Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Victor Josefsen Anmeldelser 2. september 2017

Plateanmeldelse: Ernie Graham – «Ernie Graham»

Ernie Graham

Dette er en fantastisk skive. En plate med røtter i den britiske pubrock-scenen og americana, på sitt beste. Det er organisk, rotekte rock, fri fra metal, glitter og flower power tåken, som regjerte på denne tiden.

Ernie Graham kom fra Belfast og spilte i bandet Eire Apparent, som hadde support-jobber for både Jimi Hendrix, Pink Floyd og Soft Machine. Men det var soloplaten fra 1971 som skulle vise hva Ernie Graham sto for. Han spilte inn platen med vennene fra Brinsley Schwarz og Nick Lowe i ryggen.

Brinsley Schwarz var Englands svar på The Band og «Ernie Graham»-platen har da også en Dylan/The Band feeling over seg. Platen ble beskrevet slik i 1971: A gentle restrained account of what Ernie is all about. There’s a lot of Ireland in it, a lot of chicks and a lot of dope.

For meg, er det først og fremst en mollstemt plate, en låt som «Sea Fever» handler om å la seg drukne, andre låter har en mer kick-ass holdning med mer trøkk og blues/folkrock preg, men hovedtyngden av materialet er nedpå og tankefullt.

Ernie Graham drakk tett og var alkoholisert store deler av livet, som endte i 2001. Han fikk aldri den anerkjennelsen han fortjente, men dette er en av mine favorittplater, uansett genre, en plate jeg alltid kommer tilbake til.

Vinyl-utgaven skifter eiere for opp i mot 1000 lappen. På CD’en får du Stiff Records-singelen fra 1979, «Romeo and the Lonely Girl», en Phil Lynott-cover, og hans egen «Only Time Will Tell» fra B-siden er veldig bra den også.

Ønsker du mer musikk med et Ernie Graham-slektskap, men kanskje litt mer rocka? Prøv «Goodbye Nashville, Hello Camden Town: A Pub Rock Anthology» og «Naughty Rhythms: The Best of Pub Rock: Various Artists» som en start. Blir du hekta på dette så les også Will Birch sin bok «No Sleep Till Canvey Island».

Tekst: Olav Nilsen

Dette er en småredigert versjon av anmeldelsen som ble publisert på, Stavanger bibliotek og kulturhus

 

Her kan du søke etter og låne musikk av disse og andre artister i Deichmans katalog

 

Sjekk også:

Plateanbefaling: Brinsley Schwarz – «Please Don’t Ever Change»

Albumanbefaling: The Pirates – «Out of Their Skulls»

Hit Me With Your Rhythm Stick – Ian Dury & The Blockheads

Wilko Johnson fyller 70 år!

Roskilde 2013: Vi mimrer med Bobby Womack

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 72 andre abonnenter