Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Victor Josefsen Intervjuer 31. juli 2019

5 plater som har inspirert Erling Ramskjell

Erling Ramskjell, tidligere Æ, markerte i fjor begravelsen av Æ-navnet med plata «Farväl till Æ» der diverse artist-kollegaer fra inn- og utland gjorde versjoner hans låter. I år kom han med plata "Kaospraksis", en plate der Erling duver tilbakelent avgårde på sin egen livsfrekvens og kommenterer galskapen rundt seg, til dels resignert (for øvrig er en av tekstrofene i åpningslåten «Drømmen om å ha en drøm»:»Galskap e gratis»). Her kan du lese hvilke plater som har inspirert han.
Av: Victor Josefsen /Foto: Martin Losvik

Klish – Røyk & Speil

Det er betryggende å se at det fremdeles finnes stor, levende poesi som kombineres med musikk. Har ikke funnet ut, og heller ikke tenkt så mye over, hvorfor dette er den skiva jeg har hørt desidert mest på de siste årene. Det er som om Klish har tatt solid tilfart, og drop kicker deg midt i hjernen og sjelen med en solid, litt mørk, komprimert helhet. Mannen skriver for øvrig bedre tekster enn ca. alle i universet per i dag. Som lytter er jeg tilsynelatende litt på sjangermessig bortebane her, men det er jo en gang sånn at sjanger ikke har så mye å si: Jævlig bra musikk er jævlig bra musikk, liksom. Da jeg kom over denne skiva var jeg på et punkt der jeg egentlig hadde mistet troen på at jeg skulle bli berørt av noe ny musikk. Man skal jo ikke synse og analysere gode ting sønder og sammen.Sett bare på den skiva, og la den stå på noen år. (Anders Kranmo Smestad AKA Oral Bee intervjuer Klish, red.anm.)

 

 

Primus – Pork Soda

Det å gi totalt fuck i hva resten av verden måtte tenke er like greit. Første gang jeg hørte denne skiva lurte jeg på hva i helvete det var som utspilte seg i ørene/hodet mitt. Jeg forsto at dette var ufattelig viktig, vilt og verdifullt, men at jeg ville trenge litt tid på å skjønne hva det var slags Ufo. Jeg husker ikke når eller hvor det var jeg hørte den, men følelsen er veldig klart. Litt som første gang man drikker sprit, stuper fra timeteren eller mister jomfrudommen: Det merker deg for livet.

 

 

Angelo Badalamenti ‎- Twin Peaks: Fire Walk With Me (Soundtrack)

Det finnes to typer mennesker i verden. Ikke at jeg vet hva de to typene er, men jeg har en sterk overbevisning om at det kan forklares gjennom en eller annen Twin Peaks-analogi… det meste kan vel egentlig det, vil jeg tro. Burde ha skrevet et langt og hyllende foredrag om både TV-serien, soundtracket til TV-serien, filmen, casting… alt ved det Twin Peaks- universet… men nå fant jeg ut at jeg heller skal spille denne skiva et par ganger.

 

 

John Ajvide Lindqvist – Lille Stjärna

Dette er jo ei bok, men siden den sikkert finnes som lydbok regner jeg at det blir sett i nåde med. Jeg leser vel egentlig mer enn jeg lytter til musikk. Den eneste gangen jeg har bevisst har stjålet en tekstlinje, er fra denne boka. Skrev det på coveret til skiva – så det var vel mer en hommage. Dette er en velskrevet miks av morbiditet, overnaturlighet, humor, emo, amoral, kjærlighet… alt egentlig. Legg til at boka har en god story, et sterkt persongalleri, er lettlest, inneholder masse musikk-referanser o … kanskje er en av verdens beste bøker. Vil på det sterkeste anbefale alle som kan lese (eller høre en lydbok) om å begynne med Lindqvists første bok «La den rette komme inn», og bare forsette gjennom bibliografien hans.

The Beatles – 1967-1970

Kanskje defensivt, og utaktisk i forhold til å skulle makse sin egen kulturelle kapital, å velge ei dobbel samleskive av dette bandet. Men siden kvaliteten ligger tungt over alt bandet har gjort, slår jeg et slag for kvantiteten. The Beatles (og broren min) er antakelig grunnen til at jeg endte opp i musikk, selv. Det er jo tidvis mye feilaktig sutring om The Beatles, og at de ikke var verdens beste låtskrivere. Synes det er helt legitimt å sutre om coverversjoner av bandet – men de er en bieffekt man får leve med, når man kan trøste seg med originalen. Beatles er for popmusikken det de gamle greske kulturene var for kunst & vitenskap. Beatles er for låtskriving det samme som Apollo 11 var for månelanding. En av de tingene jeg aldri har skiftet mening om siden barndommen, er at Ringo er verdens mest geniale trommis.

 

 

Erling Ramskjell – Slangeolje (Ferske spor uke 7/2019)

Erling Ramskjell, tidligere Æ, markerte i fjor begravelsen av Æ-navnet med plata «Farväl till Æ» der diverse artist-kollegaer fra inn- og utland gjorde versjoner hans låter. Tre av låtene tok jeg med i ferske spor – uke 24/2018

Intervju med enmannhæren Æ

Videointervju med Æ

Likholmen – «Blindskär» EP ( Musikalske sidespor – uke 46 2018)

Mer Erling Ramskjell

 

Her kan du søke etter og låne musikk av disse og andre artister i Deichmans katalog

 

5 plater som har inspirert

 

Korrupt (Marius Jahnsen) – 5 politiske platefavoritter

5 punkplater som alltid/fortsatt inspirerer Robert Hårstad i Forgetaboutit

5 låter som har inspirert Wauwatosa

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 67 andre abonnenter