et slikt miljø her. Men for de av oss som klarer å se bort ifra dette er boka usedvanlig vanskelig å legge fra seg.

19.55 Mac DeMarco. «A wolf who wears sheep clothes” har denne amerikanske sjarmøren valgt å kalle en av låtene sine. Etter at vi fikk en bokvår med Ulvens år, Ein gong var dei ulvar og Menn som hater ulver trodde vi at vi var ferdige med ulveromanene, men neida, bokhøsten gir oss også et par. Begge to er krimromaner: Vi har jo nettopp fått Aslak Nores spionroman Ulvefellen og litt seinere på høsten kommer En ulv i fåreklær, en krimroman like full av klisjeer som tittelen antyder, men med en avslutning så rå at vi ikke har sett maken.

20.55 Sleep. En doom metal-låt som heter «Dopesmoker»? Høres sløvt ut og det er jo innafor når det nærmer seg slutten av kvelden. Mange av oss skal jo tidlig opp på jobb på fredag også. Fortelleren i Doprøyker er en kvinne som forteller fra oppveksten sin på 80-tallet. Moren hennes var glad i å røyke tjall og det hadde folka på skolen hennes det veldig gøy med, derfor får hun, urettferdig nok, det merkelige, men likevel kjipe kallenavnet «doprøyker’n». Og så er det vel slik at navna man får kan forme en …

Etter at vi fikk en bokvår med «Ulvens år», «Ein gong var dei ulvar» og «Menn som hater ulver» trodde vi at vi var ferdige med ulveromanene, men neida, bokhøsten gir oss også et par.

21.40 The xx. Min Øya-favoritt i år er The xx, men det er ikke på grunn av titlene deres for de er ikke så kule. Tittelen jeg har plukka ut er «Basic space». Jeg velger å tolke det som Grunnleggende verdensrom og denne boka er en vakker kjærlighetsroman med mye astronomi og fysikk. Den handler om et ungt og forelska par som begge sender inn søknad om å få være med på et prosjekt som ligner Mars One, altså søker de sammen om å få forlate jorden resten av livet. Én av dem får utrolig nok tilbud om plass på programmet, mens den andre får avslag. Sterk lesning som slår godt an hos voksne ungdommer og unge voksne.

21.50 John Olav Nilsen & Nordsjøen. Nilsen & co har laga en låt som heter «Øy». Caroline Kaspara Palonen kom i fjor med diktboka Øy, øy. Linn Strømsborg kom med festivalboka Øya i 2009. Men hva slags bok er Øy? Jo, en roman om Øyvind som er vokst opp på en liten øy og som når han nå flytter til byen bare blir kalt Øy. Vi får også tilbakeblikk til øya og jeg holdt på å skrive vinden, for ja, der er en del vind på øya, selv om det ikke blir framheva som det viktigste ved øya. Det er gode skildringer av arbeid med jordbruk og fiske, å leve tett med naturen, været og havet versus det urbane livet der alt er tilrettelagt, der det nærmeste man kommer natur er parker som er laget av folk som er utdanna til å lage parker.


God festivaltorsdag, kos dere i sola! Sjekk ut spillelistene våre! Og husk at hvis du ikke er på Øya i år, kommer heldigvis musikkbloggen med løpende oppdateringer.

TIDAL her.

Her kan du søke etter og låne musikk, bøker og noter i Deichmans katalog.

 

Sjekk også:

Øya 2017 – «Få måkene til å tie» og andre Øya-bøker. Del 1: Onsdag

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 47 andre abonnenter