Søk Meny Lukk
Lukk
Foto: Helge Brekke
Av: Marte Storbråten Ytterbøe Anbefalinger 11. august 2017

Øya 2017 – Kaja Gunnufsen

Foto: Helge Brekke

Foto: Helge Brekke

Tekst: Marte Storbråten Ytterbøe

Velkommen tilbake til Øya, Kaja!

Det er en selvsikker og verdensvant artist som briljerer på scenen på Amfiet en fredags ettermiddag. Hun heter Kaja Gunnufsen og er helt rå. Med et skjelmsk smil om munnen forteller hun om da hun sto på scenen under Øyafestivalen for fire år siden, gjorde ufrivillig nazihilsen og var så nervøs at hun knapt klarte å opptre. I 2017 er hun alt annet enn nervøs. Musikeren er komfortabel og koser seg gjennom hele konserten og avslutter det hele med en vellykket crowd surfing. Gøy!

Kaja Gunnufsen gjorde seg bemerket i 2014 som sur og singel med albumet Faen Kaja. Hun skriver låter på norsk, noe som er relativt uvanlig blant unge norske artister i dag, og jeg liker både dette og at hun bruker mye banneord. Det blir spilt sanger fra Faen Kaja og Ikke tenk på det som kom i 2016. Hun har blitt nominert til årets nykommer i 2014 og til årets tekstforfatter i 2016. En kollega mente at det virker som om hun har lagt fra seg noe av sint og singel-imaget og at dette er litt kjedelig, men hun legger heldigvis ikke skjul på sine mørke og såre sider i dag. For det er det som er så kult med Kaja, hun er ikke opptatt av å forskjønne seg selv eller fremstille seg selv på en spesiell måte. Jeg skal være forsiktig med å bruke ordet «ekte», men jeg oppfatter Gunnufsen som en ærlig artist og det står det respekt av.

Jeg innbiller meg også at Kaja Gunnufsen og poet Ingvild Lothe kunne blitt et bra team, så her får dere herved begge en utfordring! Ingvild Lothe tilhører også snøfnugg-generasjonen, 2010-ungdommen som er nettopp selvutleverende, skjøre og samfunnskritiske. For Gunnufsen har tekster med sterk gjenkjennelsesfaktor, og jeg har i særdeleshet sansen for låta «Unik». «Herregud, jeg er så unik/ Bare synd hver dag er lik/ Oh man, det er tøft/ At alle her skal få se jeg er en bløff,» synger Kaja med innlevelse. Jeg er vel ikke den eneste her på sletta i dag som kjenner at den teksten, den treffer.

Heia Kaja!

Foto: Helge Brekke

Foto: Helge Brekke

 Her kan du søke etter og låne utgivelser og bøker i Deichmans katalog.

 

Sjekk også:

Kaja Gunnufsens favoritter – bøker og musikk

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 68 andre abonnenter